flere novembermotiver


På sådan en stormfuld dag som i dag er det hyggeligt at sidde ved computeren og strikke et indlæg sammen og samtidig følge med i, at Mette Frederiksen bliver grillet på tv. Hun er ikke ret vild med, at journalisterne stiller nærgående og helt relevante spørgsmål. 

Ambratræet er et af de træer, som kan levere de utroligste efterårsfarver; men præcist hvordan efterårsløvet ser ud, kan variere fra år til år, skriver eksperterne. Træet på det første billede har dog set nogenlunde sådan her ud i alle de tre år, vi har haft det.

Det samme kan siges om den opstammede variant, som har tilnavnet Gumball/ tyggegummitræ. Desværre er det den grønne farve, træet har holdt sig til i alle de ti år, vi haft det. Derfor slog vi til og købte et mere, fordi det havde de flottest tænkelige farver sidste år. Men se bare, hvordan det ser ud i år - grønt i grønt. Øv!!!! Her kan årsagen jo ikke findes i træets genetik. Det må være i miljøet, den skal findes. Jeg har tidligere undersøgt, hvad de kloge hoveder foreslår, man kan gøre for at fremme høstfarverne, og i dag lander jeg på, at det kunne være manglende sol og for fugtig jord, der generer træet. Derfor kunne jeg godt fristes til at grave træet op og plante det i en krukke, som jo kan placeres sådan, at træet kan få max med sol og mindre fugtig jord. 
 
Med stedsegrønne planter er man lykkeligt fri for den slags bekymringer. Denne penselfyr /Pinus parviflora glauca er lige så gammel som tyggegummitræet og er kun så lav og tæt, fordi jeg halverer de nye skud hvert eneste år.

Den næste busk ligner umiddelbart en buksbom, men er en japansk kristtorn/ilex crenata. Stedsegrønne planter, som får gule blade eller nåle, kan i mine øjne godt se mere eller mindre sygelige ud, især buksbom faktisk, men denne kristtorn får lige et let drys af guldstøv, som tværtimod virker ganske dekorativt.


Matrem er i grunden en taknemlig og dekorativ plante, som kan tricket med at så sig selv de helt rigtige steder.

Vi er ikke de eneste, der ser enkelte klematisblomster på dette fremskredne tidspunkt, har jeg bemærket. Her er det the President, som deler et gavlstativ med klokkeranken cobaea pringlei. 

Jeg slutter med netop klokkeranken og så storkonvallen polygonatum zanlanscianense, hvis udvikling jeg følger nøje. Den må snart bukke under for tyngdekraften, tænker jeg, eller måske skal den lige have en omgang frost, før det sker.

Kommentarer

  1. Mens jeg leser ditt innlegg noterer jeg navn samtidig. Den pinus parviflora var virkelig flott i fargen, og så tett og fin som den er! Ja, det er nok smart å skulle knipe skuddene. Da vokser den jo lite i forhold til hva den ellers ville ha gjort.
    Den du kaller Ambratre er også så fin, men som du sier så har denne høsten gitt oss lite farger pga. alt regnet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nogle læsere synes sikkert, det er for meget alle de navne, men heldigvis er der andre, der som dig har fornøjelse af dem. Ja, der er ingen tvivl om, at penselfyrren ville have været meget højere og mere åben, hvis jeg ikke havde knebet skuddene. Generelt får vi for meget regn nutildags, i hvert fald hvor vi bor.

      Slet
  2. Det er smart at styre penselfyr på den måde. Vi fældede vores for år tilbage. Den var blevet alt for grim og bar, med et par forkølede nåleknipper i hver grenende.
    Din er ualmindelig fin og tæt. Jeg vidste ikke den "mini" kristorn fik gult løv. Så er det nok ikke den der skal ind i min have. Jeg har det nemlig osse med gule blade. Jeg syntes de ser sygelige ud.
    Ja matrem er så sød i alle udgaver. Det er altid spændende hvordan de ser ud når de springer ud.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Okay. Det gør mig ekstra glad for, at jeg konsekvent har halveret fyrretræets lys. Kristtjørnen får ikke flere gule blade forholdsvis, end den har nu, og det synes jeg faktisk er ganske klædeligt.

