Endnu et juliindlæg


I juli måned sker der en masse i haven, men alligevel er der gået mange dage, hvor jeg ikke har taget billeder. Først regnede det hele tiden, og nu skinner solen og gør farverne flade og uinteressante, i hvert fald på de tidspunkter, hvor jeg ynder at tage billeder. Måske er det i virkeligheden lysten og energien,  det har knebet med; men i dag skal det  være, og jeg starter med to småbede over for østgavlen. De domineres af den høje klokkefrøstjerne, en stokrose, hvor jeg har pillet næsten alle blade af pga rust, de to roser Alissar, Princess of Phoenicia, og Hot Chocolate samt i forgrunden en oregano, som sår sig selv lystigt.



 Juli er også liljetid. Vores mest stabile lilje er Concha d'or, hvis duft er helt forrygende. Hvis jeg graver løgene op efter blomstringen, vil vi kunne se, at de som minimum har fordoblet sig.

I samme bed som liljen står Heidi Klum, som har fået selskab af en pompomdahlia og en solhat. Rosen er en af de smukkeste, der findes, i mine øjne; men dens farve er virkelig svær at indfange med kameraet. Det gør det ikke lettere, at rosens nuancer forandrer  sig, efterhånden som den ældes. Det gælder vel i grunden for mange roser.

Når vi sidder ved køkkenbordet kan vi se ud på dette bed, hvor clematis Annabelle har blomstret i flere måneder og ser ud til at ville blive ved længe endnu. Den har selskab af geranium Roxanne, alunroden Rio og dagliljen Frances Joiner.

Nogle kommentarer til collagen: Lobelia Compton Pink har mod forventning overvintret på tredje år. Bispehuen Amber Queen har helt usædvanligt en genblomstring. Staudehortensia/ deinanthe bifida en en af de stauder, der gemmer blomsterne væk og skal stå særdeles skyggefuldt for ikke at få svedne blade. Dahliaen Canary Fubuki burde have en fortjenstmedalje, for selvom sneglene er umulige at holde helt væk fra den, har den alligevel tænkt sig at levere sine store blomster .

Jeg slutter i skovhaven, hvor en gulbladet trompetkrone har usædvanligt store blade i år. Årsagen er,  at dens største og højeste gren knækkede i vinter, hvilket gjorde det nødvendigt at beskære de andre for at få en harmonisk plante ud af det.

Clematis Mary Rose troede jeg egentlig,  der var gået tabt, men da jeg fik ryddet op omkring den, kom der gang i væksten. Det er en miniklematis, hvis man kan bruge det udtryk.


Clematis fusca dwarf er endnu mindre. I år prøvede jeg at så den, men uden succes.

 Kobberbregne (dryopteris erythrosora) lever op til sit danske navn for tiden.

Bjørnetidsel/ acanthus skal man kun plante der, hvor den skal blive stående; for dens pælerod er helt umulig at grave op.

Torsdag - fredag ryddede jeg op i skovhaven og fyldte flis på stierne. Det sidste sprang vi over sidste år, og resultatet har været masser af rapgræs og frøplanter bl.a. fra stjerneskærm og ranunkel. Det slipper vi forhåbentligt for nu, og desuden står strukturen deromme skarpere, når stierne skiller sig tydeligt ud.

Kommentarer

  1. Hej Marie!
    Vackra rosor och din Lilja är otroligt vacker, så fin och frodig. Många vackra växter, den mörka klematisen gillar jag mycket, underbar färg. Tur att den inte hade försvunnit. Flisgångarna gör att det ser så städat och fint ut. Vi lade ut det hos dottern, på ett område som alltid blev fullt av ogräs. Det är lättare att rensa och hålla rent.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Marika. Jeg er også vild med farven på den lille klematis. Ja, nemlig. Der er flere fordele ved at lægge flis ud på stierne.

      Slet
  2. Nøj hvor står Jeres høje planter flot. Og dejlige farvesammensætninger.
    Første hold liljer er færdige med at blomstre her, dem der har overlevet sneglene. Og jeg går og venter på andet hold. Dem har sneglene ikke været så hårde ved, så jeg satser på nogle smukke blomster. Din sartgul Concha er lækker. Dufter den osse?
    Når stierne er ordnet ser alting så fin og ordentlig ud.
    Hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Her har sneglene ikke angrebet liljerne, men mange andre planter. Ja, den gule lilje dufter helt enormt. Skovhaven trængte voldsomt til en overhaling, og det holder nok mere eller mindre resten af året. Det er en fornøjelse at færdes deromme nu. Det var det ikke for en uge siden.

      Slet
  3. Så flotte roser du har Marie! Hot Chocolate har en helt unik farge, og jeg synes at den er så fin. Heidi Klum prøvde jeg et år her, men den døde. Jeg vet hvordan fargen er, og den er nok vanskelig å få korrekt. Clematis Mary Rose har jeg aldri sett her, men den skal jeg lete etter. Fargen er jo helt nydelig.
    Flotte stier i hagen din, og det pynter med ny flis ja.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja , Hot Chocolate har nogle flotte farver og er virkelig blomsterrig. Heidi Klum har en del år på bagen efterhånden, og hvert år ender dens løv med at se forfærdelig ud. Alligevel blomstrer den fint hvert år. Mary Rose købte jeg hos Westphal i Tyskland, men de har den desværre ikke på lager.

      Slet
  4. Godt du fik taget billeder, der er jo som altid noget at vise i jeres have. Min Hot Chocolate er ung endnu, så den blomstrer ikke så meget. Startbilledet er meget flot, men det er rigtigt for meget sol dur ikke at tage billeder i. Vi trænger til vand her, spændende hvor meget der kommer i morgen. Her er tørt pga blæsten.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, dine roser skal nok have noget alder på bagen, før de kommer til at blomstre, som du er vant til. Søren tømte 23 mm af regnmåleren her til morgen. Det meste kom i nat.

      Slet
  5. Flot bed med frøstjerne og roser. Jeg har Hot Chocolate i en krukke, som blomstrede smukt i juni for så at tabe alle bladene. Nu starter den forfra med nye blade og knopper! Flot kig I har fra køkkenbordet - smuk farvesammensætning i bedet. Min staudelobelie overlevede vinteren for så at blive gnasket af snegle - det er aldrig sket før. Jeg vil give dig ret i, at skovhaven ser flot ud med et nyt lag flis.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores Hot Chocolate har også en tendens til at få grimme blade,men blomstrer også godt alligevel. Sneglene ser ud til at angribe alt i år lige med undtagelse af rhododendron og andre stedsegrønne planter. Hvor er de dog en plage! Jeg har klippet flere planter helt ned for at slippe for synet af afrakkede blade.

      Slet
  6. Man kan jo se der er nok at fotografere når du går i gang, og det første billede er nok det flotteste med de fine farver, højder og strukturer der danne sådan et dejligt bed/billede. De mørke bladplanter i dette bed bidrager væsentligt til harmonien.
    De gule liljer er helt fantastiske og jeg ville ønske jeg kunne mærke duften her ved skærmen, og skovhaven ser dejlig ud efter dit store arbejde. Sjovt din bispehue blomstrer igen! Jeg købte 3 Amber Queen i foråret og satser på de bliver en gevinst til næste år, når de har fået ordentligt fat.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har et skarpt blik, Ulla 🙂 Det mørke løv på det første billede er nemlig noget, jeg har arbejdet en del med både i store og små planter. Amber Queen er en af de bunddækkende bispehuer, så den får sikkert hurtigt fat.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

plantetid

En flot septembersøndag

Efterårsfarver

Efterårstendenser