hække

Haven ville være en uformelig og uoverskuelig størrelse, hvis ikke der var hække til dels at at afgrænse og definere de forskellige haverum, dels danne en rolig baggrund for de forskellige bede og sidst men ikke mindst skabe læ for dyr, planter og mennesker.

Den ældste hæk er bøgehækken mod nord, som jeg vil gætte på er omkring 70 år gammel, 4 meter høj og 80 meter lang.
                            

Der er en helt speciel stemning på bagsiden af hækken med det næsten uendelige kig mellem hækken og lætræernes stammer, og jeg ånder lettet op, hver gang klipningen er vel overstået.

                             
Den "nye" bøgehæk fra 1992  med de to buer forbinder/adskiller prydhaven og skovhaven mod vest og danner en rolig baggrund for det gamle staudebed.



Selvom hækken sikkert træder mere frem, jo længere vi kommer hen på året, synes jeg alligevel, at de næste billeder meget godt illustrerer den ro, hækken giver om sommeren.


 

Bøgehækken fortsætter mod vest efter den øverste bue  og kommer derved til at afgrænse skovhaven mod nord. Her bliver den holdt lav og  går over i buksbom bagved siddepladsen. 



Skovhavens hæk mod vest er en avnbøghæk, hvor tre planter har fået lov at vokse op og blive til træer. Mod nord har vi forlænget den med et kvashegn for at skabe mere underlæ fra nordvest.






Ved hushjørnet mod sydvest er der også skabt læ.

Storbladet buksbom danner hæk op mod nordsiden af stuehuset for at indramme bedene og give rumfornemmelse sammen med raftehegnet.


Når buksbomhækken bliver klippet, har jeg jævnligt taget stiklinger, og de er endt som en vinkelhæk ved drivhuset. Bagved hækken udplanter jeg gerne små frøplanter og nyerhvervelser, som ikke umiddelbart kan plantes på blivestedet.


På den anden side af drivhuset er vi startet på en hæk af ambra, som indtil videre er nået halvvejs.


Læhegn eller hæk - mod øst ender køkkenhaven i hvert fald i en række mirabeller, som Søren kæmper for at holde nede, så vi får max lys ind i haven. De har efterhånden udviklet nogle gevaldige stammer, som ikke bare lige kan klares med hæksaksen.


Mod syd ender køkkenhaven i en gammel nøddehæk - desværre giver den ingen nødder i år til stor misfornøjelse for både mennesker og mus.





Kommentarer

  1. Ja så er det godt at have en haveglad gemal, som ikke har noget imod at klippe hække. For I har da rigtigt mange hække at klippe. Der er mange fine af slagsen, i jeres have. Mest holder jeg nu af bøgehækken. Den kan noget særligt. Flot at have en hæk, der er så gammel.
    Vi havde hæk mod vejen - en avnbøg - som nok var på alder med huset (1932). Den var til sidst så tyndbenet, at vi nu har måttet skifte den ud. Her valgte vi den alm.bøg. Den hæk fryder jeg mig over dagligt. Smukt billede af drivhuset med det gamle frugttræ med mos.

    SvarSlet
  2. Hvis Søren ikke gad klippe hækkene, ville vi være nødt til at få hjælp til det udefra. Bøgehække er nemlig en fryd for øjet stort set hele året rundt.

    SvarSlet
  3. Det er så smukt med jeres bøgehække :-)
    En stor gammel bøgehæk er da en gave, at have i en privat have.
    Når jeg ser jeres hække, glæder jeg mig endnu mere til, at de bøg jeg har plantet begynder at vokse til.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænkte faktisk også på dine nye, små hække, da jeg lavede indlægget, for de gør jo allerede en forskel i din have.

      Slet
  4. Skønne billeder fra din have, dejligt at se sommerbilleder på sådan en dag. Jeg kan godt forstå, du ånder lettet op, når hækklipningen er færdig. Det er jo et kæmpe arbejde med så mange hække. Vi har kun en enkelt lille tjørnehæk i vores have, men så har vi jo læhegn rundt om, ingen skille vægge som sådan i haven.
    Men jeg må medgive at bøgehække er meget smukke. Bent er ikke vild med at klippe hæk. I vores tidligere bolig var der en del hæk, det var thuja, som heldigvis for ham kun skal klippes en gang om året.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes også, det er et stort arbejde for Søren, og den yngste bøgehæk vil han oven i købet gerne nå at klippe to gang. Det ser også godt ud vinteren igennem, må jeg tilstå.

      Slet
  5. Godaften Marie.Hvor har du bare en dejlig have.Kan ikke lade være med tænke på hvor stort arbejde det må være at holde sådan en stor have som i har.
    En fantastisk bøgehæk......kan godt forstå at i hæger om den.
    Men sommerbilledet med buen er bare så smukt......glæder mig allerede til sommeren.God aften Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. I perioder er der da ret meget arbejde, men lige hækkene synes jeg er umagen værd. det kan jeg selvfølgelig sagtens sige, når det er Søren, der har besværet.

      Slet
  6. Sikke flotte hække - kan godt se det må være et kæmpe arbejde at klippe dem. Men de gør da også en væsentlig forskel ved at holde sammen på rummet - som du siger vil det være uformelig og uoverskueligt hvis ikke de var der. Så godt I holder ud og passer jeres hække - det er jo noget af en "arv" I har der.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan ser vi også lidt på det. Den gamle hæk har min far for eksempel sat i tidernes morgen.

      Slet
  7. Det var en dejlig tur rundt i jeres smukke have.I har sandelig mange meter hæk og godt tager de sig ud både sommer og efterår.Det må være et stort arbejde når de skal klippes,men de er bestemt med til at skabe struktur og rum.Smukke blomstrende bede du viser og nogle imponerende jernstativer.
    Hilsen
    Lise

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren. Du har da rigtig haft øjnene med dig.

      Slet
  8. Tak for den smukke tur rundt i jeres have, den er sandelig flot. Jeg elsker hække, som er med til at skabe rum i haven, men jeg taber da helt pusten, når jeg ser jeres store hække. Her tænker jeg også på det store arbejde, som I må have med at klippe dem.
    Fortsat god weekend:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg foreslår jævnligt, at vi prøver at halvere den største af hækkene; men Søren tør ikke - er bange for, at den vil tage skade.

      Slet
  9. Smukt som altid, Marie.
    Der er mange gode kik.
    Men jeg holder mest af det første billede med græsgangen til højre for hækken.
    Sådan drømmer jeg om, det ser ud hos mig om nogle år.
    Jeg er klar til at plante bøgehæk i næste uge. Jeg har bestilt planter på 100-120.
    Der kommer billeder på bloggen, når jeg er færdig. .
    I første omgang vil jeg nyde de næste 4-5 år uden hækklipning. (Men helt sikkert lugearbejde)
    Jeg har valgt at sætte planterne med 40 cm i mellem hver, for at give gode stammer.
    Hvad mon Søren mener om det?
    God søndag
    Bente

    SvarSlet
    Svar
    1. Søren foretrækker 25 cm for at gøre hækken tæt, og som du siger kun studsning i siderne de første år. Det er i øvrigt utroligt, så stor en effekt sådan en ny hæk har allerede fra plantningen.

      Slet
  10. Dejlig tur rundt i din have :-)
    Det ser godt ud med de forskellige hække til at skabe rum, men det må godt nok være et stort arbejde at få dem klippet især den høje og ikke mindst lange bøgehæk.
    Med venlig hilsen
    Lene Jensen Nordjylland

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da et stort arbejde; men hække inde i haven skal nok være ret stramme i formen, så der er ingen vej udenom.

      Slet
  11. Endelig kom jeg tilbage til dit gode indlæg om hækkene:o) Ofte læser jeg et indlæg på telefonen, men det er besværligt at kommentere derfra, synes jeg og så kommer jeg fra det.
    Det er dejlige billeder og flotte kik langs jeres hække. Det er fantastisk flot med så høj en bøgehæk, og det store arbejde lønner sig. Jeg kan se at Søren sætter en ære i flotte hække - stor respekt for det:o)
    Generelt er det flot med grønne mure der strammer op eller blot danner en ensartet baggrund og giver rumfornemmelse og det er spændende når det er forskellige typer ved nogle af rummene.
    Jeg har i mine 10 år som gartner klippet kilometervis af hække, løvfældende som stedsegrønne og om vinteren var det om igen med beskærersaksen på de løvfældende. Men jeg kan slet ikke bruge hæksaks mere p.g.a. slidgigt i hånden og i år købte vi hjælp til hækklipningen. Det var ikke så dyrt, men foregik heller ikke efter snore - man må jo affinde sig... og det gør jeg så - haha;)) Jeg turde dog ikke lade dem klippe min store buxbomhæk så det gjorde Flemming på betingelse af at jeg stod og dirrigerede.

    SvarSlet
  12. Helbredet er jo vores mester og kan tvinge os til at gå på kompromis med ting, som vi gerne så gjort anderledes. En stor og gammel hæk har noget særligt over sig, synes jeg, på samme måde som gamle træer,

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid