En flot septembersøndag


- har det været i dag med solskin og høj, blå himmel, så jeg tog kameraet med en tur rundt på matriklen. De to første billeder er fra sensommerbedet, hvor jeg frygtede, at rudbeckia Henry Eilers var forsvundet. Da jeg fik fjernet en stor molinia/pibegræs, viste det sig heldigvis at være falsk alarm.


I det varme bed er det højsæson for sølvaks/stipa calamagrostis. Den japanske buskmynte/ leucosceptrum japonicum Golden Angel i det samme bed er nået frem til sin blomstring, samtidig med at dens blade begynder at skifte farve fra gult til grønt.  Den oprindelige plante står ret skyggefuld, og det ser ud til, at denne aflægger, som står i fuld sol, generelt er flottere i hele forløbet.

En kombination af en mørk hortensia og egebladet hortensia.

Echinacea Sunseekers White


Almindelig staudeklematis/ clematis heracleifolia opfatter jeg mest som et bunddække, men den enkelte blomsterklase er alligevel ganske flot.


De fire roser er  Crown Princess Margareta, St. Swithun, Ghislaine de Feligonde og Heidi Klum.

Ved østgavlen er olieplanten blevet kæmpestor og har mange blomster og frøstande sat an. Hvorfor ved jeg ikke; men den lader ikke til at virke tiltrækkende på insekter.



Den orange plastikspand brugte jeg, da jeg lavede en interimistisk krans af pilegrene og paradisæbler og pillede bladene af.

Vi spiser grønkål i salaten til frokost hver dag. En overgang truede larverne med at invadere hele rækken; men nu ser det ud, som om de har givet op, og vi kan have kålen i fred.

Etagekornellen/ cornus controversa variegata sætter punktum. Den har bredt skørterne ud over en høstanemone, som jeg skal have flyttet, hvis jeg vil se blomster i den igen.

Kommentarer

  1. Rudbecia Henry Eilers er så fin med de slanke kronblade. Det ville have været synd den var gået til de evige plantemarker.
    Er der noget om at Egebladet Hortensia ikke er så vandkrævende som alm hortensia? Jeg er lidt forlibt i de flotte blade. de får jo skønne efterårsfarver. Men det er jo begrænset hvor meget man kan rende rundt med vandkanden.
    De ligner små klokker blomsterne på staudeclematis. Er den stedsegrøn siden du kalder den bunddækkende.
    Jeg kommer altid til at tænke på en flamenco danser med sus i skørter og flæser. Hvor gammel er den egentlig?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var bestemt glædeligt, at rudbeckiaen ikke var forsvundet. Til næste år får den pladsen for sig selv. I vores lerjord synes jeg ikke, der er forskel på, hvor meget vand de forskellige hortensier har brug for. Nej, klematissen er ikke stedsegrøn, men den dækker ret hurtigt jorden om foråret med sine mange blade. Kornellen købte jeg i 2012 som en 20 cm stor stikling, og de første år voksede den kun ganske lidt.

      Slet
  2. Jeg starter med å si at jeg ble helt betatt av din Echinaca Sunseeker White. Har du fått den igjen, eller har du kjøpt den i år? Den er uansett veldig fin. Det var godt at din Rudbeckia ikke var forsvunnet. Jeg tenker noen ganger at alt overlever i Danmark, men sånn er det vel ikke? Dine mørke hortensia er så fine. Flotte roser og imponerende grønnkål også. Ja, din cornus er helt enestående flott. Jeg prøvde den her, men det gikk ikke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Solhatten købte jeg for et par måneder siden. Jeg faldt for blomsterne, som er fyldte uden at være helt lukkede, og så havde den en fin størrelse. Mange solhatte sælges ellers kun med en enkelt blomsterstilk og ser ikke ud af noget som helst. Vores klima er uden tvivl mildere end dit, men jeg vil mene, at den våde vinter, vi typisk har, ofte er skyld i, at vi mister forskellige planter og løg.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

plantetid

Hvad sker der i september?

Den er god nok -

Farvel og tak, Lilian.