lørdag den 28. december 2013

Stille lørdag

Sådan opleves den oven på en begivenhedsrig fredag, hvor vi assisterede, da Annemette og familien flyttede til Viborg.

Det første billede i dag er tænkt som en reklame for blomstrende vedbend, som jeg holder meget af i haven og finder utrolig anvendelig i diverse dekorationer og lignende. Blæsten har rusket lidt i hjertet.

Japanske lygter er vel en temmelig kedelig plante bortset fra lygterne, som også er dekorative i forfald.

                                   Samme filigraneffekt har frøstandene på staudelavatera.
  

Eva på fem synes frøstandene i elefantgræs er smukke, og det har hun da i grunden ret i.

Potentilla nuuk er startet på forårsblomstringen. 

Glaucidium har som mange andre stauder stukket de første knopper over jorden.

Jeg vil lige vise, hvad der er i vente til maj.
 

Omme i min rodeafdeling  i læ bag kvashegnet står små planter af meconopsis, primula, aconitum og koblælde og venter på forået under et lag vissent løv.

Foran kvashegnet ligger ingenmandsland, som skal beplantes med steppestauder og -græsser. Det er et projekt, som jeg allerede glæder mig til.

Når man fjerner helleborusblade, bør man bruge en saks, men det glemte jeg i skyndingen og kom til at rive nogle knopper med op. Dem plantede jeg i en potte, og nu tror jeg, jeg har tre nye småplanter.

Til sidst to meget forskellige bladplanter: heuchera seduction og magnolia grandiflora.

14 kommentarer:

 1. Anne Mette er det en datter? Undskyld jeg er nysgerrig. Viborg ligger ikke så langt væk fra jer.
  Glaucidium er tidligt på den, det er en flot plante. Jeg har ikke klippet bladene af mine helleborus endnu, men det skal nok snart være.
  Vedbenden har jeg haft i en anden have, det var før min haveinteresse rigtigt begyndte. Den er ret flot, synes jeg også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Annemette er vores datter, og vi glæder til ikke at skulle over broen for at besøge dem. Peter, vores søn, flytter derimod til New York, så ham vil vi ikke komme til at se meget til de næste to år. jeg har nu ikke travlt med at klippe bladene af helleborus, fordi de beskytter blomsterne fint mod eventuel frost.

   Slet
 2. Hej Marie

  er det små frøplanter der står der i sine kasser bagved kvashegnet?
  Jeg frygter lidt for mine egne Meconopsis - de ville have godt af hvis der var en 20cm sne over dem bilder jeg mig ind.
  Det var da iøvrigt en smart måde at få flere Helleborus!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lige netop frøplanter en masse, som jeg ikke helt vidste, hvor jeg skulle placere, og så tænkte jeg, at det var smartere, at dem, der gik ud, gjorde det, før de blev plantet ud end efter. Ja, jeg vil tro, at de almindelige orientalishybrider let kan formeres, ved at man river dem i småstykker med lidt rod. Det er altid spændende, hvor mange meconopsis der overlever vinteren. De mest robuste her i haven er hvide betonicifolia.

   Slet
 3. Det ser fint ud med dine puttede frøplanter, den idé tror jeg lige at jeg nupper.
  Børn der flytter er altid spændende og nogen gange hårdt, på den ene og den anden måde.
  God aften til dig. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt, at du skriver puttet, for det er præcis sådan jeg tænker. Tja, det kan jo ikke nytte at bede sønnike om til hver en tid at bære skudsikker vest. Man må stole på, at han passer ordentligt på sig selv "over there".

   Slet
 4. Det er da alt for tidligt, at claucidium stikker hovedet frem. Men seneste melding er vist også, at vi slipper for hård vinter.

  SvarSlet
  Svar
  1. men kan man virkelig fæste lid til det?

   Slet
 5. Godaften Marie.Det er da dejligt at et af dine børn bor i nærheden.Flot kvashegn du viser.........har en ide om hvor jeg kan lave sådan et.
  Flotte frøstande .Og din krans af vedben med blomster kan jeg slet ikke stå for.
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din hilsen. Kvashegn er lidt af et scoop, synes jeg. Dels er det dekorativt, dels får man brugt grenene uden at skulle i gang med en flismaskine.

   Slet
 6. Dit sidste nye indlæg virker ikke. Så vi kan ikke se Godt nytår :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det anede mig - jeg arbejder på sagen.

   Slet
 7. Kære Marie
  Jeg har haft vedbend i haven i mange år, men hos mig har den ikke blomstret. Så jeg skæver altid misundeligt på de haver, der har dem i blomst! Smukt vil jeg bare sige, og undvære den kan jeg heller ikke. Bladene bliver brugt til alt lige fra bordkort til kranse til grønt fyld i buketter.......
  Kvashegnet er jeg også pjattet med. Men jeg har ikke grene nok i haven til at lave sådan et smukt naturligt hegn.

  SvarSlet
 8. Sikke mange dejlige frøplanter ..... bare nu det bliver tidligt forår (uden tilbagslag) så vi kan komme igang. Mine frøplanter står i mistbænk og i drivhuset og ser fine ud, men jeg ved af erfaring, at de kommende måneder kan blive strenge for de små stakler. Godt nytår og tak for årets mange smukke billeder.

  SvarSlet