søndag den 14. oktober 2018

En søndag midt i oktober

De seneste to år har georginerne ikke leveret, som de ellers plejer. Sidste år var mange af knoldene begyndt at rådne, da vi gravede dem op, og i år er de fleste af dem først lige begyndt at blomstre, så nu er jeg spændt på at se, hvordan knoldene har det oven på tørken. smukke er de jo alligevel.

Blomstringen i voksen efeu/ hedera helix arborenscens er noget mere diskret. Alligevel kan svirrefluerne finde vej til dem, måske tiltrækkes de af den kvalmende, nærmest ådselagtige lugt.Fluen herunder ser ud til at have fyldt sine pollenposer helt op med pollen.


For to år siden såede jeg den blå kløver/ parochetus communis, som det er sikrest at overvintre frostfrit. Alligevel har jeg dristet mig til at plante en enkelt ud på et beskyttet sted, og så håber jeg, at den vil danne et fint bunddække til næste år. Blomstringen er startet usædvanligt sent, fordi krukkerne har stået mod nord for ikke at skulle vandes i en uendelighed.


 Denne dværghortensia har jeg ikke navnet på. Den er købt i Lønbæk; men jeg synes ikke, den passer ind i det udvalg, der er i øjeblikket. Ærgerligt, for den er virkelig megt anvendelig i et bed. Den bliver ikke ret stor, får de typiske todelte blomster med blå midte omgivet af sterile flade randblomster og får også en nydelig efterårs farve.

De tidligste høststenbræk/ saxifraga cortusifolia er sprunget ud - heldigt at de overlevede tørken.


Himlens syv sønner/ heptacodium miconioides er en gave til haven med sin lange blomstring på en årstid, hvor der ikke er mange træer eller buske, der blomstrer..

19 kommentarer:

 1. Hej Marie!
  Dahliorna har varit lite si och så, hos mig med. Många har inte blommat alls, men det blev till slut en lyckad blomning i år. Vackert collage, och inte lika färggrann blomma på murgrönan, men den är fin. Spännande träd som blommar nu.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. De stakkels Dahlia har simpelthen haft det hårdt i år. Træet lyser vældigvældigt op med de mange, hvide blomster.

   Slet
 2. Flott collage av dahlia! De er veldig fine. De små blomstene på Hedera helix har jeg aldri sett. De blomstrer ikke her tror jeg. Fantastiske blomster på Heptacodium.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dahliablomsterne er nydelige, men kunne godt være dukket op noget før. Drejens blomster er så diskrete, at man nemt kan overse dem.

   Slet
 3. Ih du har osse "himlens 7 sønner" den skulle dufte helt fantastisk..
  Insekterne har da en sen fest i år.. Det vrimler med bier, sommerfugle, guldsmede osv. i alle de blomster i "utide" og efterårsblomsterne, herligt.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er jeg godt nok forkølet, men jeg har ikke lagt mærke til nogen specielt kraftig duft. Det kunne godt se ud, som om insekterne er lige så glade for det fine vejr, som vi er.

   Slet
 4. Ja Himlens 7 sønner er en gave med den blomstring, men jeg må give dig ret, det er ikke en kraftig duft, men der er dog en let duft.
  Jeg har heller ikke været heldig med georginerne, men jeg har ikke så mange, de overvintrer i jorden, så de er længe om at komme op. Min høststenbræk blomstrer ikke endnu, jeg har heller ikke set knopper, men den lever da og plejer vist altid at være bagud i forhold til din.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det ikke kun pga forkølelsen, at jeg ikke har fanget duften. Vi er nødt til at tage georginerne op, hvis de skal blomstre til næste år. Den største stenbræk viser heller ikke knopper her; den blomstrer altid til sidst.

   Slet
 5. Hei Marie.
  Her har georginene blomstret mye i år. Nå er de gravd opp og lagt vekk. Nydelig lite tre, himlens syv sønner.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt for dig - georginerne giver en masse farve til haven. Enig, træet er bestemt nydeligt.

   Slet
 6. Hej Marie!

  Hos dig dyker det upp så många spännande och okända växter, blå klöver har jag aldrig någonsin sett eller hört talas om, spännande planta med sina klarblåa blommor.

  Kul med blommande höstbräcka, de är så sena så det är inte alltid de hinner med, i alla fall här. Men bladen är också dekorativa på de små plantorna. Jag har endast en kvar men den ser faktiskt fin ut i år även utan blommor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville være perfektt, hvis den blå kløver viser sig at kunne overleve i haven og danne et lavt bunddække. Jeg er helt enig i, at høststenbræk er ganske nydelig som bladplante.

   Slet
 7. Flot samling af dahlia. Jeg har kun en hvert år og gemmer ikke. Årets plante røg ud for en måned siden. Den så simpelthen så træt ud.
  Interessant med en dværghortensia. Ærgerligt, du ikke har navnet, men der smutter altid et fra tid til anden.

  SvarSlet
  Svar
  1. For en måned siden så vores dahlia også triste ud, men har siden taget sig lidt sammen og blomstrer pænt lige nu. Anne Marie nævnte navnet på hortensiaen, da jeg købte den, men jeg tror ikke, at jeg fik navnet med. Jeg gætter på på, at det er en dværgform af serrata.

   Slet
  2. Det noterer jeg på listen over interessante planter :-)

   Slet
 8. Dahliorna kom igång sent hos mig. Men jag grävde upp dem förra veckan eftersom det varit frost och knölarna var enorma...
  Håller tummarna för din Parochetus men har sett den utplanterad på flera ställen i botaniska trädgården i Göteborg så det borde gå utmärkt hos dig :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sæsonen er kortere på dine breddegrader. Også i Skotland kan kløveren klare sig ude, så jeg er optimist.

   Slet
 9. Flotte bilder av Dahlia. Himlens 7 sønner er et tre vi kunne ønske oss:-)
  Tror vi har saxifraga cortusifolia, mener vi kjøpte den pga. blomstene, men den har ikke blomstret her. Får sjekke det ut i morgen.
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Træet kan jeg bestemt anbefale. Vi har også en lidt større type af cortusifolia, som heller ikke blomstrer endnu. Jeg tror, det kommer.

   Slet