sidste januardag


Frostvejret har sat en effektiv stopper for udviklingen i haven, og påskeklokkerne ligger slatne hen ad jorden. Sådan må det nu engang være, og det virker helt rigtigt med en omgang frost, som gerne må blive liggende nogle dage endnu. Når så tøvejret vender tilbage, vil forårsløgene for alvor sætte skub i udviklingen. I mellemtiden kan vi nyde synet af en klar, blå himmel og lyset, som er stærkt på vej tilbage.

I drivhuset er to forskellige slags krinolinenarcisser i gang med blomstringen. Den sartgule Julia Jane er den frodigste, mens den cremefarvede (cantabricus var. foliosus) er mere beskeden, men dog har en del knopper på vej. De er i mine øjne utroligt elegante, og det græslignende løv matcher blomsterne helt perfekt. Det eneste minus er, at de ikke overlever ude i haven - jeg har prøvet.

Penselfyr/ pinus parviflora har jeg en vis forkærlighed for,  især hvis nålene variegerer. På min ønskeseddel har der således i flere år stået en dværgpenselfyr med det japanske tilnavn  tanima no yuki. Om foråret er dens nye skud lysende hvide ( se evt. dette billede ), og det er det, der har givet den det japanske navn, som betyder sne-i-dalen. Pludselig figurerede den på gartneriet Spirens sortimentsliste, så jeg var hurtig til at sende en bestilling afsted. Jeg forventede at få en lille fesen podekvist, men fik i stedet for denne smukke og solide plante. Indtil foråret må den blive stående i drivhuset.

Koreagran med de små, runde kviste er nu heller ikke at foragte. Kohouts Icebreaker med de snoede, sølvglinsende nåle er noget helt for sig selv. Væksten beskrives generelt som kugleformet, men er faktisk "andeformet". Det gælder ikke kun vores plante, men er noget, jeg har observeret flere steder.


Koreagranen herunder er blevet pyntet med sne. Navneskiltet er forsvundet, og mit bedste gæt er, at den hedder Silberperl pga de hvide, harpiksholdige vinterknopper i skudspidserne.



I sensommerbedet mister græsserne mere og mere farve. Staudehirsen kan lidt endnu, og kæmpeærenprisens mørke frøstande er også et billede værd. 


Den brogede etagekornel/ cornus controversa variegata har flotte, røde skud.

I den forgangne uge har børnebørnene og deres mor arbejdet og gået i skole herhjemmefra, og hvor Eva er, der er Coco også og skal luftes hver dag.

Kommentarer

  1. Ja, da har du også fått kaldt vær. Her var det -19 i går, og de spår her at kulden kan vare helt til mars måned. Så det kan jo hende at dere i Danmarkbigså får mer kulde. Dine krinoliner narcisser er veldig fine. Din nye dvergpenselfuru fra Spiren ser også veldig flott ut. Jeg er litt misunnerlig 😉

    SvarSlet
    Svar
    1. Der meldes om -8 grader til natten, og det er temmelig koldt på vores breddegrader. Jeg har lige gået en tur i det fine vejr og nød solen og det friske vejr i lange baner. Jeg glæder mig til at se penselfyrren med forårets *sne* på de nye skud.

      Slet
  2. Nå hvor er Coco sød, jeg troede først, det var en har, som du var kommet tæt på, men det var det så ikke helt.
    Ja lad bare frosten komme nu, så vi kan nyde solen og den blå himmel for en tid. Derefter mildvejr så det hele kan komme op, sådan skal det være efter min mening. Mine krinoliner er slet ikke i gang med blomstring endnu, de står i pavillionen med lange grønne spirer, jeg håber, der også kommer blomster.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, Coco er bare nuttet! Vi får se, om vejret kommer til at arte sig sådan, som vi ønsker. Ja, mon ikke der snart kommer knopper i dine krinoliner. Det gætter jeg på.

      Slet
  3. Hej Marie

    Jeg kunne forestille mig at begge dine narcisser evt skal liftes - de stammer jo fra Marokko.

    Ja, der er godt med frost om vinteren, og i år lader det til at være mere varigt!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg plejer ikke at lifte de to narcisser, men de skal opbevares i min nye plantekasse med låg i vores våde sommer.

      Slet
  4. Jeg læser altid med interesse om 'små' planter, og det er en spændende penselfyr, du har anskaffet.
    Fantastiske farver, du kan levere ved udgangen af januar.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den lille penselfyr bliver spændende at følge.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Söta små narcisser, ser ut som en ballerinakjol. Synd att de inte överlever ute. Penselfyr och koreagran är riktigt fina bägge två. Spännande växter du hittar. När jag scrollade ner fick jag se en päls, tänkte på en hund, men det var det inte. En söt Coco.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, narcissernes navn passer perfekt til dem. Den unge ejer synes, at kaninen er mindst lige så klog som en hund😊

      Slet
  6. Du har sikkert ret i at det er ok med lidt vinter og skal det være, skal det være nu og ikke i marts/april måned.
    Jeg fik en potte med Krinolinenarcisser, sidste år, kender dog ikke navnet. Jeg satte dem i drivhuset til tørre og plantede dem igen i en potte i efteråret, der er kommet blade, men de blomstrer ikke endnu.
    Flot Penselfyr og sikke en stor fin plante. Vi satte 3 Koreagran i Den Japanske Have for mange år siden, de 2 blev fjernet da de blev for store, men den sidste står fint endnu.
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den sene frost vil vi helst ikke opleve. Dine narcisser har uden tvivl haft godt af en tør periode, så før eller siden dukker der sikkert knopper op. De to koreagranen er jo dværgplanter, så de bliver ikke for store. I hvert fald vil der gå mange år, før det sker.

      Slet
  7. Hvor er de dog fine dine krinolinenacisser! Et helt skud vitaminer i denne tid.
    Dejlige billeder fra haven i det flotte vejr, både af vinterstandere og alt det spændende stedsegrønne. Man mærker virkelig at lyset tager til nu.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Nemlig. Det er helt tydeligt, at lyset er godt på vej. Nu mangler vi bare, at der lempes på coronarestriktionerne.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

Aprilblomstring