sol og sne - en dokumentation

 


Både sol og sne er efterhånden en sjælden foreteelse, så da de dukkede op samtidig i dag, måtte jeg en tur ud i blæsten og tage billeder. Det første billede viser vores sensommerbed, hvor det umiddelbart er de store elefantgræsser, der dominerer; men hvis man giver sig tid til at kigge nøjere efter, er der også andre græsser, hvor sneen og solen har forskønnet frøstandene. Det første billede herunder  er kæmpehavre/ stipa gigantea, hvis lange stængler med frøstande ellers oftest knækker, når de får en vis alder. Det andet billede viser fladaks/ chasmanthium latifolium, som er et relativt lavt græs, som står i ly af de høje planter i bedet.Det var morsomt at se, hvor forskelligt sneen har lagt sig på de forskellige træer. Hanesporetjørnen har totalt afvist sneen, mens den har lagt sig, hvor der var læ, på den flettede og stynede pil,  Magnolia grandiflora og parasoltræ/ sciadopitys verticillata ser ud til at have blade og nåle, hvor sneen nærmest limer sig fast, altså på nordsiden.
in

For som det tydeligt kan ses på den brogede kristtjørn, er der megastor forskel på planternes nord- og sydside. Med den kraftige blæst, der huserer, gætter jeg på, at der ingen sne er tilbage på træerne i morgen, heller ikke mod nord.

Kommentarer

 1. Flotte bilder av hagen med snø på :-)) Også her i Bergen har vi strålende sol og snø, som gir deilig og etterlengtet lys!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det. Hvor var vi heldige i dag:-)

   Slet
 2. Så hyggelig å se snø hos deg også da! Jeg forstår godt at du måtte ut og ta bilder av det. Sol og snø er så vakkert. Din brokebladede kristtorn er så fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores beskedne lag sne kan jo slet ikke sammenlignes med de mange cm, du er omgivet af; men alligevel gør det nu en forskel til den gode side.

   Slet
 3. Nej, det var en sjælden kombination - sne og sol - men hvor er det dog smukt! Det må man bare ud og fotografere. Sensommerbedet er så fint med den friske sne på de gyldne blade og frø, og parasoltræet er jo nærmest stjernebesat. Wow!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er efterhånden blevet en sjælden kombination. Desværre er den smukke sne allerede blæst væk her til morgen.

   Slet
 4. Så fine billeder, jeg bliver da helt misundelig, her lagde sneen sig ikke, selvom der kom meget store snefnug, til gengæld er her igen masser af blæst. Sensommerbedet er helt fantastisk på det billede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en kort fornøjelse, men smukt, så længe det varede. Rent praktisk er det fint, hvis sneen kan reducere de store græsser, så der bliver mindre at fjerne om kort tid.

   Slet
 5. Smukke billeder! Også jeg er glad for græsserne i vinterhaven, og med sne og sol er det da helt forrygende. Her ligger der kun et lille drys sne nu, til gengæld er det blevet bidende koldt. Jeg søgte i al fald fluks mod læ i skoven på dagens første gåtur. Mvh. Frede/Aase

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vaskeægte vintervejr, vi har for øjeblikket, og det er simpelthen så opløftende. Mine gåture er mere udsat for vejr og vind, men de er nu engang uundværlige.

   Slet
 6. Ja, smuk og sjælden kombi. Her har vi hverken eller.
  Sensommerbedet gør sig virkelig godt, må jeg sige. Og billederne af kristtornens to sider er morsomme
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Sol og sne gør underværker for sensommerbedet. Uden de to ting begynder det så småt at ligne en bunke halm, som skal fjernes. Det var sjovt at fastholde kristtjørnens to sider, og i dag er den tilbage ved det normale.

   Slet
 7. Aiij, så flotte billeder. Endelig vinter.. Ugh hvor jeg håber på bare noget ligenede i weekenden, så jeg kan nyde det.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske bliver dit ønske opfyldt. Prognoserne varsler da i alt fald kulde.

   Slet
 8. Hvor er det dejligt at se snebilleder og tilmed fra en dag, hvor solen skinnede. Parasoltræet er da i særdeleshed smukt. Jeg kender ikke træet, så jeg måtte jo lige søge lidt på google. Jeg kan forstå, træet vokser langsomt, men på dit billede ser det ud til at være skudt i vejret.
  Her smeltede sneen desværre allerede efter nogle timer.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Her fredag morgen kar vi heller ikke meget sne tilbage. Jeg kan godt bekræfte, at parasoltræet vokser langsomt. Heldigvis er det et kønt træ i alle faser.

   Slet
 9. Hej Marie!
  Snön ger ett helt nytt uttryck åt trädgården, så vackert det blir på både gräs och träd. Vi har haft ca -5 grader ett tag nu men idag är det -17 och solen tittar fram. Tror promenaden får bli kortare idag.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
 10. - 17 har jeg simpelthen aldrig oplevet. Her har vi i øjeblikket-5, og det er en forholdsvis kold temperatur hos os.

  SvarSlet
 11. Hej Marie - Fantastiske fotos som altid. Sne og sol er helt specielt, fordi det er sjældent, at det sker. Jeg er virkelig misundelig på din Sciadopitys Verticillata. Jeg købte for mange år siden en Sciadopitys hos Nandina, som nu desværre har lukket. Træet voksede godt til de første par år, men så fik vi desværre 70 cm tung tøsne, og så var det slut med den fornøjelse. Nu skal jeg da have købt en erstatning.
  Tak for kigget. Venlig hilsen Else

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Else. Sådan en omgang tøsne er virkelig dødsensfarlig for planterne. Parasoltræet er et smukt træ, som gror ret så langsomt, så du må ud at finde en ny leverandør, når Nandina er lukket. Det var ellers en spændende butik.

   Slet
 12. Hej Marie

  Alletiders at vinteren også kom til dig! Spændende hvor længe det varer, der skulle komme varme i næste uge?
  Flot stor Sciadopitys - hvor gammel er den?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ifølge prognoserne vil temperaturen begynde at r opad allerede på søndag, og i så fald bliver det unægteligt en kort vinter i denne omgang. Parasoltræet er omkring 20 år gammelt, vil jeg mene.

   Slet
 13. Gräsen är vackra på sommaren men ovärderliga nu :) Och jag blir glad och hoppfull när jag ser din Magnolia grandiflora ute och snötäckt. Jag flyttar en back med frösådda plantor in och ut i förhoppningen att när de blir äldre ska jag få nån att överleva ute.

  Ha det gott, Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. De første år pakkede vi magnoliaen ind i fleece, men nu er træet blevet så stort, at det ikke kan lade sig gøre længere. Sidste år dækkede vi stammen med nogle vintermåtter, og i år nøjes vi med en fodpose af visne blade og krydser fingre for, at det er nok. Hvis vinteren bliver hård, vil bladene utvivlsomt tage skade, men forhåbentligt vil selve træet være ok.

   Slet
 14. Dejlige billeder og betragtninger. Mon sneen ikke er blevet suppleret hos jer siden - det er den her og det er faktisk dejligt at det alligevel blev vinter her i januar.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, desværre. Der er ikke ret meget sne tilbage, men det var smukt, så længe det lå der og lyste op i solen.

   Slet

Tilføj en kommentar