Kuriosa

Umiddelbart virker det måske lidt underligt at starte et indlæg med den overskrift med billedet af en smuk rose.

Rosen er nu temmelig kuriøs; for Burgundy Ice skal jo have en flot rødvinsfarve og ikke være hvid med en anelse pink, og det har de andre blomster på planten da også. 

I højsæsonen havde rosen faktisk allerede antydet, at den var lidt speciel, idet den fremviste den tofarvede blomst herunder. Jeg får helt lyst til at anskaffe den hvide Iceberg for at holde øje med, om den kunne finde på at lave det modsatte stunt. Trods alt var det  jo sådan, Burgundy Ice kom til verden.

Kuriøs er i mine øjne også denne lille, hvide svamp, som vrimler op af jorden under grantræerne. Jeg er totalt uvidende, når det gælder svampe, skal jeg skynde mig at tilføje.

Også frugter kan sætte fantasien i sving. Død mands finger, som er det folkelige navn for frugten på blåbælg/ decaisnea fargesii, er et godt eksempel.

Denne grå tingest synes børnebørnene, der er ulækker. Jeg gætter på, at det skyldes, at de ikke kan fordrage dens tidligere beboere. Det er nemlig et hvepsebo. Den har et stort hul foroven og et lille på siden, så trafikken ind og ud har sikkert været ensrettet.

De yderste lag kan godt minde lidt om de forbindinger, som mumierne er pakket ind i i gyserfilm; men vi kunne mærke, at boet indvendigt var temmelig kompakt. Derfor skar vi den over for at se, hvad der var indeni. Indmaden, der består af celler lidt i  stil med en bikube, viste sig at være umanerligt sej at skære over selv med en skarp kniv. Vi fandt ingen dronning.


Decideret ulækkert er imidlertid det fund, Søren gjorde i torsdags i kanten af græsplænen ned mod køkkenhaven. Med mellemrum lå der sådan nogle portioner snegleæg, så han fik travlt med spaden og samlede dem op i en plastikpose. Vi ser ellers næsten ingen snegle for tiden og har ikke gjort det et stykke tid.  Der, hvor æggene lå, har vi højst set en enkelt eller to henover hele sæsonen. Det er altså nogle mærkelige dyr.

Jeg slutter med et billede af den nye høststenbræk, som har det kuriøse tilnavn gelbes monster. Det monsteragtige skal vist hentyde til, at den har en kraftig vækst. Blomsten er da ganske nydelig.

Kommentarer

  1. Mye spennende du viser. Veepsebol hat vi her vært år, og jeg har ogeå hatt det i drivhuset. Veps er jeg ikke noe glad i, så jeg forstår godt dine barnebarn.
    Spennende roser som sporter hos deg. Den hvite var veldig spesiell.
    Helt nydelig!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvepsene kunne jeg også godt undvære. Alligevel er det imponerende, at de selv er i stand til at opbygge sådan et bo. Måske skulle jeg prøve at få rod på grenen med den hvide rose.

      Slet
    2. Ja, det er jo en god idé, Marie.

      Slet
  2. Hej Marie

    Ja Burgundy Ice er noget af det mest sportende, din tofarvede er dog noget helt særligt.
    Det kunne godt ligne en Ramariopsis kunzei din hvide køllesvamp?

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ser ud, som om du godt kan have ret i, at det er en køllesvamp.

      Slet
  3. Ja det er da en del kuriøsiteter, du viser. Hvepseboet må I have været sikker på var tomt, ellers giver man sig ikke i kast med det. Burgundy Ice er også tit underlig her, men jeg har dog ikke set hvide blomster her. Snegleæg er godt at finde, hvis de er der. Jeg tager handsker på og maser dem med fingrene, det er også ulækkert. Den nye høststenbræk er vældig sød.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi fandt simpelthen så mange æg, at de ikke bare kunne knuses mellem fingrene. Vi er selvfølgelig glade for, at Søren opdagede dem, men kan ikke lade være med at spekulere på, om og hvor der ellers er lagt æg.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Kan förstå att barnbarnen inte är förtjusta i getingboet, men visst är det imponerande att de kan konstruera ett så fint bo. Har inte sett ett så stort bo.
    Rosen är så vacker och speciell med olika färgnyanser.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, netop. Det er en imponerende konstruktion. I dag har jeg lavet to stiklinger af grenen med den hvide blomst, men jeg er bange for, at det er for sent på året.

      Slet
  5. Herligt tema om kuriositeter. Nogle er bestemt bedre end andre. Rosen er charmerende, og det må have været nærmest uhyggeligt at have haft hvepseboet hængende.
    Det lille gule monster er nuser :-)))
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er lidt af hvert. Hvepsebo et sad i bjælkehytter, så den holdt vi os langt væk fra. Gelbes monster venter jeg mig meget af, og køn er den jo allerede.

      Slet
  6. Man kan finde meget spændende i haven, hvis man har blik for det. Jeg er også uvidende, hvad angår svampe, men jeg tror, der ville åbne sig en spændende verden, hvis man begyndte at interesserede sig lidt mere for dem. Din høststenbræk er smuk både hvad angår blomster, blade og stilke.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tror jeg også; men det kræver vist, at man sætter sig grundigt ind i, hvordan man identificerer dem. Generelt oplever jeg, at vi i de senere år er begyndt at se flere svampe end tidligere.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Imponerende at du stadig viser nye ting fra din hage.
    En veldig spesiell rose. Nydelig er den.
    Er ikke glad i veps. Utrolig at dere fikk det ned helt.
    God uke.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi var heldige, at rosenblomsten sprang ud, for mange af knopperne falder simpelthen af pga af al regnen. Hvepseboet sad godt fast, så det var heldigt, at vi fik den ned i hel tilstand.

      Slet
  8. Å jag börjar från slutet... Höstbräckor är mycket fina och även om det är en risk här att de fryser så blomningen går bort så chansar jag på fler och fler. För de år när de blommar....

    Har aldrig direkt tittat inuti ett getingbo så tack för det :) De pratade om här att man ska vara rädd om getingar för att de tar oerhört mycket ohyra...

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er både blomster og blade, der er dekorative på høststenbræk, synes jeg, og her i landet er vi så heldige, at de fleste overvintrer fint. Det var nyt for mig, at hvepse faktisk er nyttedyr og på en måde har et imageproblem modsat bierne, som vi allesammen sætter så stor pris på.

      Slet
  9. Hej Mari!

    Det finns mycket spännande i trädgården på hösten, kanske är det alltid närvarande men vi upptäcker inte alla detaljer när trädgårdarna är som frodigast. Snigelägg kan vi klara oss utan men inte getingar, de är nyttoinsekter med stor betydelse för pollinering och ekologisk balans. Samhället dör på hösten, endast drottningen överlever vintern, dock inte i det gamla boet som inte heller återanvänds.

    Hälsningar
    /Gunilla

    SvarSlet
  10. Tak for kommentaren, Gunilla. Den fik mig til at google, hvor dronningen overvintrer, og det kan åbenbart ske forskellige steder, bare de er frostfri.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid