mandag den 1. oktober 2018

Oktober - hvordan lyder det?

Jo, det lyder som blæst, der suser, visne blade, der rasler, mørke aftener og ild i brændeovnen. Lidt vemodigt måske, men også meget hyggeligt.

Blødt - både visuelt og taktilt - beskriver det første billede, mens skarpt er mere rammende for det næste.


Som altid har Rhapsody in Blue en sen blomstring på sine lange stilke.

I baggrunden ses ildløn/ acer ginnala, som er mere pink end ildrød i mine øjne.

Nu er det snart ved at være for koldt til at sidde og hygge på de hvide stole.

Frøstande hører efteråret til, her er det leopardblomst/belamcanda og død mands fingre/ decaisnea.


Pileurterne begyndte på et tidspunkt at blive mærket af tørken, men er ligesom kvikket op efter regnen, i hvert fald hvad blomsterne angår.


Vi diskuterer, om den store gren på æbletræet skal saves af. Set fra denne vinkel må svaret blive ja. Det skal siges, at de usædvanligt mange æbler i år har fået grenen til at hælde ekstra meget.

Lørdag morgen tog jeg motorvejen til Frederikshavn, hvor der var løgmesse. Det var morsomt at opleve sådan en flok løghungrende mennesker, der nørdede igennem og bladrede rundt i poser med specialiteter på jagt efter en helt speciel skat. Jeg var selv så heldig at købe løg og enkelte planter, som jeg sikkert ellers ville have jagtet på nettet henover vinteren. Det dyreste løg var Purple Dynamite til 75 kr, mens jeg fik de fleste poser til beskedne 30 kr.

·         Cyclamen graecum
·         Erythronium sibiricum
·         Fritillari persica Purple Dynamite
·         Fritillaria persica Ivory Bells
·         Fritillaria sewerzowi
·         Galanthus Lady Beatrix Stanley
·         Galanthus Lady Elfinstone
·         Lilium canadense
·         Lilium formosanum var. Pricei
·         Lilium nepalense
·         Narcissus cantabricus ssp. foliosis
·         Narcissus romieuxii Julia Jane
·         Nomocharis aperta
·         Roscoea cautleioides violet
      
I forgrunden af surbundsbedet står den lidt åbne Makinoi og lyser op med de nye skud og kan  godt kan minde lidt om en buket blomster set på afstand.

Denne alunrod  skifter farve henover sæsonen, og så har den en nydelig, ganske tynd gul kant på bladene. Den er købt som Miracle, men om det også er den, er jeg ikke i stand til at afgøre, bl.a. fordi de klimatiske forhold godt kan påvirke farven på løvet.

Til sidst en bregne  som jeg faldt over hos Jem & Fix af alle steder, da jeg skulle købe sandkassesand. Der stod skovbregne på potten, men den hedder retteligt arachnoides aristata variegata og har ikke noget dansk navn. Da arachnoides betyder edderkoppelignende har jeg bestemt, at den skal hedde edderkopbregne. Bregnen er jeg mere glad for end posen med sand, som viste sig at være den forkerte slags.

14 kommentarer:

 1. Wow tænk at finde sådan en perle af en bregne i jem og fix, det var ikke dårligt.
  Det ser ud til at være en god idé med turen til Frederikshavn, det var spændende ting, du fik fat i.
  Vi sidder ikke så meget ude mere, Bent har lige sat et par borde ind for vinteren, men der er dog stadig nogle derude. Jeg har ikke noget mod vinteren, det er ikke dårligt med lidt afslapning ved brændeovnen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et utroligt fund😁 Selvom man godt kan sidde ude stadigvæk, er det, ligesom om tiden ikke er til det længere. Sådan har jeg det også med vinteren.

   Slet
 2. Hej Marie

  Det var nogen ualmindelig spændende indkøb.
  Flot flot kulør på den "dyre" Fritillaria,
  Jeg forstår du fik resten endnu billigere - så det må siges at vøre vodt gode køb!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var vildt gode køb, så vidt jeg kan se. Det var ærgerligt, at jeg ikke er ret velbevandret i våriris, for dem var der masser af, og nogle af dem var fra McMurtrie i Canada, som jeg kan forstå er noget af et ikon på det felt.

   Slet
 3. Det er bestemt en hyggelig tid, vi går i møde. Faktisk er enhver tid den bedste ;-)
  Det var da jackpot at finde sådan en bregne. Den ser smuk ud. Og spændende løg. Jeg glæder mig til fotos :-)
  Makinoi er nok dagens topscorer - så uventet et udseende :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg kan allerede føle den lune efterårsstemning begynde at brede sig. Jackpot er simpelthen det rette ord😊 Makinoi købte jeg på et plantemarked som en lillebitte plante. Derfor er den specielt sjov at følge.

   Slet
 4. Oktober var min favorittmåned når jeg var liten, for jeg hadde fødselsdag og og det kom som regel den første snøen samtidig. Nå er jeg lei av begge deler, så oktober og hele vinteren kan jeg godt unnvære ;)
  Flotte løk du har kjøpt, og spennende bregne!
  Nydelig heuchera også. Den har jeg ikke sett før. Når jeg googler navnet kommet det opp en jeg selv har, men de ligner ikke pp din. Det er mulig at din heter noe helt annet ;)
  Jeg har en som også endrer farge, og den heter 'Magic Color'. Google den og se om ikke den kan ligne mer på den du har :)

  SvarSlet
 5. Det er ærgerligt, at vi er blevet så gamle, at vi ikke længere synes, det er sjovt at fylde år. Din vinter er vel dobbelt så lang som min, så jeg forstår godt, at du er træt af den. Tak for tippet om heuchera. Den ligner mere min, end Miracle gør, det synes jeg også.

  SvarSlet
 6. Spännande sorter - låter som en välsorterad lökmarknad. Hoppas du tar bilder av Purple Dynamite till våren. Den ser spännande ut.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Løgmarkedet havde et virkelig stort udvalg. Purple Dynamite er allerede lagt på et omhyggeligt udvalgt sted, så jeg håber, den danner er fin blomst.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Under ditt parasoll er det en svensk sang som heter. Der skulle jeg gjerne ha sittet. Hver årstid har sin sjarm synes jeg. Også høsten. For en flott bregne. Mye spennende du har kjøpt, og så er det moro når en kan få det til slike priser.
  Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har typisk siddet under parasollen sidst på eftermiddagen og nydt et glas af et eller andet, men nu er det sjældent, at vejret lægger op til det. Ja, rimelige priser gør det ekstra morsomt at gå på marked.

   Slet
 8. Jeg falder fuldstændig for billede nr. 2. Jeg elsker de stramme geometriske former, og her er jo både kugle og rektangel. Den søjleformede vækst i baggrunden og de lange spidse blade i forgrunden fuldender billedet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Elna. Det var præcis de former, du beskriver, som jeg så ud af øjenkrogen på min haverunde.

   Slet