Farvel april


Iberis
April er en speciel måned, lunefund og uberegnelig. I år har den været kold og våd, mens den andre år har været knastør. Forhåbentligt vil maj måned levere det mest fantastiske forårsvejr, man kan ønske sig.

Hvor mange helleborus, vi har, har jeg ikke tal på, men denne her er den eneste, som får sådan nogle flotte blade. Den hedder Frostkiss Anna's Red.
Den næste blomst har vel omtrent den samme røde farve. Det er lamium orvale/kæmpenælde, en pudsig staude, synes jeg, som ikke ligefrem reklamerer med sine flotte blomster. Den blev ret hurtigt flyttet fra staudebedet om i skovhaven, hvor den kan konkurrere med andre store stauder om pladsen.


Rhododendron Everred har overvintret i sin krukke under udhænget på nordsiden af stuehuset,  og i søndags ville jeg hive den ud i lyset. Det kunne krukken ikke holde til, så vi har investeret i en ny, som jeg faktisk synes fremhæver buskens farver bedre end den gamle.



To andre rhododendron blomstrer helt overdådigt:

Temple Belle 
Viking silver

Nu er de sidste hundetand i haven sprunget ud, nemlig Joanna og Susanna. 

Joanna

Susanna

Susanna er Sørens favorit pga vækstformen, som er høj og rank. Det adskiller den fra Pagoda, som også har gule blomster. Desuden har Pagoda en orange ring i blomsten og pletter på bladene.

Erythronium sibiricum har udviklet en håndfuld frøstande, som jeg vil holde et vågent øje med. Når de er modne, eller lige før, de er det , vil jeg putte dem i en papirspose og så dem til efteråret.

Til sidst lidt forskelligt rundt omkring fra.

Kommentarer

  1. Ja dine hundetænder misunder jeg dig, jeg har købt 3-4, men de vil ikke blomstre i år, jeg håber, de bliver bedre næste år. Rhodoerne kommer også med blomster næste år, men azalia har knopper, det må jeg nøjes med i år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hundetænderne storblomstrer jo også i år. Det er en fornøjelse. For en del år siden plantede vi en række på 6 azaleaer nede i det nordøstligste område af haven. Selvom vi vandede dem i tørre perioder, har de ikke udviklet sig, som vi kunne ønske, så det er aldrig blevet til en azaleasti fyldt med duft og farve, sådan som vi drømte om.

      Slet
  2. Mine nye hundetænder blomstrer ikke i år, men har de fineste mønstrede blade. Jeg glæder mig til næste år, men det varer jo nok et par år eller tre, før end de bliver lige så flotte som dine.
    Kæmpenælde ligner næsten en orkide i blomsten. Den er så fin. Og Frost Kiss Red er god med de brogede blade. Det er altså ærgerlig gartneriet Spiren med helleborus er gået på pension. Der kunne man finde alle mulige lækkerier.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Når først hundetand er etableret, har jeg lært, at det er en god idé at dele dem, hvis man gerne vil have mange, men det varer nok lidt for dit vedkommende. Jeg savner også Spiren. Den har jeg besøgt et par gange, da vores børn læste i København. Kæmpenækden er på en måde både grov og forfinet.

      Slet
  3. Dine hundetenner er helt fantastiske. De må trives veldig godt hos deg. Du har også så mange flotte rhododendron. De er en nytelse å se på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vores hundetand har det forrygende godt og er et af forårets højdepunkter, faktisk mere end de blomstrende rhododendron.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Frostkiss Annas Red har helt fantastiska blad, innan jag läste texten trodde jag att det var ett palettblad intill julrosen. Så vackra hundtandsliljor, och kan hålla med din make, Susanna är graciös, men de andra är fina de med. Nu ser det ut som att våren har kommit till oss, soligt och varmt igår och det skall bli likadant idag.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Enig, det er et fantastisk blad, Annas Red har udviklet. Hundetand er i det hele taget et fint forårsløg, synes jeg, og jeg lykkes bedre med dem end med tulipaner. Omsider kom det fine forårsvejr også til dig.

      Slet
  5. Den mørke rhodo er meget flot - den har jeg ikke set før. Den er meget dramatisk i en krukke. Jeg tror ikke, hundetand er til min tør jord, så jeg nyder dine i stedet!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sydney. Den mørke rhododendron blev meget mere dramatisk i sin nye krukke. Den gamle fremhævede det gule i bladene, og det var ikke hensigtsmæssigt, fandt jeg ud af. Nej, din jord er sikkert bedre til tulipaner - lige modsat vores.

      Slet
  6. Det er jo smuk blomstring du præsenterer her - både i Rhodondendron og de elegante hundetænder! Jeg tænker på om man måske kunne få glæde af kæmpenælden ved at lægge den med 'fødderne' i vand i en dyb tallerken og en sten på toppen. Måske rejser den sig op som døvnælder, og giver en fin dekoration indendørs?
    Flotte blade på Påskeklokken!
    Aprils kulde har vist bidt sig fast her på østsiden af landet, bortset lige fra den forgangne weekend, som var skøn!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
  7. Det stunt med kæmpenælden kunne jeg godt finde på at lave. Vi har kulde op på formiddagen; men det er vel en effekt af sommertiden. I går eftermiddag var vejret helt vidunderligt. Alligevel får jeg ikke lavet meget havearbejde, for mine tommelfingre er begyndt at gøre ondt oven på mit fald og trænger til hvile.

    SvarSlet
  8. Det er utroligt, hvilken forskel det kan gøre med en anden krukke. Din Rhododendron virker meget mørkere, i den ny krukke. Hvad hedder planten øverst til højre på det sidste billede. Er det en slags kobjælde?

    Hilsen Elna

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En våd og kold rundtur.

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forårsstemning

Skovhaven, hundetand, hjertetræ med omgivelser