et planteportræt - sort of.

Tilbage i firserne, da jeg havde travlt på gymnasiet, og børnene var små, blev der alligevel lidt tid til overs til at dyrke haven og min planteinteresse. Det havde min svigerinde spottet, så hun sørgede for, at jeg kom med i en gruppe af haveglade/gale kvinder, som på skift  besøgte hinandens haver og arrangerede ture til planteskoler  - dem var der mange flere af dengang.

I Margrethes have stødte jeg for første gang på sommerfugleblomst/ gillenia trifoliata/porteranthus trifoliatus og forelskede mig på stedet. Desværre var Margrethe ikke den type, der gavmildt delte ud af sine skatte, så i en del år var den fast inventar på min must-have liste.

Nu har den været en skattet del af staudebedet i årtier. Hvis man inddeler stauderne i divaer, som trives bedst i rampelyset, og selskabsplanter, som er tilfredse med at komme i anden række og har som  opgave at fremhæve naboplanterne, må jeg nok nødtvungent placere sommerfugleblomst i den sidste kategori.




Og så dog! Der er noget helt utroligt graciøst over den store staude med de flagrende hvide stjerner. Om kort tid vil den desuden få et svagt, rødligt skær fra de små frøstande, og senere på året får  bladene høstfarver og bliver mørke og iøjnefaldende.

På god jord anbefales det undertiden at binde stauden op; men det kunne jeg aldrig nænne. Tværtimod er det i mine øjne helt i tråd med dens udtryk eventuelt at lade et par grene lægge sig ned over naboerne. Jeg er så nok heller ikke den mest pertentlige person, når det handler om haven.

I 2000'erne er det gået ned ad bakke med antallet af lokale planteskoler, flere af havedamerne, bl.a. Margrethe, er faldet bort, og internettet er kommet til med sine utallige fristelser. Det var da også på nettet, at jeg stødte på gillenia Pink Profusion, og som med den hvide gillenia, var der her øjeblikkeligt tale om en plante, som jeg absolut måtte eje.  Den skulle skaffes hjem fra Tyskland; men det er jo ikke et problem i dag.

Slægtskabet er tydeligt, men Pink Profusion har klart mere farve i blomster, blade og stilke. Det er en lækker, lille staude, og når den bliver større, er jeg ikke sikker på, at den vil nøjes med at være selskabsplante. Den kunne godt gå hen og udvikle sig til en diva, som ikke bare overlader rampelyset til andre.

Kommentarer

  1. Ja det lader til at være en rigtig diva, hos mig ville den ikke være. Jeg købte den for år tilbage fra en netplanteskole, den blev her desværre ikke længe. Flot ser den ud i denne bede. Det var et fint planteportræt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ok. Så den bryder sig ikke om at bo på Samsø. Mystisk!

      Slet
  2. Så fin den Pink Profusion er! Jeg har den hvite selv, og det er en flott og uryddig plante. Men det er jo det som er sjarmen med den.
    Den Pink Profusion må letes etter :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var også min reaktion på pink profusion, at den var værd at lede efter.

      Slet
  3. Hvor er de smukke, både den hvide og den pink. Jeg kendte kun den hvide, som nok vil have det for trangt her i min tætpakkede og især tørre have. Ellers havde jeg den :-) Den rosa er altså også virkelig smuk med det mørke løv. Tillykke med den.
    /Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er heldigt, at vi har plads til dem begge to. Du har uden tvivl ret i, at de ikke kan lide at stå for tørt. Fugt i jorden og sol for oven, så er de glade og tilfredse.

      Slet
  4. Så skete det igen, en ny plante på ønskelisten, jeg må holde op med at kigge på din side, du viser så mange spændende planter 😀.Jeg fik den hvide Sommerfugleblomst sidste år og er virkelig glad for den, det du skriver om divaer og selskabsplanterne er helt rigtigt, men de fleste divaer ville nu være kedelige uden de andre som selskab.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, et bed fyldt med divaer ville være alt for uroligt. Det er nu så hyggeligt at dele ens fascination af planter med andre ligesindede, og den lyserøde gillenia er en lille perle.

      Slet
  5. Synd att du fick vänta så länge... men trägen vinner. Gillenia är en klar favorit här också och jag är jätteglad för den har till och med frösått sig. Håller med om att den rosa har mer divakvaliteter :) Har du sett Phlox adsurgens 'Wagon Wheel'? En jättefin phlox för torvpartiet.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Her frøsår gillenia sig ikke, men bliver stille roligt større og større. Den lave phlox kendte jeg ikke, men den ser bestemt spændende ud.

      Slet
  6. Hej Marie

    Tror bestemt jeg har den hvide i haven. En fin fin staude der bliver langsomt større.
    Ja antallet af planteskoler er for nedadgående - generationskifte er nok en af grundene. Men også kiksede forsøg på at lave livsstilplantecentre - og manglende specialisering og et manglende europæisk udsyn - hvormange danske internationale internetplanteskoler findes der overhovedet?

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, gillenia er en fin haveplante. Dit sidste spørgsmål er interessant og et, som jeg ikke kender svaret på. Mit gæt er dog, at det er ganske få.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Det ble en påminnelse om en plante jeg har ønsket meg noen år og ikke funnet.
    Vi kan jo dessverre ikke ta inn planter fra EU heller. Men jeg ville tro det skulle gå å finne den hvite, om man leter. Og det er få plantesenter i nærheten her. Alle har det samme utvalget..
    Ha det godt/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. I sådan en situation er I jo lidt uheldigt stillet ved at stå uden for EU. Også i Danmark er det stort set det samme udvalg, man ser i plantecentrene. Ærgerligt, men måske forståeligt nok.

      Slet
  8. Det fremgår af dine billeder, at Gillenia er smuk som selskabsplante til roser. På billedet med de lyserøde roser er det svært at sige, hvem af de to, der er divaen. Begge vinder ved naboskabet.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  9. Hej Marie. Tak for planteportrættet. Gillenia er en fantastisk staude, breder sig moderat - bliver ikke for meget og sneglene viger udenom. Jeg købte også Pink Profusion for et par sæsoner siden, formentlig i Tyskland, og den forsvandt sidste år. Det går da slet ikke, så smuk som den er hos dig. Venlig hilsen Else

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for at du supplerer med dine erfaringer. Ja, du må absolut have fat i en ny pink profusion.

      Slet
  10. Hej Marie!
    En skönhet med vackra blommor. Skir och fin ihop med rosorna.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring