Hvordan kan det i grunden være?

Roscoea Red Ghurka

Flere gange i den sidste måneds tid har jeg spurgt mig selv, hvorfor vi ikke i vores have har sådan et blomsterflor, som jeg f.eks. så, da vi besøgte Liberiahaven, hvor der løb en bred bræmme af blomstrende planter hele vejen rundt langs græsplænen. Ligeledes var der i sidste uges udsendelse af Gardeners World to eksempler på storblomstrende præriehaver, den ene ret traditionel og den anden bestående udelukkende af sommerblomster, som konkurrerede om at være de mest farverige og iøjnefaldende. Et eksempel mere kunne være bede bestående udelukkende af dahlier eller med dahlier som en dominerende hovedingrediens.
Her har der været masser af hundetand/erythronium, gøgeurt/ dactylorhiza og blodurt/sanguinaria.

Efter en del granskning er jeg nået frem til, at der er flere årsager til, at det ikke ser sådan ud i vores have. En væsentlig årsag er, at mange af mine foretrukne planter blomstrer om foråret og tidlig sommer. Mange af dem er visnet ned nu eller står med dekorative blade, hvis man er heldig. Hertil kommer, at vi ikke har bedene inddelt i forårs-, sommer- og efterårsbede, men har planterne spredt rundt omkring. Det bevirker jo naturligt, at der ikke er en bestemt sæson, hvor bedene topper.
Blodurt/ sanguinaria

En anden årsag er den, at jeg er mindst lige så optaget af planternes bladformer og vækstform som af deres eventuelle blomster, og når man har den indstilling, skal man jo ikke samtidig drømme om et blomsterhav - det siger sig selv, og forkærligheden for bregner trækker uvægerligt i samme retning.
Rispapirplante/ Tetrapanax papyrifer

Fodblad/ podophyllum Spotty Dotty, podophyllum versipelle og paraplyblad/ diphylleia cymosa

Kædebregne (woodwardia unigemmata)


Det, jeg har skrevet, skal ikke forstås derhen, at vi ingen blomster har i haven lige nu, overhovedet ikke; men jeg vil beskrive det sådan, at de står rundt omkring forholdsvis solitært eller samlet i smågrupper som fx den hvide nøgen jomfru herover, som indgår i en trio sammen med cyclamen og sort slangeskæg/ ophiopogon.
Colchicum autumnale Waterlily

Meksikansk bakkestjerne/ erigeron karvinskianus har storblomstret i flere måneder, og for mig at se passer den allerbedst sammen med havens hårde elementer i form af sten eller fliser og ville drukne i et stort blomsterbed.

Succisella frosted pearls (djævelsbid?) tror jeg derimod ville bringe noget lethed til sådan et blomsterbed, men ville utvivlsomt samtidig skabe problemer med sin tendens til at brede sig ret uhæmmet.

Højere oppe i indlægget nævnte jeg et bed udelukkende bestående af sommerblomster. Personligt er jeg ikke vildt optaget af sommerblomster, og måske er det derfor, at det oftest mislykkes, hvis jeg endelig en gang imellem sår nogle og forsøger at integrere dem i staudebedene. I år har jeg dog tiltro til at  jernurten verbena officinalis Bampton med det lette, mørke løv og de små blomster på sigt vil komme til at fungere rigtig godt. At kalde den en sommerblomst er måske ikke helt korrekt. I hvert fald er både spydverbena og kæmpeverbena tilbøjelige til at opføre sig som stauder.

Summa summarum: Jeg ligger, som jeg selv har redt, og der ligger jeg heldigvis rigtig godt😊 For hvis jeg vil se blomsterflor, er der heldigvis masser af haver, som jeg kan besøge, hvor den slags bede er vigtige elementer, og hvor der bliver jongleret dygtigt både med stauder og sommerblomster og knoldplanter. 
Hot Chocolate med salvia Amistad  og mørkbladet hyldi baggrunden

Kommentarer

  1. Hej Marie

    Ja, din pointe er rigtig god - hvorfor have en have der ligner en som så mange andre har?
    En mere specialiseret have -som din- finder jeg personligt mere spændende. I mange haver ses det at planter kan være sat sammen afstemt efter feks farver, og at det fungerer som sådan, men at det bare ikke er holdbart fordi de har forskellige vækst behov.
    Din kombi med HC og Amistad (to favoritter!) ser imponerende og mere holdbar ud, klarer Amistad vinteren ude?

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Amistad overlevede i hvert fald sidste vinter på sin plads, så jeg tager chancen igen i år. Heldigvis er der forskellige opfattelser af, hvad der er en spændende have. Du har helt ret i, at vækstbehovene skal tilgodeses, før man kan sammensætte et bed efter farve. Ellers kommer det ikke til at fungere.

      Slet
  2. Ja, bladplanter er jo noe som vi begge liker, og hosta var min innfallsport til de. Spotty Dotty er så fin, og den har i grunnen alt en bladplante behøver 😊
    Veldig flott med cyclamen og slangeskjegg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan vi, ja, og udvalget er i grunden stort. Tak, jeg kan også rigtig godt lide den plantekombination.

