hvad kommer først

- planterne eller haven? Det kan være et vanskeligt spørgsmål at forholde sig til; men umiddelbart er jeg ikke i tvivl om, at det er for mig er planterne, der kommer først, måske i forholdet 60 - 40 eller måske endda 70 - 30. Jeg er heller ikke i tvivl om, at jeg på det punkt er i mindretal her i blogland, hvor jeg vil gætte på, at de fleste har det lige omvendt.

Noget af det, der virkelig bringer min haveglæde frem, er at få planter fra ønskesedlen til at trives her i det vestjyske, selvom de måske stammer fra eksotiske steder som Chile eller Himalaya, og det er et ekstra plus, hvis jeg selv har frøformeret dem frem for at skaffe dem hjem pr postordre eller ved planteskolebesøg, selvom det absolut også er herligt. Meconopsis vil jeg nævne som en af mine yndlingsarter, og Dan Hinkleys bog The Explorer's Garden er en af mine yndlingshavebøger.


Når det er sagt, så ved jeg jo også godt, at planterne ingenting er værd uden et miljø at trives i, og at det ikke er lige meget, hvor og hvordan de plantes, dels for at trives, men også for at behage øjet. Her kommer den æstetiske side af haven altså ind i billedet, og haven begynder pludseligt at fylde mere eller i alt fald lige så meget som planterne. 

Her i vintertiden er det havens struktur, som træder frem. I vores have har vi især bøgehækkene og frugttræerne som markante elementer sammen med skovhaven. Uden den ramme ville planterne være nul og niks.


Summa summarum: Jeg tror fakrisk, at jeg trækker de 70 - 30 tilbage og holder fast ved 60 - 40.
Og så dog, måske 55 - 45????

Kommentarer

 1. Hej Marie
  Det var ellers en imponerende flot stribe Meconopsis du der lige fik flashet ;-)
  Skal man sætte tal på - så er jeg nok sådan 50/50 her om vinteren og 75/25 ellers

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at du skelner mellem vinteren og resten af året.

   Slet
  2. Ja vinteren specielt når der er sne - eller når sneen netop er smeltet bort og har fået trykket så meget ned, så kan man se andre linier, og også se længere - før det hele grønnes igen.

   Slet
  3. Det er selvfølgelig rigtig nok; men på det tidspunkt huserer jeg inden døre med frøsåning.

   Slet
 2. Hej Marie
  Det er et utrolig spændende spørgsmål du der "kaster ud" - det spørgsmål har jeg faktisk aldrig tænkt over på den måde ! Men jeg tror mit svar må være 60-40.
  Jeg vil benytte lejligheden til at ønske dig et godt nytår.
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Også et godt nytår til dig, og tak for din kommentar.

   Slet
 3. Jeg tror også at jeg vil svare 60-40 . I havesæsonen ser jeg den enkelte plante, men ikke det kaos, der omgiver den. Derfor er mange af mine havebilleder uegnet til udgivelse. Om vinteren elsker jeg, at vi ved hjælp af en havearkitekt fik øjnene op for struktur i form af hække og andre elementer.

  Jeg sukker også over alle dine Meconopsis. Jeg har nogle gange forsøgt med frø, men har ikke fået noget ud af det. Måske skal jeg stædigt fortsætte. Den røde er jeg helt vild med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig interessant at se, hvad I andre bloggere tænker om emnet.
   Den røde meconopsis jo desværre etårig, og jeg har til nu ikke haft held med at så den.

   Slet
 4. Jeg tror du har en lidelsesfælle i mig. Jeg elsker at få spændende og specielle frø som måske ikke lige er betegnet som nemme her på vore breddegrader. Det er en triumferende fornemmelse når det lykkes og giver et sus hver gang.
  Når det er sagt, så er det vel først rigtigt når de er kommet ud i haven, enten på en helårsplads eller i krukker der skal ind i vinter.
  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt tyde på, at vi er ret meget på linje med hinanden.

   Slet
 5. Hm ... det har jeg aldrig tænkt på ... Men nu jeg tænker efter, tror jeg at HAVEN betyder langt det meste for mig. Jeg kan bedst lide det frodige. Jeg bliver ikke så fascineret af en lille plante fra en fjern egn, men mere af et frodigt helhedsindtryk. Men når alt kommer til alt, synes jeg det er lidt svært at skille plante og have. De hører jo sammen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det svar ville jeg bestemt også have forventet, når jeg kender din blog og har set, hvad du tænder på.

   Slet
 6. Den er lidt svær ;-)
  Jeg elsker de mange forskellige planter man kan få, men rammerne er bestemt meget vigtige for mig. Her i min nye have skal der i store træk arbejdes mest på at få skabt nogle gode rammer som det første, så må de specielle og mere spændende planter komme senere.
  Jeg går meget op i, at få skabt en have, som er skøn hele året rundt, så hække, træer og stedsegrønne planter stå øverst på prioriteringslisten, men jeg vil på sigt også gerne have noget. der står i blomst på alle årstider.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, i din situation må rammerne være første prioritet.

   Slet
 7. Jeg hælder absolut mest til plantesiden - jeg vil bare have frodig blomsterhave og har aldrig tænkt i haveplan. Mit fokus har været på at få alsidig blomstring fra tidligt forår til sent efterår og jeg udvider bare lidt planløst i bedenes størrelse, antal og placering. Så mon ikke jeg er en 80/20 eller 90/10 ... det tror jeg :o)
  Godt nytår - hilsner fra Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg kan genkende rigiti meget hos mig selv i din beskrivelse.Selv godt nytår.

   Slet
 8. Hej Maria.Ja! jeg tænder også mest på helhedsindtrykket af haven.Men elsker også at gå rundt og nyde den enkelte plante.Så 50-50 tror jeg nok.Godt nytår Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Og jeg elsker at gå rundt til de enkelte planter, samtidig med at jeg nyder helheden.

   Slet
 9. Jeg holder mig til Vivi og Jettes kommentar. For mig betyder det meget, at der også er noget at nyde om vinteren, og blomstrende planter så meget som muligt af året. Jeg har endnu ikke haft så meget held med staudesåning og såning af sjældne planter, derfor er jeg nok ikke så bidt af det.
  Jeg holder meget af at gå rundt og kigge på, at planterne igen titter op, ja og så vil jeg selvfølgelig også gerne have nye og sjældne planter, men det koster, så jeg tager dem lidt af gangen. En konklusion må være at jeg holder af den enkelte plante og også af helheden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså 50-50. Mit indlæg skal nu heller ikke forstår sådan, at planterne helst skal være eksotiske og sjældne. Det er bare en ekstra stor udfordring at prøve selv at så den type planter.

   Slet
 10. Jeg har svært ved at svare på, hvordan mit forholdtal ligger! Nogle dage er det den enkelte plante jeg focuserer på - andre dage er det haven i sit helhed, jeg nyder. Det kommer an på så meget vejret, luften, lugten, stemningen.
  Jeg er meget et følemenneske.
  Jeg er egentlig ligeglad med om planter er eksotiske, bare de »taler« til mig. Jeg har ingen egentlige yndlinge, men så igen da jeg fødte mine piger, var der begge gange liljekonvaller på sengebordet, så den må jeg jo have i haven! Men det er blot en, der er jo mange, jeg ikke vil undvære, og måske derfor kan min have godt se lidt rodet ud! Den har ingen egentlig haveplan og jeg tror heller ikke jeg ville kunne forliges med en sådan!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke det er planterne, der taler mere til dig end haven som sådan, når alt kommer til alt? Sådan kunne det i hvert fald lyde for mig; men jeg fandt jo også selv ud af, at det er et vanskeligt forhold at analysere.

   Slet
 11. Sjov måde at 'måle' ens havefølelser på. Jeg må nok indrømme, at planterne tæller mere end planer hos mig. De mange havegæster gør,at man løfter blikket fra de sjove planter og nyder haven sammen med dem. Og vi fotograferer meget de store linjer i haven sommer og vinter, så jeg kan se på pc'eren, hvor hurtigt det lukker sammen om en. Det er jeg slem til at overse, så nu bliver der fældet en del. Så det er nok 90/10.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det forhold tror jeg ikke bliver slået. Det er jo nok til dels en "arbejdsskade".

   Slet

Send en kommentar