søndag den 18. august 2013

er det allerede blevet efterår?

I hvert fald blomstrer den lille høstblomme, som hedder acis autumnalis på latin, og også blågræs sesleria autumnalis står med sine upåfaldende, hvide aks.

     

Det er imidlertid til efteråret, at denne græsplante virkelig kommer til sin ret, for da skifter den farve og bliver næsten lysende gulgrøn og holder farven henover vinteren. Farven kan ses på det følgende, efterhånden velkendte billede fra Piet Oudolfs fantastiske Lurie Garden Millenium Park, Chicago.  Jeg fremturer med mine codonopsis, denne gang den hvide Himal Snow.

En anden hvid blomst, der lige er sprunget ud og frisk af morgendug, er liljen Casablanca. Den bliver sommerens sidste; men så har vi også haft liljer i blomst siden 30. maj. Det har været muligt, fordi nogle af dem står i potter.


Conca d'or har blomstret i lang tid og er i grunden en fin lilje; men jeg har fået den placeret det forkerte sted.

Høstfloks siger mig ikke så meget som planter, selvom de helt klart giver både duft og farve til sensommerhaven.

Men natural feelings adskiller sig fra de andre både i farve og statur og er en flot staude.

                        

I dag, da vi flyttede rundt med planterne i det udvidede surbundsbed, fandt vi disse løg. De små for neden er fritillarialøg, mens de gule  er fra lilium canadense, som formerer sig via de hvide udløbere. Den aflange form på de to fritillarialøg skyldes, har jeg læst, at de forsøger at arbejde sig dybere ned i jorden. Skægt!

For en gangs skyld kunne det lade sig gøre at fotografere den mørke hyld. Vi har taget nogle grene i højden; men den skal vist også studses i siderne.

           
 


 


E

12 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Ja, det har været en fantastisk liljesæson! Det er vel Black beauty eller din Cyriaksburg under den tibetanske kirsebær?

  Godt at se dine L. canadensis løg, min har også haft det så godt i år, så jeg tror på formering der!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er Black beauty, ja. Det er så lækkert, når løgene trives og formerer sig; men året har også været fantastisk med fugt nok i foråret og masser af varme i sommeren. Sådan må 2014 også gerne blive.

   Slet
 2. Piet Oudolfs design er bare henrivende.... men må scales så meget ned i privathaver at lidt af effekten går tabt - men ohhhhh hvor er det smukt. Har du klippet din Hyld nu, jeg var i tvivl om, om jeg skulle vente til efter vinteren med at klippe min.... det er ikke meningen at den skal blive så høj, som den selv synes :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert ret i, at effekten mindskes, når der må scales ned. Vi tog de højeste grene for en månedstid siden, så langt ned som muligt, når vi tog hensyn til, at hylden stadigvæk var smuk at se på.

   Slet
 3. Åh altså din hyld er bare helt fantastisk Marie......suk altså :0) Piet Oudolf er jo bare helt unik til at male med planterne - helt fantastisk billede du her viser :0)

  Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er ikke uden grund, at han er blevet så kendt. Han er særdeles inspirerende.

   Slet
 4. Flot billede af din mørke hyld. Generelt er det dejlige blomster du har lige nu, jeg kan ekstra godt lide natural feelings:)
  flot, flot lysegrøn græs og Piet Oudolf's bed er helt fantastisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt at du kan lide de blomster, jeg præsenterer. Ja, græsset tager sig rigtig godt ud i Oudolfs bed sammen med salvierne.

   Slet
 5. Hvor er den yndefuld, acis autumnalis. Vi kan nu godt vente lidt med efteråret. Jeg håber det bliver et langt, nydefuldt efterår. Hader, når maj og september går for hurtigt til, at jeg rigtig kan glæde mig over planterne.

  Jeg kan godt følge dig m.h.t. floks. De er flotte, men kan næsten blive for meget af det gode. Natural Feelings ligner en, der skal kigges nærmere på.

  SvarSlet
  Svar
  1. En laaaang sensommer ville være alletiders.

   Slet
 6. Hej Marie.Det er da sjovt at du lige viser din mørke hyld,nu da jeg købte en i går.Dejligt at se hvor stor den bliver.....og at den altid kan klippes lidt ned.Nu skal jeg bare finde det perfekte sted at sætte den.
  Flot græs du viser......er blevet helt pjattet med græsser.
  Og du er da heldig med stadig at have liljer i blomst.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du bliver helt sikkert glad for din hyld -CD beskærer vist sin næsten helt ned hvert år.

   Slet