onsdag den 1. august 2018

frøsåning 2018

Under normale vejrforhold er det største problem i forbindelse med frøsåning, når man som jeg især sår stauder ude, at sørge for, at potterne ikke drukner i regnvand; men i år tror jeg desværre, at mange frø tværtimod er blevet brændt ihjel af solen. I bagklogskabens ulideligt klare lys kan jeg sagtens se, at jeg skulle have fundet en konstant skyggefuld placering til potterne; for jeg har slet ikke været god nok til at holde dem fugtige. Derfor har jeg haft størst succes med de frø, som blev startet inden døre. Det gjorde f.eks. den bunddækkende bakkestjerne erigeron karvinskianus.Jeg håber, at bakkestjernen kommer til at opføre sig ligesom ampelpileurt/ polygonum capitatum, som jeg såede for en del år siden. Nu sår den sig selv rundt omkring i grus og sprækker, hvor forholdene tiltaler den.

Også berkheya purpurea/ afrikatidsel er kommet godt i gang. For resten kan jeg helt godt lide den brune græsplæne som billedbaggrund.


Flamingokassens beboere er lobelia x gerardii, som er en hårdfør staude i modsætning til  dens nære slægtning lobelia Hadspen Purple. Det bliver spændende at se, om dens blomster, som det hævdes, har den samme flotte farve.
                                                                
Hvis etiketten stemmer, er der mange små frøplanter af anemonopsis White Swan i den hvide plastikkasse, og bladene ser rigtige nok ud. Sidste år var jeg nervøs for, at frøene skulle rådne i det konstante regnvejr, så jeg er overlykkelig over resultatet. Hvis jeg husker rigtigt, blev disse frø sået friske i oktober.
 

Det varer ikke længe, før de små kugler i den gamle plante, springer ud.
       
Olieplante/ ricinus New Zealand Purple og rosenslynger/ rhodochiton atrosanguineus  trives fint. Det er to etårige planter, som jeg ikke vil
undvære.

               

                    
Der er ingen tvivl om, at primula kommer til at figurere massivt på næste års frøliste, især etageprimula, som vi har mange forskellige af rundt omkring. Jeg tjekkede lige planterne i dag og syntes, jeg kunne ane liv i nogle af dem, så  måske dør de trods alt ikke allesammen, hvis der snart kommer regn.

Green Twister, som blev sået i 2017, står stadigvæk helt utroligt godt, og fortæller mig, at jeg ikke skal kaste håndklædet i ringen pga en enkelt bagende tør sommer. 
 

13 kommentarer:

 1. Dine Green Twister er helt fantastiske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den har jeg været heldig med.

   Slet
 2. Der er også så meget at vande, så det er nemt at komme til at glemme nogle frø i potter, men det ser ud til at lykkes med noget. Jeg havde tre planter af Lobeliaen, nu er der kun en tilbage, heldigvis er den der endnu. Jeg har ingen anelse om, hvornår de andre forsvandt. Jeg plejer jo at tage den ind om vinteren. Jeg tror faktisk, at den døde inde, den der har overlevet stod ude i et bed, ja sådan kan det gå.

  SvarSlet
  Svar
  1. De normale rutiner slog simpelthen ikke til i år; men man er jo et vanedyr. Lobeliaens specielle flotte farve er ikke til at undvære, når man først har haft den i haven; men det er bestemt besværligt, at den skal graves op og opbevares frostfrit, og det er jeg nødt til at gøre.

   Slet
 3. Hej Marie

  Det ser supergodt ud!
  Ja det har været et godt år for det såede - hvis det er blevet vandet lidt.
  Samtidig bliver 18 nok det bedste frøår selv - jeg kan ikke mindes at så meget lykkes og så tidligt - der bliver noget af en liste ja!

  Ha en dejlig torsdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er jeg ikke helt enig. De meconopsis, jeg havde tænkt mig at tage frø af, har vist sig ikke at have produceret frø, og jeg er sådan set ikke forundret, for de har stået megatørt i det meste af søsonen.

   Slet
 4. Hej Marie!
  Jag har endast sått inomhus, och i år tycker jag det lyckades bra, jag brukar inte så blommor för det brukar inte lyckas, men i år blev det scabiosa, chokladblomma, penséer och petunia, t.o.m jätteverbenan lyckades bra, så nu blir det fler sådder nästa år. Primula som jag trodde skulle vara lätt, blev inget alls. Din lobelia har en vacker färg. Afrikatisteln har jag inte sett förr, ser fin ut.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du havde held med din såning i år. Kæmpeverbena har jeg mest held med, når den sår sig selv ude i haven, og med primula svinger resultatet. Nogle år lykkes alt, andre år ikke ret meget.

   Slet
 5. Jeg er så imponeret over haveejere, der frøformerer. Uoverskueligt arbejde for mig, men noget så sjovt at læse om. Armchair gardening ;-)
  Interessant at din ampelpileurt sår sig selv i haven og at frøene dermed overvintrer ude. Måske jeg skulle prøve ;-)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan virkelig være haveejer på mange forskellige måder. For mig er frøsåning jo en væsentlig del af haveaktiviteterne.

   Slet
 6. Du ser ut att ha ett bra resultat trots allt :) Jag gräver ner mina frösådder kallbänkar som står skuggigt och med en plast i botten. Sen täcker jag med ett lager mursant ca 15 cm. Då behöver jag inte vattna så ofta och sanden håller både fuktighet och temperatur nere. Jag kommer inte ihåg att vattna annars.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan plejer jeg at placere potterne sidst på sommeren eller først på efteråret, men i år skulle jeg åbenbart have gjort det fra starten.

   Slet
 7. I see your blog daily, it is crispy to study.
  Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!
  หนังออนไลน์

  SvarSlet