onsdag den 24. oktober 2018

'alle gode gaver de kommer ovenned'


Og nogle af dem falder rigtig hårdt, nærmest som kanonkugler. Oven på den tørre sommer er der vældig meget tørstof i sådan et æble.

Det fik den nye, lille mahogni soft caress at føle, idet en stor gren blev brækket af. Busken var ellers lige kommet godt i gang.

Det må siges at være i elvte time, at nerine/ guernseylilje er begyndt at blomstre.  Om lidt skal dens nabo sukkulenten aeonium Schwarzkopf bringes indenfor, og i sandbedet er den første narcis allerede sprunget ud.narcissus cantabricus foliosus

Nu hvor bærmisplerne i skovhaven har smidt bladene, har det vist sig, at clematis rehderiana  har draperet sig henover stien og danner en lille interimistisk portal.


Da Søren byggede bjælkehytten, brugte han mange af vores grantræer, hvorved der opstod et åbent område vest for stubberiet. Det er et meget skyggefuldt sted, hvor der heller ikke trænger en masse regn ned, så vi har lavet et lille bed hovedsageligt bestående af taks, som skal have lov til at vokse frit i deres løse søjleform uden at blive klippet. Det er heller ikke meningen, at der skal luges og nusses ret meget, men tanken er, at der bliver dannet en form for afskærmning af stubberiet, så det igen bliver en mere hemmelig eller skjult afdeling.


19 kommentarer:

 1. Ojdå, rasar det fortfarande ner sådana mängder med äpplen, jag minns bilden du visade tidigare men alla äpplen som fallit efter hårda vindar.

  Det där blir fint med ett grönt område där Taxus får växa fritt. Jag har planterat fler och fler Taxus i trädgården, dels för att jag gillar dem och dels för att de är säkra kort i tider av torka.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er det heldigvis snart slut med æbler for i år. Ja, taks er en både køn, robust og anvendelig plante.

   Slet
 2. Ha jeg troede, du skrev om regn, men så var det æbler. Ja dem er der rigeligt af, fuglene mæsker sig i vores, også dem vi har plukket til eget forbrug. Fin clematis og sjovt med liljer og narcisser på samme tid, det er vist kun samlere, der kommer ud for det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kunne sådan set godt bruge en omgang regn, men det er på den anden side også rart med nogle efterårsdage som den, vi har haft i dag. Narcisserne er nogle af dem, jeg købte på løgmessen for ikke så længe siden, og jeg så godt, at de var begyndt at spise, da jeg pottede dem op.

   Slet
 3. Det er virkelig store mengder epler hos deg i år! Nydelig clematis, og flott stubberi. Det er så koselig med sånne stubber som står igjen i skogen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi har vildt mange æbler, og det flotte sommervejr har gjort dem ekstra flotte. Stubbene er flot hvide i år. Sidste år med al regnvejret var de grønne det meste af tiden.

   Slet
 4. Hej Marie

  Det er da unægteligt også et fantastiskt æbleår;)
  Flotte og tidlige narcisser - de små hvor tragten udgør næsten hele blomsten er så fine!
  Taks vokser hurtigt, det kommer at give fin skygge til stubberiet!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Den her type narcisser er jeg også begejstret for, men har ikke fundet et godt sted til dem ude i haven. Det bliver sjovt at følge taksbedet. Allerede de visne blade har bevirket, at det ikke længere ser helt så nyanlagt ud.

   Slet
 5. Hei Marie.
  Litt av en eplehøst. Vi fikk bare noen stykker. Nydelige narcisser. Tenk å kan ha en så stor tomt at en kan ha stubberi.
  Fin kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
 6. Og æblerne er usædvanligt røde og store oven i købet. Ja, plads har vi nok af.

  SvarSlet
 7. Kære Marie
  Hvor sker der dog meget i din have på en og samme tid: æbler og narcisblomster, brækkede grene, clematis og nerine i blomst.
  Flotte trompetnarcisser - er de mon fuldt hårdføre?
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du i grunden godt have ret i. Den lille narcis er nok ikke helt hårdfør. Jeg har den i en potte i sandbedet, men tager den muligvis ind i drivhuset, når det bliver frostvejr.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Din Nerine är mycket vacker, det är en fin kombination ihop med din mörka suckulent. Blommar i juli, augusti läser jag på nätet, så den är sent ute. Nu har jag lagt den i önskelistan till våren. Området kring stubberiet ser fint ut.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nerinen er sent ude, og det var den også sidste år, selvom den egentlig får en tidlig start i drivhuset.

   Slet
 9. Godt at Nerinerne nåede at komme i blomst, de er så skønne. Jeg forsøgte mig med Nerine sidste år uden held med blomstring, nu kan jeg faktisk ikke huske om jeg smed dem ud da vi flyttede i sommer. Min aeonium Schwarzkopf kom ind for en uge siden, jeg er super glad for den når den står derude, men jeg synes at den lugter af tis så det er ikke så fedt når den står inde.
  Skøn clematis rehderiana og de små narcisser er også bedårende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, neinen er fin - det er bare ærgerligt, at den blomstrer så sent. Schwarzkopf er lidt besværlig at opbevare. Vi plejer at stille den i vindueskarmen i soveværelset; men som du skriver, er den ikke så hyggelig at sove sammen med.

   Slet
 10. Dejlige billeder - især kan jeg lide det sidste, med et tykt tæppe af blade der dækker jorden.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren. Ja, det ser så hyggeligt ud med et lunende lag blade, nu hvor vejret er blevet meget koldere.

   Slet
 11. Thank you for sharing valuable information nice post,I enjoyed reading this post.

  หนังออนไลน์

  SvarSlet