Overspringshandlinger


De sidste par uger har beskæring af rosenbuskene stået på min mentale opgaveliste, uden at der er sket noget som helst. Hvis det ikke skal ende med forrevne arme og tornefyldte hænder, skal man formummes i så meget tøj, at det til gengæld gør det besværligt at komme ind i buskene og få fat i grenene på de optimale punkter. Væksten følger jo saksen, så det kan ikke nytte noget at fjerne den yderste halve meter hele vejen rundt, nej, nogle af grene skal fjernes ved jorden eller lige over jorden, og så er det, man kommer i infight med tornene.
I stedet har jeg taget nogle billeder, og jeg starter med Hot Chocolate, fordi dens blomster i mine øjne er nogle af de allerbedste roser til at ældes på en interessant måde.
Nældeklokke/ campanula trachelium såede jeg for nogle år siden. Den findes vist nok forskellige steder i den danske natur, selvom jeg aldrig har set den. Nu har vi den også  flere steder rundt om i haven. Den på det første billede er kun 60 cm høj, fordi naboplanterne ikke tillader mere; men der, hvor den får mere lys, bliver den over en meter høj.

For en gangs skyld såede jeg nogle etårige blomster i foråret, og som mange andre kom jeg i problemer, på grund af tørken, da de var parat til at blive plantet ud. Heldigvis klarede de udplantningen fint, selvom oddsene var imod dem. Jeg har allerede vist nicotiana langsdorffii, men jeg såede også en krydsning mellem langsdorffii og jasmintobak, som hedder Starlight Dancer. Når man ser dem side om side, er der et tydeligt slægtskab.

Et andet lille projekt i tørkeperioden, som derimod ikke lykkedes,  var at flytte noget af  den japanske  buskmynte/ leucosceptrum jap. Golden Angel over i det, vi kalder det varme bed.  Selvom det er en staude, var rodklumpen så hård og træagtig, at den del, der skulle flyttes, havde for få friske rødder til at kunne overleve. Måske er det en bedre idé at tage stiklinger. 

Når man bevæger sig rundt i haven, er der forskellige tegn på, at sensommeren måske kommer tidligere i år end den plejer. Det er planter som solbrud/ helenium, crocosmia Lucifer, de første blomster i viticella klematis og frøstande i de tidlige klematis samt frøstandene i en paraplyblad/ diplylleia.





NB: Mens jeg jamrede over, hvor frygteligt det er at beskære buskroser, dæmrede det for mig, at jeg nogle år har fået Søren overtalt til at gøre det med elklipperen, og ifølge Monty Don er det noget man gør engang i september, og så kan man gå buskene efter med en håndsaks til vinter, når bladene er faldet.  Nu er opgaven pludseligt blevet meget mere overskuelig, og den dårlige samvittighed er pist forsvundet.
NBNB Kvæsurternes blomstring er et tegn mere på, at sæsonen bevæger sig mod efterår. Sanguisorba tenuifolia alba med de dinglende hvide blomster har jeg placeret en plante af i det runde terrassebed, hvor den skal levere noget højde. Jeg har været i tvivl, men lige nu synes jeg, det funker.

Kommentarer

  1. Det er en flott roser du har, og fargen på den Hot Chocolate er nesten varm og brennende 😊 Noen roser har fryktelig mye torner ja, og jeg har fått kjenne på de mange ganger. Alle mine helenium døde i vinter, og det har jeg aldri opplevd før.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tænk, at dine helenium døde. De går ellers for at være robuste planter.

      Slet
  2. Tænk Per kan ikke lide Hot Chocolate, jeg synes, det er fin farver, men han er mere til de rigtigt røde roser, det forstår jeg så ikke. Ja det er da snildt at få Søren til at beskære roserne med elklipperen. Her har jeg endnu ikke problemer med beskæring af roser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan godt lide alle røde nuancer og kan godt se, at HC er speciel, når den begynder at falde. I dag har jeg planer om at tage slyngroserne og et par småbuske, som godt kan finde på at remontere. Det vil pynte godt.

      Slet
  3. Det er fine billeder der kom ud af dine overspringshandlinger, så tak for det! Jeg har slet ikke roser i haven da jeg ikke orker alle disse torne, så jeg forstår godt du var nødt til at finde på nogle nye planer der kan udskyde beskæringen:-)
    Her har solbrud stået i knop meget længe, og jeg tænker de er splittede mellem at få blomstingen overstået, og manglen på vand, så måske går det hele ikke så hurtigt som frygtet. Du er allerede langt fremme med eftersommerens blomstring, mens jeg er bange for der ikke kommer ret mange blomster på f.eks. montbretia. Dine klematis er så skønne - både i blomst og i frø! Kvæsurt giver god højde og virker fint i staudebedet. Håber ikke den frøsår så voldsomt som den røde jeg har!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har ikke fået masser af regn, men mere, end du har fået, og nok til, at sensommerplanterne ser ok ud, og f.eks. solbrud har faktisk en bedre stivhed i stilkene i år, så den ikke vælter. Det gør den ellers tit. Den hvide kvæsurt er ikke selvsående, så vidt jeg kan se, men breder sig stille og roligt, og det må den gerne.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Torkan gjorde att jag planterade de flesta sommarsådderna i krukor, då hade jag uppsikt över att de fick tillräckligt med vatten. Några hamnade i rabatter och börjar så småningom att kvickna till och blommar nu. Mina Sahara rudbeckia har redan knoppar, känns som att det är lite tidigt då dahliorna knappt har börjat sin säsong.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var slet ikke let i år at få de små frøplanter gjort klar til udplantning. Jeg såede også en rudbeckia, men der er ikke antydning af knopper I den. Måske når den ikke at blomstre I år.

      Slet
  5. Hihi ja , jeg kender det,, flere af mine gamle roser skal osse have en gevaldig omgang med saksen. Men oh torne, varme og langeærmer og hansker, suk.
    Den ser fin ud den nældeklokke. Jeg har heller ikke set den i naturen. Men jeg har en jeg kalder "skovklokke". Den findes flere steder i skovene, både i blåt og hvidt. Jeg har kun den hvide endnu, men holder øje efter den blå. Den er nemlig forholdsvis nem at frøformere.
    h
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kastede mig ud i kampen med roserne i dag og har da også blodige rifter på begge arme. Klokkeblomster findes i et utal af variationer, bittesmå og kæmpestore, og jeg er personligt meget glad for de fleste.

      Slet
  6. Nældeklokken kan jeg heller ikke stå for. Men jeg har googlet og set, at den helst vil vokse på en ikke for tør plads, så jeg må vist "nøjes" med at beundre din.
    Paraplyblad er virkelig elegant med de blå bær på de røde stilke og de meget smukke blade.
    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Nældeklokken synes jeg nu umiddelbart, der virker temmelig robust. Derimod skal paraplyblad stå et skyggefuldt sted og ikke mangle vand.

      Slet
  7. Hot Chocolate er riktig spennende! Her i Norge må vi ta hovedbeskjæringen om våren. Bare litt justeringer nå. Jeg bruker lærhansker opp til albuen, og gamle anorakker.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja ikke sandt! Min mand har også sådan et par læderhandsker, som jeg gerne må låne. Jeg synes bare ikke rigtig, jeg kan få det til at fungere.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

plantetid