torsdag den 20. december 2012

brænde mm

Allerførst et billede af clematis cirrhosa freckles, som holder til i drivhuset og har småblomstret i over en måned..

Hovedpersonen i mit indlæg skal ellers være vores gamle Morsø brændeovn, som sørger for, at vi kan holde varmen i køkkenet om vinteren. Og bare rolig, vi HAR lært at starte optændingen oppefra og ned.


Brændet henter vi i den gamle hestestald.


Først ligger det dog og tørrer udendørs i en brændestak.


Det betyder rigtig meget, at træets fugtprocent ikke er for høj, under 20%, så Søren er vild med denne lille fugtmåler, som han fik i fødselsdagsgave for nyligt. Typisk ligger træet i år på 10-12%, så det er rigtig fint. Der er endda noget vandgranved (ha), som ligger på 0%.
                                                        

14 kommentarer:

 1. Sjovt! Jeg har lige siddet og lavet et indlæg om min brændeovn - til at lægge på bloggen én af dagene. Sådan en brændeovn er altså meget aktuel lige nu :-)

  SvarSlet
 2. Det samme siger jeg, jeg tog netop et billede af vores brændeovn i dag, men det kom ikke med, der var så meget andet i dag. Det er der altid :)
  Det er en smuk clematis, er dit drivhus opvarmet? Jeg kunne godt tænke mig en clematis i pavillionen, men det er jo ikke opvarmet.

  SvarSlet
  Svar
  1. 3 sjæle én tanke! Nej, vores drivhus er ikke opvarmet; men denne clematis er nok ikke så sart endda. Den klarede fint sidste vinter i drivhuset, og i England mener jeg, den kan vokse udendørs, dog på en lun placering.

   Slet
 3. Hvor er den yndig den lille fregnede clematis! Smart med en fugtighedsmåler til at måle fugt i træet. Det er så vigtigt, at træet er ordentligt tørt, før det puttes i ovnen. God gaveidé til folk med brændeovn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Søren er rigtig glad for den lille gadget.

   Slet
 4. hej Marie.Det er da sjovt,for vi har den samme Morsø brændeovn som dig.og der bliver fyret godt op i disse dage.har haft den i mange år,og den giver dejlig varme.naboen har også målt vores brænde,og det var ok.
  God jul Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en gæv, gammel brændeovn, vi har. Hvis brændet ikke er i orden, kan man også hurtigt mærke det på den måde, at det bliver svært at få gang i processen.

   Slet
 5. Jeg har ikke nogen brændeovn.... jeg blev vaccineret for brændeovne som barn, hvor vi udelukkende fyrede med brænde..... et af mine jobs var at fylde brændekurven om eftermiddagen - æv æv æv æv Men tilgengæld har jeg masser af rosende ord at sige om din clematis :)

  SvarSlet
  Svar
  1. jamen det må jeg så nøjes med. Spøg til side, det var sikkert en kraftig indsprøjtning, du fik som barn.

   Slet
 6. Vi havde også sådan en Morsø, men efter isolering og nye vinduer, var den for stor, så vi byttede til den mindste Morsø. Den bliver flittigt brugt og jeg elsker brænde-arbejde. Som barn havde vi kun komfur og kakkelovne og det var vores pligt,at køre brænde ind efter skoletid. Så lugten af brænderøg er bare minder.
  Det lyder interessant med 0 i vandgranved.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er altså ikke blevet vaccineret imod brændeovne af dine barndomsoplevelser, sådan som Sussi er blevet det. Du har i øvrigt ret i, at den spytter meget varme ud.

   Slet
 7. Jeg troede først det var en julerose jeg så hos dig af en slags ;) Rigtig yndig clematis som ville lyse op i ethvert drivhus på denne tid - den vil jeg lige notere mig.
  Vi fyrer udelukkende med en Asgård brændeovn. Billig men god til vores 75 m2. Kun når datteren er hjemme på besøg og døren skal lukkes til værelset, må vi tænde for en olieovn. Morsø er også en dejlig klassisk ovn men tilbudet på Asgården var ikke til at lade stå, da vi skulle have ovn ellers var det også blevet Morsø tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores er en gammel svend fra startfirserne, og jeg ved faktisk ikke, om den er i produktion mere. Sørens svoger arbejdede på Morsø Jernstøberi dengang, så vores valg var heller ikke svært.

   Slet