Årets første havedag

I formiddags og et par timer i eftermiddag trængte solen igennem skyerne, og det var nok til at lokke mig udenfor og trække frisk luft og samtidig rydde lidt op i den forreste runding i skovhaven. Der står vores troldnød/ hamamelis int. Jelena. Selvom blomstrerfarven er stærk, kan man sagtens risikere at gå lige forbi den uden at ænse blomstringen, især hvis solen glimrer med sit fravær.

På vej om i skovhaven passerer man forbi en taksbusk, som er vært for en klematis. Klematissen lignede efterhånden en opretstående risbunke, som truede med at falde ud i hovedet på os, når vi gik forbi. Derfor klippede jeg den tilbage i dag. Det viste sig, at den allerede var begyndt at skyde, og jeg kunne ikke nænne at lade de friske skud gå til spilde. Derfor fyldte jeg en potte med stiklinger, selvom lige præcis klematisstiklinger ikke er noget, jeg plejer at have succes med.


Så fin var klematissen i juli.
Clematis viticella 'Venosa Violacea'

Rundt omkring står juleroserne/ helleborus på spring til at blomstre. Ja faktisk har Jacob med de hvide blomster allerede blomstret en måned og er nu på sin anden generation af blomster. Hvis solen kunne blive mere stabil, vil de andre også snart stå i fuldt flor.
Ligesom det er herligt at spotte forårstegn i haven, er det også fint at se livstegn igen rundt omkring på bloggene. Vi er vist allesammen ved at vågne op af vores (velfortjente) syvsoversøvn:-)

Kommentarer

 1. Det høres deilig ut å kunne ha den første hagedagen alt nå. Jeg håper du lykkes med dine clematis stiklinger, for den var veldig fin. Det ser godt ut med dine helleborus!

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk ville jeg hellere have sne i haven som dig; men når det ikke kan lade sig gøre, er det fint med en havedag.

   Slet
 2. Oh, den er tidlig din troldnød, mine , både den gamle gule og den nye orange er slet ikke så langt fremme. Men dine påskeklokker er jo osse langt fremme. Så måske er din have bare mere lun end vores?
  Hvor intet vover , intet vinder,,, Det kan da være en af dine stiklinger slår rødder. jeg syntes det ofte er sådan nogle spontant lavede stiklinger der er mest villige.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er sikkert noget om, at vores have er temmelig lun. Vi bor kun et par kilometer fra Limfjorden, og det kan nok godt hæve temperaturen en kende. Det tog måske ti minutter at lave stiklingerne, og de er givet godt ud, hvis der bare kommer en enkelt plante ud af det.

   Slet
 3. Ja jeg tror da også, at jeg har sovet i timen, først nu opdager jeg dit indlæg. Jeg har travlt med min rhododendronfane, det er ikke helt enkelt.
  Vi havde ikke fuld sol hos os i går, men det dejligt stille vejr gav lyst til at gå i haven. Jeg har klippet samtlige gruppe 3 clematis, de så alle sammen ikke ret godt ud, så børen blev fyldt. Min gule Hamamelis har blomstret en gang, men mon ikke der kommer en blomstring mere.
  Godt vi er ved at vågne op igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et stort arbejde, du er startet på med din rhododendronfane. Nu hvor bladene er faldet af de træer og buske, som klematisserne klatrer i, kan man for alvor se, hvor grimme de er lige nu. 2020 var virkelig et mærkeligt år også i haven. I hvert fald synes jeg, at blomstringen hos flere planter har været forstyrret. Måske kom den slet ikke, eller også kom den på et underligt tidspunkt

   Slet
  2. Flere af vores clematis har sprunget blomstring over de sidste år, det skyldes tørken om sommeren, den lider vi åbenbart efterhånden permanent af.

   Slet
  3. Det er det sikkert. Jeg kan simpelthen ikke vænne mig til tanken om, at I har det tørt på Samsø, for jeg husker, som var det i går, hvordan Bent i nogle år har slidt og slæbt for at forhindre en regulær oversvømmelse.

   Slet
 4. Vi havde blå himmel og mildt vejr, men solen gav vi jer ;-)
  hvordan vil du bedømme din hvide julerose/påskeklokke? Jacob, når det gælder opadvendte blomster? Jeg kunne nemlig godt tænke mig en tidlig, der viser sine blomster og ikke kun nakken.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Og i dag småregner det, suk! Jacobs blomster er forholdsvis opadvendte, når de er sprunget helt ud. På den negative side tæller, at den, hos os i hvert fald, er tilbøjelig til at få sorte pletter hist og her på blade og blomster, også selvom den i år har stået i ly i et lille drivhus.

   Slet
  2. Tak for staldtip. Det med svamp søger jeg nemlig at undgå. Mine står tilsyneladende et sted, hvor de tiltrækker den slags.

   Slet
  3. Ja, vores lerjord og vores idelige regnvejr bryder de sig heller ikke om. Derfor har jeg netop sørget for et godt dræn og gruset jord til Jacob, men det er åbenbart ikke helt nok.

   Slet
 5. Det lät som en skön dag! Jag har tänkt jag ska ta och titta efter knoppar i mina Hamamelis men har varit sjuk och vädret har trist.

  God fortsättning på 2021! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. God bedring. I dag lokker vejret os desværre heller ikke udenfor.

   Slet
 6. Efterhånden sætter man virkelig pris på de få og små solglimt, og her er der sandelig langt imellem dem. Vores troldnød med de røde blomster har netop lidet lidt på én knop, men det er også alt. Din er velnok smuk i solen!
  Juleroserne - eller er det påskeklokker - er ikke vågnet endnu, men måske skulle jeg tage en runde og fjerne de største blade.
  Det er i hvert fald dejligt at kunne lave lidt fornuftigt i haven igen.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg enig i. Det er rart at få brugt kroppen igen. Den hvide er nok en julerose, mens resten er påskeklokker. Jeg kan bare godt lide den gammeldags tradition med at bruge ordet julerose som fællesbetegnelse.

   Slet
 7. Hej Marie

  Hamamelis er noget af en favorit slægt - din 'Jelena' bliver man dog glad over!
  Lækre Helleborus du har på vej:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Karsten. Ja, Jelena har en rigtig optimistisk farve.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Ser alldeles underbart ut med alla Helleborus i blom. Jag tror jag måste lägga ut mina som jag hade i julgrupper, för här inne trivs de inte. Hoppas sticklingarna gror, det är en riktigt vacker klematis.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Marika. Hvert år til jul køber jeg en flot Helleborus til at pynte i en krukke for så at plante den ud bagefter. Men jeg oplever også, at det er utroligt svært at få disse planter til at trives ude i haven.

   Slet

Tilføj en kommentar