      Slet
  3. Ja jeg tror også, det er en god idé at du halverer skuddene på din penselfyr, vi har også lige fjernet en, som så ud som den Gunvor beskriver.
    Med hensyn til Ambratræet er jeg ikke sikker på, at det hjælper at give den mindre vand. Vi har vist drøftet det før, vores får heller ikke de rigtige flotte farver, men den beholder dog heller ikke den grønne farve. Vores blev jo netop flyttet til et tørt område, hvorefter Karsten viste et træ fra en park måske Botanisk Have i Kbh, men rødderne på den stod simpelthen i vand, den var meget flot. Jeg har også fået at vide af en hollænder, at det skulle stå tørt, derfor flyttede vi det. Du har sikkert set dette her, der står jo, at de frøformerede ikke nødvendigvis får de flotte farver http://www.dendrologi.dk/LiquidambarStyraciflua.htm
    Jeg er så heldig, at jeg har fået lovning på et rodskud fra et af de træer med flotte farver, det bliver spændende.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ingen ende på alle de gode råd og tips, der er at hente rundt omkring. Vores ældste træ, som beholder de grønne blade, har vi opgivet, men det fra sidste år har jo vist, at det kan skifte farve. Det stammer sikkert fra Holland, hvor der er mere lys og sol og varme end her.

      Slet
  4. Hej Marie

    Jo, det er rigtigt - botanisk have har 2 Liquidambar, billedet på Lisbeths link viser det ene. Mit nedslag viser iøvrigt samme træ: https://g2karsten.blogspot.com/2016/11/liquidambar.html
    2 skrev jeg, men det er rettere: De havde 2 - for netop træet med fødderne i vand er blevet fældet, hvorfor ved jeg ikke...
    Når dit træ skifter farve alt efter året, må man jo tro det er miljøet, måske årets vejr? Det har jo ikke været specielt varmt i år, eller koldt i dette efterår - endnu altså. måske farverne kommer en af de nærmeste dage?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det må jo være miljøet i det her tilfælde. Spørgsmålet er bare, hvilket miljøelement, det drejer sig om. Hvem ved, måske har forårets vejr også betydning. Sidste år skiftede træet farve sidst i oktober, så jeg tvivler på, at det når at ske i år.

      Slet
  5. Bladene på mit når at falde af, inden det skifter farve, men det plejer nu heller ikke at få de flotte farver, kun en lettere falmen. Til gengæld har det en flot stamme, det kommer med i næste indlæg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er vores træer så virkeligt forskellige, for vores opstammede beholder bladene helt ind i februar, hvor jeg ender med at plukke dem af, fordi træet ser helt forfærdeligt ud.

      Slet
  6. Jeg vil slet ikke kloge mig på efterårsfarver, blot konstatere at begge træer er meget dekorative og smukke i faconen. Det kan man da glæde sig over:)
    Og så sidder jeg her og nyder det flotte nøgne træ i baggrunden på andet billede. Tænker det er en papirbarkløn - wow! Her behøves slet ingen blade.
    Vi plantede en sådan løn for 3 år siden og den er næsten ikke vokset. Nu begynder jeg at se frem til den tager et ordentligt ryk...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har da fuldstændig ret i, at det faktisk er et kønt lille træ, og det bør man glæde sig over. Træet i baggrunden er et tibetansk kirsebærtræ, men vi har også en papirbarkløn, og den var også ret mange år om at komme i gang.

      Slet
  7. Hej Marie!
    Det var ett fantastiskt träd med alla höstens färger på en gång. Det gröna är också fint, men kanske inte om man sett framför sig ett färgsprakande lövverk. Läste på om ambraträd, tydligen doftar bladen om man delar dem, verkar inte vara något för mina breddgrader, men väldigt vackert. Den lilla Pinus är riktigt tät och fin . Idag tittar solen fram hos oss, efter ruskväder och lite snöslask.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Også her har vi det smukkeste solskinsvejr i dag. Det gør nu noget godt ved humøret. Måske bor du for nordligt for ambratræet. Selvom bladene beholder den grønne farve, er det ellers alligevel et kønt træ.

      Slet
  8. Jeg forstår ikke helt, hvad du mener, når du skriver om det grønne tyggegummitræ, at der må være noget der generer træet. Mener du, det er fordi træet har dårlige vækstforhold, at det beholder den grønne farve?
    Matrem (og fingerbøl) har virkelig sans for at slå sig ned på steder, hvor jeg aldrig ville finde på at plante dem, men hvor de tager sig rigtig godt ud.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, lige præcis. Når træet skiftede farve sidste år og ikke gør det i år, må det skyldes forholdene på en eller anden måde. Det er bare svært at sætte fingeren på, præcist hvad det er.

      Slet
  9. Der er unægtelig forskel på tyggegummitræet med og uden efterårsfarver, og hvis det er efterårsfarver, man vil have, så dur det jo ikke med grøn.
    Kan det være ph? Du kan jo evt. prøve at surgøre jorden, før du planter den om.
    Hilsen Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er i hvert fald nok med et enkelt grønt træ. Vi har gjort jorden sur der, hvor vi har plantet ambratræerne, og det gør desværre ingen forskel.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid