en julegave, sandbedet og clematis rehderiana


 For folk, som følger med på Hortofilia, er det ingen hemmelighed, at jeg sår  en hel del  især staudefrø hver vinter, og at cyclamen er en planteart, som figurerer på frølisten år efter år. Når cyclamenplanterne har opnået en vis størrelse, ender de i lerpotter i mit sandbed/ sandplunge. Ideen med sandbedet er at, det sørger for dræn og lys og vand til arter, som godt tåler at vokse ude, men som ikke kan klare sig i vores fugtige lerjord.Ligeledes er det her, de frostsarte arter opholder sig, når der ikke er frost i sigte.

Imidlertid har jeg oplevet, at regnen i perioder kan blive så overvældende, at knoldene rådner, selvom de står i sandbedet, og et enkelt år var sommeren omvendt så tør oven på en gennemvåd vinter, at de derefter skrumpede ind til ingenting. Det samme skete for nogle forskellige vintergækker, som også holder til i sandbedet.

Det er så trist at finde flere tomme potter i juli/august, når jeg tjekker deres indhold og eventuelt omplanter dem og fornyr jorden i dem  Derfor ønskede jeg mig til jul, og fik minsandten også, en såkaldt hævet plantekasse med drivhus, hvor låget gør det muligt at skærme for regnen, og hvor jeg ikke skal helt ned i knæene for at tage planterne i øjesyn.

cyclamen alpinum tæt på at springe ud

Et enkelt problem er der dog, idet plantekassen er så dyb, at de lave potter med cyclamen vil være for skyggede, hvis jeg kun putter den nødvendige mængde sand i den, så vi overvejer nu, hvordan indholdet kan hæves 10-20cm, uden at det går ud over udnyttelsen. På det næste billede kan man forhåbentligt se, hvor dyb kassen er.


Nu til clematis rehderiana, som blomstrer september - oktober. Den er ikke blevet beskåret de seneste år og har derfor blomstret flere meter oppe i en bærmispel. Det ser flot ud, især når bærmisplen får flotte høstfarver, som den gjorde i 2019. I år var vores efterår særdeles solfattig, og farverne blev derefter.

I år skal den bringes ned i øjenhøjde. Derfor klippede jeg for nogle dage siden de mange meter lange lianer over ca 60 cm over jorden ogb glæder mig allerede til at kunne nyde de gule klokker uden at risikere at brække nakken. 


Og nu er det blevet tid til at  blande såmuld og vaske potter og lægge cyclamenfrø i blød.

Kommentarer

 1. Hej Marie

  Det var da en dejlig og nyttig julegave! Drivhuslåget er da super.
  Også til løgplanter der normalt liftes!
  Dine Cyclamen alpinum ser lovende ud!

  Ha en dejlig ny uge


  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg glæder mig til at tage plantekassen i brug. Alpinum bliver flot om en lille måneds tid.

   Slet
 2. Hej Marie
  Smart plantekasse.
  Tror du, jeg kan styre en Rehderiana op ad vores lysthus, hvis jeg skærer den ned årligt? Jeg ville gerne kigge ud på sådan en i efteråret, men den må helst ikke vokse mere end 3-4 (absolut maks 5) meter.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Rehderiana er bestemt en kraftigt voksende plante, og dem plejer du jo ikke at være vild med. De lianer, jeg klippede af, var nok 4-5 meter lange. Det skal dog siges, at den bruger de første år på at etablere sig.

   Slet
  2. næææh, den lyder kraftig. Øv ellers. Bredden kan jeg styre med saksen i løbet af sæsonen, men 4-5 meter pr ranke er meget. Dén må jeg vist vende med havemanden, før jeg anskaffer ;-)

   Slet
  3. Den ville ikke bare gro op ad jeres lysthus, men også henover det, og det ville da bestemt se godt ud 😊

   Slet
  4. Såmænd... Den skal jo nok have et eller andet at holde fast i, men det kan Bent nok fixe, hvis det skal være. Ih, det er så hyggeligt at gå og planlægge.

   Slet
  5. Spændende hvad I ender med at beslutte. Måske er den trods alt for voldsom.

   Slet
 3. Det er da den beste julegave jeg noen gang gar sett! :)
  Så smart den var, og som du sier så beskytter den mot regn. For mye og for lite er et evig problem. Jeg er så misunnerlig over dine flotte Cyclamen som kan overleve ute. Jeg må ha de i kjelleren, men det går helt fint. Nå er det så kaldt her at nå er det veldig kjølig i kjelleren også, og det er helt perfekt temperatur for Cyclamen.
  Så fine dine helleborus er! Jeg er så spent om frøene fra deg vil spire når det blir vår her en gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er bestemt frem til at tage julegaven i brug. Vi må jo nok indse, at lange regnvejrsperioder er kommet for at blive. Ingen tvivl om at du har fundet ud af at dyrke cyclamen på dine betingelser. Det er så imponerende. Jeg ser også frem til at se, hvilke frø der spirer til foråret, jo.a. thibetanus.

   Slet
 4. Ja det er en flot julegave, jeg formoder, at Søren selv har lavet den? Den er sikkert til meget gavn, når I har tung lerjord og meget regn. Jeg har taget mine krinoliner ind i pavillionen nu, det er ikke alle der kommer igen. Cyklamen fra Anne er plantet ud i nordbedet, de sår sig selv, men er nok ikke så sjældne som dine. De står fint der og i hækbedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, Søren har samlet den sammen med det yngste barnebarn. Vi har også forskellige og overhovedet ikke sjældne cyclamen ude i haven, som sår sig selv. Det er simpelthen en stor fornøjelse, synes jeg.

   Slet
 5. Det var da både en spændende og meget nyttig julegave. Jeg bliver helt misundelig på dig, for sådan en plantekasse er lige hvad jeg kan bruge til mine stiklinger. Så kan de vokse i fred fred for fuglene. Er den hjemmelavet?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, den bliver god at bruge. Nej, den er købt som samlesæt. I teksten under billedet af den er der et link til et sted, hvor den kan købes, du skal bare klikke der, hvor der står plantekasse med drivhus.

   Slet
 6. Sikken en dejlig klematis, og hvor ser den fin ud opad den høstfarvede mispel! Det er da vildt at den blomstrer så sent på året, men alletiders at få sådan en oplevelse, når alt det andet er på retur.
  Plantekassen er også smart, når du nu har så mange frøplanter i gang.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lige præcis. De fleste andre løvfældende planter er så småt begyndt at smide bladene, når klematissen blomstrer. Nu skal vi lige finde ud af at hæve bunden i plantekassen nogle centimeter, så flytter planterne ind.

   Slet
 7. Det var da en skøn og nyttig julegave. Jeg er helt vild med den gule clematis - måske jeg skulle anskaffe en til den gule have. Hold da op, hvor er din påskeklokke langt fremme.
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor hyggeligt med en hilsen fra dig, Susanne. Du har da i hvert fald masser af plads til sådan en klematis. Det kan godt være, at du skal lede lidt for at finde den, mærkeligt nok.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Vilken otrolig klematis, den vill högst upp i trädtopparna. Julrosorna är vackra och frodiga, mina ligger under ett snötäcke. De hade knoppar då jag såg dem sist.
  Julklappen ser mycket användbar ut, höjden är bra för ryggen. Jag har ett skåp med lock och dörrar och flera våningar där jag kan hänga små tråg. Använder det mest för fröplantor lite senare på våren. För att nå de nedersta våningarna, får man krypa på marken, eller lämna dem tomma.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Et snedække over juleroserne lyder helt perfekt. Det er værre, når der skiftevis er frost og tø. Så ødelægges mange af knopperne. Ja, potter helt nede ved jorden er temmelig ubekvemt, når man skal tjekke dem for vand og spiring.

   Slet

Tilføj en kommentar