      Slet
  3. Hej Marie. Jeg synes din have er helt fantastisk, og du har jo mængder af misundelsesværdige blad- og blomstrende stauder hele året, incl. løgplanter. Vi har også en Woodwardia Unigemmata, som vi købte for 2 år siden i Kiekeberg. Den er helt enorm her år 3, og det betyder, at vi er nødt til at flytte nogle af naboplanterne, så den får plads nok. Venlig hilsen Else

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din positive kommentar, Else. Min woodwardia er fra sidste år, hvilket så må betyde, at jeg kan se frem til masser af tilvækst til næste år.

      Slet
  4. Hovedsagen må være, at du selv er tilfreds, og det lyder det til. Du har så meget spændende at vise, det nyder jeg at kigge med på og tager gerne mod inspiration.
    Bampton fik jeg foræret af Anne fra Hørsholm sidste år, jeg havde opgivet at se den igen, men pludselig var den her sidst i august, det blev jeg glad for, den er lidt speciel. Den almindelige jernurt er jeg blevet lidt træt af, hvorimod jeg stadig er glad for spydverbenaen.

    SvarSlet
  5. Det har du fuldstændig ret i, og jeg er bestemt glad for vores have, som den er blevet. Samtidig er det meget naturligt at sammenligne med andre haver og reflektere over forskellene. Bampton er lidt spinkel, så jeg kan sagtens forestille mig, at den kan putte sig i mængden.

    SvarSlet
  6. Jeg var nær ved at sige: det er det samme her... Men det er det naturligvis ikke:)
    Mens blomstringen er sparsom hos os er der stadig farver på bladværket, og det kommer der jo mere af snart. Jeg har ikke meget specielle planter i haven, men selvom jeg går efter det robuste og velprøvede, kan der godt være interessante bladformer og farver som pepper helhedsindtrykket op og giver fine sammensætninger - og det har du jo også sans for!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det robuste og velprøvede er bestemt også rygraden i vores have, og du har helt ret i, at der også der er stor variation af blad- og vækstformer.

      Slet
  7. Jeg har det som dig, jeg kan også godt lide smukke bladformer, og blade er jo “holdbare” i modsætning til blomster, som ofte visner efter et par uger. Du viser mange forskellige - og sjældne - blomstrende stauder på din blok, men blomsterne ser ikke så dominerende ud. Mon ikke du har en forkærlighed for små og ret diskrete blomster?

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Der har du en vigtig pointe. Bladene reflekterer på en måde årets gang, mens blomsterne er langt mere flygtige. Måske har du også til dels ret i det sidste, du skriver. I hvert fald bryder jeg mig ikke om, at helheden bliver for bastant.

      Slet
  8. Woodwardian var läcker - den skulle jag vilja pröva hos mig. Jag håller med dig om att bladen är väldigt viktiga och vårblomningen är viktig. Jag har ett par mindre ställen där det får bara 'blommigt och intensivt' men det är mest för jag vill ha blommor att sätta i vas.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Måske skulle jeg følge dit eksempel og lave sådan et snitbed et sted i køkkenhaven, som alligevel efterhånden er blevet for stor for vores behov.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Är mycket förtjust i din trädgård, du har en hel del växter som jag aldrig sett förut. Jag har en förkärlek för blommande växter, men de får gärna återkomma.
    Gillar också gröna bladväxter. Har planterat en hel del hosta och köpte en Blodbräken, Dryopteris erythrosora, hoppas nu bara att de skall trivas. Har hittills inte lyckats så bra med dem.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Med andre ord så foretrækker du stauder frem for sommerblomster ligesom mig. Her er dryopteris erythrosora helt hårdfør. Den er flot både, når den folder sig ud om foråret, og om efteråret, når den skifter farve.

      Slet
  10. Jeg kender godt det med, at man kan se andres haver og synes, at ens have mangler farver, lige linjer eller skarpt afskårne kanter - eller hvad der lige falder i øjnene. Men hver gang ender jeg også med at tænke, at min have jo er, hvad jeg har vægtet - og det er jo det, der er så fantastisk - haver er forskellige og skønne på hver deres måde. Mit indtryk er, at din have er et skatkammer af forskellige ikke helt almindelige planter, og at du ved uendelig meget om dine planter.Det er vildt fascinerende!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din kommentar, Åse. Du sætter fingeren på noget meget vigtigt, nemlig at ens have er, som den er, på basis af, hvordan man har vægtet tingene, og så hvordan de fysiske vilkår er. Fx kunne jeg aldrig etablere et typisk præriebed på vores lerjord, så den idé kan jeg godt skyde en hvid pind efter. Min viden om planterne bliver jeg aldrig træt af at udvide. Det er så sjovt!

      Slet
  11. Interessant vinkel, og jeg er enig med dig: Bladplanter er så smukke og beroligende, og jeg har heller ikke mange blomster (hvilket mange vist undrer sig over). Faktisk har jeg i år overvejet, om der efterhånden er FOR få farver. Det svinger vist frem og tilbage.
    I modsætning til dig kan jeg godt lide, at mine haverum har hovedblomstring på skift i stedet for at det blomstrer spredt. Ikke at der ikke kan være blomster uden for hovedblomstringen, men jeg kan overordnet godt lide, når bedene/rummene fungerer som en slags store 'buketter'.
    Rispapirplanten og de tynde græsser er en superflot kombi.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

plantetid