En flot septembersøndag


- har det været i dag med solskin og høj, blå himmel, så jeg tog kameraet med en tur rundt på matriklen. De to første billeder er fra sensommerbedet, hvor jeg frygtede, at rudbeckia Henry Eilers var forsvundet. Da jeg fik fjernet en stor molinia/pibegræs, viste det sig heldigvis at være falsk alarm.


I det varme bed er det højsæson for sølvaks/stipa calamagrostis. Den japanske buskmynte/ leucosceptrum japonicum Golden Angel i det samme bed er nået frem til sin blomstring, samtidig med at dens blade begynder at skifte farve fra gult til grønt.  Den oprindelige plante står ret skyggefuld, og det ser ud til, at denne aflægger, som står i fuld sol, generelt er flottere i hele forløbet.

En kombination af en mørk hortensia og egebladet hortensia.

Echinacea Sunseekers White


Almindelig staudeklematis/ clematis heracleifolia opfatter jeg mest som et bunddække, men den enkelte blomsterklase er alligevel ganske flot.


De fire roser er  Crown Princess Margareta, St. Swithun, Ghislaine de Feligonde og Heidi Klum.

Ved østgavlen er olieplanten blevet kæmpestor og har mange blomster og frøstande sat an. Hvorfor ved jeg ikke; men den lader ikke til at virke tiltrækkende på insekter.



Den orange plastikspand brugte jeg, da jeg lavede en interimistisk krans af pilegrene og paradisæbler og pillede bladene af.

Vi spiser grønkål i salaten til frokost hver dag. En overgang truede larverne med at invadere hele rækken; men nu ser det ud, som om de har givet op, og vi kan have kålen i fred.

Etagekornellen/ cornus controversa variegata sætter punktum. Den har bredt skørterne ud over en høstanemone, som jeg skal have flyttet, hvis jeg vil se blomster i den igen.

Kommentarer

  1. Rudbecia Henry Eilers er så fin med de slanke kronblade. Det ville have været synd den var gået til de evige plantemarker.
    Er der noget om at Egebladet Hortensia ikke er så vandkrævende som alm hortensia? Jeg er lidt forlibt i de flotte blade. de får jo skønne efterårsfarver. Men det er jo begrænset hvor meget man kan rende rundt med vandkanden.
    De ligner små klokker blomsterne på staudeclematis. Er den stedsegrøn siden du kalder den bunddækkende.
    Jeg kommer altid til at tænke på en flamenco danser med sus i skørter og flæser. Hvor gammel er den egentlig?
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var bestemt glædeligt, at rudbeckiaen ikke var forsvundet. Til næste år får den pladsen for sig selv. I vores lerjord synes jeg ikke, der er forskel på, hvor meget vand de forskellige hortensier har brug for. Nej, klematissen er ikke stedsegrøn, men den dækker ret hurtigt jorden om foråret med sine mange blade. Kornellen købte jeg i 2012 som en 20 cm stor stikling, og de første år voksede den kun ganske lidt.

      Slet
  2. Jeg starter med å si at jeg ble helt betatt av din Echinaca Sunseeker White. Har du fått den igjen, eller har du kjøpt den i år? Den er uansett veldig fin. Det var godt at din Rudbeckia ikke var forsvunnet. Jeg tenker noen ganger at alt overlever i Danmark, men sånn er det vel ikke? Dine mørke hortensia er så fine. Flotte roser og imponerende grønnkål også. Ja, din cornus er helt enestående flott. Jeg prøvde den her, men det gikk ikke.

    SvarSlet
    Svar
    1. Solhatten købte jeg for et par måneder siden. Jeg faldt for blomsterne, som er fyldte uden at være helt lukkede, og så havde den en fin størrelse. Mange solhatte sælges ellers kun med en enkelt blomsterstilk og ser ikke ud af noget som helst. Vores klima er uden tvivl mildere end dit, men jeg vil mene, at den våde vinter, vi typisk har, ofte er skyld i, at vi mister forskellige planter og løg.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Dina rosor är så fina, tänk att jag äntligen fått min egen Ghislaine de Feligonde , skall bli trevligt att se den i blom. Den mörka Hortensian är mycket fin, har inte sett den färgen någon annanstans. Önskar att Solhattarna skulle trivas hos mig, men det är ingen idé att jag skaffar några. Har börjat så egna, då känns det inte lika tråkigt om de inte blir långlivade, din vita är mycket vacker. Etagekornellen är magnifik.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg krydser fingre for din Ghislaine de Feligonde 🙂 Solhatte lever heller ikke længe hos os, og jeg prøver også tit at så dem. Magnifik var lige det rigtige ord for kornellen.

      Slet
  4. Ja, det var en fin weekend med sommervejr, og det bedste lys til fotografering, og du har fanget nogle dejlige vækster rundt omkring i haven! Kornellen står så flot et sted hvor den virkelig kan brede sig, så du må bare redde det der kommer i vejen:-) Smukke Hortensier, solhatte og græsser! Det første billede hvor lyset spiller mellem pileurt og græs er meget stemningsfuldt. Ricinus er jo giftig, men jeg ved ikke om det er det der holder insekterne væk.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hyggeligt med en kommentar, Ulla. Kornellen må gerne brede sine skørter ud. Det er bare ærgerligt, at det er en høstanemone, det går ud over, for jeg har ikke alt for gode erfaringer med at omplante dem. I hvert fald synes jeg, de er længe om at komme godt i gang igen. Jeg har også tænkt på, om det kunne holde insekterne væk fra olieplanten, at den er giftig; men der er jo mange andre giftige planter, hvor det ikke er et problem.

      Slet
  5. Hov et indlæg jeg har overset, flot krans du har lavet, og fine roser. Etagekornellen bliver vist for stor til min have, men hvor er den fin. Ja det samme er det første billede.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth. Det er, hvad der kan ske. Kornellen udvikler sig også for langsomt til, at I vil få glæde af den. Den har været 12 år om at få den størrelse, den har nu.

      Slet
  6. Hej Marie,
    Jeg er altid bagefter med en kommentar, sidder ikke så meget på "kontoret". Sikke en flot cornel, jeg er i gang med endnu en af slagsen, de andre er gået ud, håber heldet er med mig, men det har lange udsigter kan jeg forstå, for min er næppe groet i år.
    Dejlig egebladet hortensia, dem kan jeg ikke stå for. Også din sunseeker white er skøn!
    I det dejlige vejr som vi har haft har jeg nydt at gå ude og arbejde, men det var dejligt med 6mm regn i dag, det var nærmest ved at blive lidt tørt, og man kan se planterne har nydt det.
    Fin krans du har fået lavet. Skal du til foredrag i Viborg den 23/10 med Haveselskabet?
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Kornellen er ganske rigtigt langsom i optrækket, men også værd at vente på. Jeg tror, den skal have en del lys for at udvikle sig optimalt, men samtidig stå beskyttet. Den egebladede hortensia har fyldte blomster i kæmpeklaser, som nærmest er for tunge for grenene - snowflake hedder den vist. Jeg er ikke så motiveret for havearbejde for tiden. Sådan går det hvert år, når efteråret gør sit indtog. Det eneste, jeg gerne vil have gjort, er at hente nåle til at mulche surbundsbedene. Det er ikke ret sandsynligt, at jeg kommer til Viborg til foredraget. Emnet er selvfølgelig relevant, men vores have er sådan set temmelig robust og lægger ikke op til, at vi skal ændre på en masse ting.

      Slet
  7. Det ser så hyggeligt ud ved østgavlen af jeres hus med den store olieplante samt opstillingen langs muren. Mon morgensolen kan finde ned til jer, når I sidder på bænken.
    Etagekornellen er utrolig stor og smuk, og hvor er det godt, der er plads omkring den, så man rigtig kan se dens flotte facon.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hovsa, der var der lige en kommentar. Nej, morgensolen ser os ikke, da er vi stadigvæk inden døre. Kornellen kræver bestemt en masse plads med sin pyramideform.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer