mandag den 11. november 2013

antijul


er jeg ikke, men fra en hardcore plantenørd som undertegnede skal I ikke forvente gran og nisser og dekorationer forløbigt-} Jeg og haven har nemlig stadigvæk masser af andre emner på hjerte.

Belamcanda chinensis, leopardlilje, har op til flere overraskelsesmomenter. Efter blomstringen ruller den blomsten sammen til en cigarlignende tingest.
Dernæst udvikler den nogle gevaldige frøstande, som til sidst åbner sig og afslører de skinnende, sorte frø. I England kaldes den da også blackberry lily, selvom den tilhører irisfamilien.

 

Meconopsis x cookei er klar med endnu en blomst (sin allersidste), selvom vi har haft en smule nattefrost.

 

    Clematis roguchi har endnu enkelte, vejrbidte  blomster (som den til venstre) og står stadigvæk støttet af høtyven. Næsten 5 måneders blomstring er ret godt gået.            

Høststenbræk har vi i to eksemplarer. Denne her står næsten i fuld skygge.

Ampelpileurten er gavmild med smukke blade, blomster og frø og har sået sig selv flere steder.
Noget, der virkelig peger fremad i stedet for tilbage, er den føste blomst og de første knopper i den hvide peberbusk. Den plejer at springe ud i december, så den slår sin egen rekord i år. Her et link til et tidligere indlæg om planten. Nabobilledet viser papirbarklønnens specielle stamme.26 kommentarer:

 1. Jeg er heller ikke klar til at jule endnu - interessant lilje og smuk stamme. Jeg har også en papirbarkløn, men den er kun et par år gammel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Papirbarklønnen er en kilde til stor glæde, synes jeg.

   Slet
 2. Hej Marie.Jeg elsker julen og er så småt igang......men ingen nisser foreløbig.Kun lidt kranse.
  Sjovt som liljen krøller sig sammen.
  Utroligt at din clematis har blomstret så længe.
  Smukt lys fra din smukke papirbarkløns stamme.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har desværre ikke det der dekorationsgen, som eksploderer hos mange bloggere i denne tid. Liljen har været sjov at følge.

   Slet
 3. Hej Marie

  Tillykke med den kommende sæsons første blomst!

  Det er lige før jeg tror vi får en mild vinter:)

  Din Meconopsis x cookei er det normalt med denne lange blomstringsperiode - mine Meconopsis står bare frodige grønne, der er ikke antydning af blomsterstande...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er første gang, cookei remonterer, og det er den eneste meconopsis, som gør det. Det ville være fedt med en mild vinter.

   Slet
 4. Dejlige billeder du viser. Julerier kan jeg først holde ud efter 1. December, så blomsterindlæg er meget kærkommen læsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Søren har fødselsdag d. 8. december, så jeg juler heller ikke ret meget, før den dato.

   Slet
 5. Smuk livscyklus Leopardliljens blomst har. Roguchien er ret uovertruffen i sin blomstring - mon der er andre clematis der blomstrer så længe! Papirlønnens bark er virkelig flot, også i modlys.
  Jeg juler først en gang godt ind i december, og ikke særlig meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Roguchi har været fantastisk i år, især er jeg imponeret over, at den klarede den tørre periode fint, selvom den ikke blev vandet ret meget.

   Slet
 6. jamen det er da helt iorden at du ikke juler endnu, jeg må erkende at jeg er begyndt at samle lid op når jeg kommer i skoven. Det er desværre kun i weekenderne jeg ser dagslys og jeg synes at der var gjort godt kål på de sidste blomster i min have, selv Clematis Tangutica var snuppet af frosten.
  Det er dejligt med blomster i peberbusken og så er jeg vild med meconopsis, sikke en flot knop:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis man går en frisk weekendtur i skoven, er det selvfølgelig oplagt at finde spændende materialer til dekorationer og lignende. Jeg synes også, meconopsisknoppen er flot.

   Slet
 7. Prøver at stå imod det spirende julehysteri - kunne sagtens lade mig rive med, men er ikke færdig med efteråret endnu. Og en del af det er at forberede julens komme med at samle materialer til vinterens dekorationer og få lavet forråd af havens frugter og grønt. Som du viser er der jo stadig gang i den derude!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er gang i den endnu derude; men hvis vi får mere konstant nattefrost, vil det nok snart være slut.

   Slet
 8. Hej Marie - har du haft leopardliljen i flere år ?
  Det har været mit første år med den og jeg er spændt på om den kan overleve i våd og kold lerjord. Har du prøvet at så frøene og fået spiring ?
  Mit eksemplar var mere rødt: http://irishaven.blogspot.dk/2013/08/skjolddrager-og-at-visne-med-ynde.html
  Hvis den trives/overlever, så må jeg også have nogen der er mere orange og gule.
  Høststenbræk ser spændende ud - den må jeg lige Google lidt om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har prøvet at overvintre den, men kun en enkelt vinter, så vidt jeg husker. Desuden står den i veldrænet, let hævet bed, som vi altid dækker med grangrene. Jeg har ikke sået den før, men har drysset frø omkring voksestedet i år og vil også gemme nogle til at januar-februar.

   Slet
 9. Hej Marie
  Jeg kom lige forbi den hvide peber i haven og opdagede den første blomst i dag. Og hasselbror står med tykke gule knopper, så en mild vinter vil være kærkommen.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. En mild vinter ville være alletiders. Hasselbror skulle jeg nok tage og ønske mig i julegave.

   Slet
 10. Dejlige billeder du viser. Billedet af træstammen hvor solens stråler rammer kan jeg bare ikke stå for. Det er godt "fanget".
  Her i privaten tænker jeg nu heller ikke på jul før hen midt i dec., men på markedet og i forretningen er jeg nødt til at jule. Vi skal jo forsøge på at sælge vore juleting.
  Vi holder julemarked d. 24 nov.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeres stand ville nok falde helt udenfor, hvis I ikke havde juleting til salg.

   Slet
 11. Skønne blomsterbilleder. Nej jul er også alt for tidligt til mig. Jeg binder adventskranse til mig og mine piger, og så kommer julen snigende i december. Kun da jeg lavede kalender til mit ældste barnebarn, var jeg nødt til at starte i oktober!!! Men det var også fordi hun boede i USA, og jeg ikke anede hvor lang til det tog at sende pakker den vej.
  Hvor er den lækker den leopardlilje. Så mange forskellige stadier og lige smuk i dem alle! Høststenbrækken blomstrer længe, skønt at have så meget i blomst endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg husker tydeligt den fine kalender, du sendte derover sidste år. Den bliver vanskelig at overgå. Jeg vil prøve at så de fine sorte frø fra leopardliljen i år, for den holder ikke forfærdelig længe i haven.

   Slet
 12. Du har mange fine blomster endnu. Papirbarklønnen har jeg også, men stammen er ikke noget at fotografere endnu, den er noget tynd, så ingen fine billeder af den.
  Julen nej det gider jeg heller ikke at tage billeder af endnu, det kan tids nok komme, jeg har heller ikke dekorationsgenet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi går og venter på, at papirbarklønnens blade begynder at brænde - det gør de normalt midt i november., så forhåbentligt blæser de ikke ned inden. Stammens farve er helt speciel.

   Slet
 13. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 14. Hej Marie
  Leopardliljen er da en vidunderlig sag, som den kan rulle sig sammen. Spændende!

  SvarSlet