Så blev det højsommer


Ferdinand Pichard blev flyttet i foråret til en plads, hvor jeg normalt ikke når om med hverken kander eller vandslange, og derfor ser dens løv temmelig sølle ud. Alligevel har den formået at danne nogle fine blomster. Derfor skal den med i dagens indlæg. 
Det, den måtte vige pladsen for, var denne poppel med tilnavnet "purple tower", som jeg forærede mig selv som belønning for afslutningen af flere måneders hårdt lugearbejde på gårdspladsens brosten. Sådan en søjlepoppel passer bedre sammen med de andre træer på gårdspladsen end en rosenbusk, var vi enige om,

Andre roser, som gør det godt:
St. Swithun

Sweet Pretty

Vi troede, at vi havde gravet en skrantende  Barcarole op i foråret; men se nu bare denne fine plante, der er dukket op. Det ligner bestemt ikke et vildskud.

Willestrup

Munstead Wood

Dagliljer var nærmest et  samlerobjekt for mig før i tiden; men i dag er der kun en10 stykker tilbage. Nogle af dem bliver ved med at blive angrebet af galmider, og de angrebne knopper skal pilles af og destrueres, hvilket ikke ligefrem er et ønskejob.
Destined to see

Cistus har det ligesom dagliljerne, at blomsten kun holder en enkelt dag. 

Violfrøstjerne har også været noget af et samlerobjekt; men de mere sjældne arter holder desværre ikke ret længe. Dasycarpum herunder er så undtagelsen, som bekræfter reglen; for den er over ti år gammel. Den er elegant synes jeg, med kontrasten mellem de ranke, mørke stilke og små, fligede blomster. Som den rejser sig over resten af staudebedet, vil jeg udnævne den til bedets dronning.




For et par år siden dukkede en mystisk klematis op ved indkørslen. Jeg kan ikke mindes at have købt og plantet den, og vi har ingen andre klematis, som den ligner, så det er svært at forestille sig, at det er en frøplante.

Vi må tilgive Piv for at jagte fugleunger, for hun har tre killinger at forsørge.

En regnvejrsmelding: Alt i alt i juni måned kom vi op på 25mm, og nu ser det ud til, at vi er på vej ind i en periode med småbyger, så katastrofevarslet er afblæst for havens vedkommende. Derimod er det tydeligt, at visse marker heromkring  får regnen for sent, til at det kommer til at gøre nogen forskel.

I 2018 viste den brogede etagekornel tegn på vandmangel. Dertil er det heldigvis ikke kommet i år (endnu).





 






Kommentarer

  1. Det er alltid flott blomstring hos deg, Marie! Rosene dine ser ut som de har fått nok vann til tross for tørken. Clematisen har en vakker farge og ser kraftig ut, så det er jo mulig at du bare har glemt at du plantet den 😉 Jeg har i år funnet flere frøplanter av clematis, men de er veldig små. Sweet Pretty passer godt til navnet sitt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Roserne er blevet vandet et par gange, men har en del år på bagen, så de har sikkert et kraftigt rodnet, som kan nå ned til noget vand. Jeg må nok have glemt, at jeg har plantet klematissen, og I så fald er den en del år gammel.

      Slet
  2. Det var godt, du huskede Ferdinand, for med de fine blomster fortjener han bestemt at komme med i dit indlæg. 'Purple tower' er vel nok smuk, det var en god belønning :-)
    Violfrøstjernen er høj og statelig og smuk, så det må være på sin plads at udnævne den til dronning.
    Det er mystisk, hvor klematisen kommer fra, men med de smukke blomster, var det da en god gave at få.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Poppelen er nemlig flot allerede, og jeg glæder mig til at se den til næste år. Poppel vokser jo hurtigt. Ja, violfrøstjernen er både elegant og statelig.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Det är så mycket vackert hos dig. Rosorna är så fina och finast är nog Sweet Pretty, vilken skönhet. Klematisen är riktigt vacker. En sådan överraskning skulle jag gärna också ha.
    Ha det gott /Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Sweet Pretty var stærkt truet med at blive gravet op sidste efterår, hvor den så ud, som om den var ved at gå ud, så det var en stor overraskelse, at dens blomstring blev så fin.

      Slet
  4. Her på Midtfyn er der stadig tørke, vi fik ingen regn i juni, i dag har vi fået 6 mm, det hele er frygteligt tørt. Men roserne klarer det, da jeg vander to gange om ugen. Det er ikke sjovt at grave i den knastørre jord. Godt I har fået en del hos jer.
    En flot poppel I har anskaffet. Violfrøstjernen er misundelsesværdig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt at Bent gravede bede ud i vinter og forår, for det kunne ikke lade sig gøre nu. Nyplantede roser er det nødvendigt at vande regelmæssigt, selvom de etablerede planter faktisk klarer tørken godt. Poppelen står sådan, at vi indefra ser den i modlys, og så bliver dens blade virkelig flotte.

      Slet
    2. Han har lige udvidet et bed, det var hårdt arbejde. Jeg var på planteskole i dag og så en poppel, den var ikke nær så flot som jeres, jeg kan godt forestille mig, at den er meget fin i modlys.

      Slet
    3. Han kan bare ikke lade være 🙂 Jeg fandt poppelen hos Jespers Planteskole.

      Slet
  5. Det var en smuk rød poppel du har foræret dig selv, og den er nok mere passende blandt de andre træer i 'arboretet', men roser har du sandelig også mange af, og de ser jo også fine ud! 25 mm i juni er jo helt overvældende i forhold til her, hvor det blev til 7 mm (-og 6 mm i maj), men allerede her d. 1. juli fik vi 7 mm, så nu håber jeg den onde cirkel er brudt. Det er sikkert for sent for mange marker, og måske også for nogle af vores haveplanter, men man må jo glædes over det vi får.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi synes i hvert fald selv, at det pyntede på arboretet, at rosen blev skiftet ud med en poppel. Jeg har virkelig ondt af alle jer, hvor tørken har været helt ekstrem. For os er det dog også rart ikke at skulle tænke på vanding i én uendelighed.

      Slet
  6. Hej Marie,
    Godt at du huskede at belønne dig selv for det store luge arbejde, sådan er spændende poppel får man hurtig glæde af, da de jo vokser meget.
    Kæmpe violfrøstjerne, har aldrig set sådan en før, flot! Dejligt med regn, det giver tid til lidt andet end at vande i skoven, vi har fået ca 26 mm den sidste uge.
    I aftes regnede det meget kraftigt jeg har ikke set hvor meget der er kommet.
    Dejlige roser, en af mine favoritter er Munstead wood som har blomstret godt i år.
    God søndag.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Man advares ligefrem imod at plante en poppel i nærheden af en bygning, idet dens rødder kan finde på at underminere den. Med halvanden meter til den nærmeste bygning går det nok. Med dit skovprojekt kan jeg slet ikke forestille mig, hvor stor en belastning vandingen har været.

      Slet
  7. Sommetider bliver en rose bange for opgravnings trusler og kommer sig. hihi. Spændende hvor længe den ser fin ud.
    Det er en flot violfrøstjerne, sikke en sky. Og den ser ud til at holde sig oprejst fint..
    Lidt regn er der da kommet. Men det er måske nok for sent på visse marker, og det er faldet meget uens. I dag har der været nogle sure vindstød med regn og hagl. Drøn irreternde og der kom ikke noget i måleren der kan ses.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. De stakkels planter må finde sig I lidt af hvert fra os onde haveejere 🙂 Her mandag morgen viser regnmåleren minsandten 19mm i løbet af starten på juli. Det er vildt sammenlignet med juni. Forhåbentligt har du også haft glæde af regnen.

      Slet
  8. De bedste gaver køber man til sig selv, og den røde poppel er en rigtig fin gave. Den bliver meget smuk sammen med de andre flotte træer I har. Jeg har ikke set den hvid violfrøstjerne før. Den er meget fin som midtpunkt i staudebedet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sydney. Poppelen fandt jeg efter megen googling på Jespers Planteskole. Det var ret pudsigt, for Google gav ikke ret mange hits. Violfrøstjernen må jo have været en lille spirrevip i udgangspunktet, men det kan jeg simpelthen ikke huske, og det er nok fra før, jeg startede Hortofilia.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Aprilblomstring

plantetid