søndag den 13. oktober 2013

en bommert

I mit sidste indlæg kom jeg for skade at omtale vores troldnød (hamamelis) som troldhassel (corylus a. contorta) og opdagede det først, da Anne Marie gjorde mig opmærksom på det. Pudsigt nok så kunne jeres kommentarer passe på dem begge, så her kommer de lige begge to startende med den farverige troldnød, der næsten ligner et impressionistisk maleri.
For en gangs skyld har jeg fotograferet roserne. Der er en del endnu og også en del knopper. Nogle af blomsterne er lige så fine som i højsommeren, mens andre har det karaketeristiske og charmerende, lidt forpjuskede efterårspræg.


Den krybende asters snow flurry med de små stjerneblomster

Prince har også små knopper og blomster. Bladene er meget mørke, men bliver mere grønne, efterhånden som blomsterneknopperne nærmer sig udspring.


En selvsået stjerneskærm er et helt gratis kunstværk i haven.  

Vores indkørsel  har fuld knald på farverne her i oktober måned.


Hos disse to planter kigger jeg længselsfuldt efter blomster, salvia black and blue og klokkeranke - begge over hovedhøjde.

Glasbær har vi tre forskellige versioner af. Den ældste og mest iøjnefaldende står i staudebedet.
                       

Så står der en gruppe i køkkenhaven. Jeg såede dem oprindeligt som frø af hvidstammede birketræer, men de blev altså til glasbær i stedet for. De har færre og mindre bær, men smukke høstfarver.

 

Den tredje er ikke ret stor og har ikke blomstret endnu. Bladene er mindre og væksten mere graciøs end hos de andre. Jeg er ret sikker på, at det er callicarpa dichotoma, mens de andre er bodinieri.

 Forleden købte jeg denne flotte solhat til 28 kr - for tyve år siden ville jeg være gået langt uden om den.22 kommentarer:

 1. Hej Marie.Utrolig flot collage af alle dine skønne roser.Og det må da være dejligt med sådan en velkomst i jeres indkørsel......sikke et farveorgie.
  Glasbær ønsker jeg mig også i min have.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, indkørslen er fin lige nu og så om foråret.

   Slet
 2. Ja du har da også mange skønne roser endnu, og du har nok ingen rådyr, der tager knopperne.
  Flotte røde farver i din have, det ser godt ud. Jeg er imponeret over din samling af glasbær, og undrer mig lidt over at birketræer bliver til glasbær, men det har du nok også undret dig over.
  Stjerneskærmen er bare smuk, et virkeligt fint billede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rådyrene åd af troldnøddens knopper i det tidlige forår, og siden har de ikke generet os. Ja, det undrer mig, hvordan frøindsamleren kan lave den fejl - vedkommende har vel forbyttet frøposerne.

   Slet
 3. hi hi ja er det ikke skørt - jeg skal også ha gul solhat til næste sommer - jeg gad da virkelig ikke eje den, dengang jeg fik det tilbudt for nogen år siden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan går det med vores smag - dejligt at vi ikke er helt forstenede.

   Slet
 4. Hej Marie

  Nåda sikken noget - men der er nu heller ikke langt fra nød til hassel - eller omvendt.

  Fine roser - den enkelte oppe til højre hvad mon det er for en?

  Ha en dejlig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er buskrosen Mozart - en meget nem og robust rose, som også er uhyre nem at stiklingeformere.

   Slet
 5. Det er et utroligt smukt billede af efterårsfarverne.
  Nåda, der er også flere slags glasbær.

  Vi har også lige plantet rudbeckia. Det er vist som med navne til ens børn: man tror man vælger noget lidt specielt og så hedder den halve børnehave det samme :) vi bliver vist noget mere påvirket, end vi er bevidste om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er flere forskellige glasbær, og jeg drømmer lidt om en hvid. Du har helt ret - man tror, man har sin egen specielle smag, og så er den i virkeligheden som alle andres.

   Slet
 6. Meget smukt foto fra indkørslen og sikke nogle flotte glasbær.Jeg er misundelig også på jeres meget flotte roser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar. Det er herligt med roser på denne tid af året, og deres forpjuskede udseende gør dem næsten endnu mere charmerende end de perfekte sommerroser.

   Slet
 7. Hold da helt op hvor er jeres bed i indkørslen smuk, specielt som den ses på set første billede, hvor lyset falder helt perfekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Du har ret i, at det betyder meget for billedet, hvordan lyset falder. Blærespireaen er egentlig for stor til sin plads, men jeg kan godt lide dens mørke løv sammen med de andre planter, så jeg beskærer den jævnligt.

   Slet
 8. Jeg kunne nu heller ikke forstå det! For så smukt et efterårsløv får min troldhassel altså ikke, så jeg måtte lige forstørre dit billede og kunne godt se, at troldhassel var det ikke. Til gengæld får troldnød da et helt vidunderligt efterårsløv!
  Smukt indkørsel I har ....den røde busk, hvad er det for en fætter?
  Glasbærrene er det flotteste jeg har se til dato!

  SvarSlet
  Svar
  1. Beklager at jeg sådan ledte dig på vildspor. Den røde fætter er en vingebladet benved.

   Slet
 9. Troldhassel er vist lidt gumpetung hos os alle indtil den smider bladene. Jeg stammede min op for 2-3 år siden, men det kan man ikke se nu.
  Jeg bruger ikke så meget plads på buske, Marie. Men det burde måske ændres lidt. Den røde, du har i indkørslen, får da lige én til at vågne rigtigt op sådan en mandag morgen. Hvad hedder den?

  Efter alle årene, hvor rødt og gult var vulgært, har de varme farver igen fået renaissance. Det er nok derfor den gule solhat får plads i vores haver. Rudbeckia er også hurtigere frodig end Echinacea, som jeg ellers stræber efter at få mange af.

  SvarSlet
 10. Vi kunne simpelthen ikke være mere enige, bortset fra at jeg nok er mere glad for buske end du er; men jeg har sikkert også mere plads. Den røde er vingebladet benved, og det er en anonym plante, lige indtil efterårsfarverne eksploderer.Vores troldhassel er også opstammet, uden at det dog er rigtig til at få øje på lige nu.

  SvarSlet
 11. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 12. Tak for de dejlige efterårsbilleder.
  Din stjerneskærm er vel nok smuk.

  SvarSlet
 13. Det var vidst en tanketorsk for du har altid styr på navnene:o) Jeg må have en Troldnød - jeg har altid været betaget af den busk.
  Hvor er bedet i jeres indkørsel flot sikke en farverig velkomst man får:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var en tanketorsk, men vildledende alligevel.

   Slet