lørdag den 21. december 2013

yeah, it´s hard to be a garden blogger

 - i hvert fald hvis man foretrækker at vise aktuelle billeder fra haven og ikke er stået på julevognen; men i torsdags tog jeg en times tid med udendørs sysler, da solen var fremme for en kort bemærkning, og fik også taget nogle få billeder. Papirbarklønnens stamme var næsten glødende.Roserne var der endnu, men farverne blegner mere og mere, og knopperne når sikkert ikke at springe ud.

Boiken æbletræet oplever jeg som havens julepynt.

I det lille spaltebed er en ramonda og en jankea plantet på nordsiden af en tufsten og skal vokse lodret for ikke at rådne. Indtil videre trives de godt. For en sikkerheds skyld vil jeg beskytte dem mod vinterfugten.

Berberis kobold får gule blomster, mørkegrønt løv og skinnende røde bær.

Mahonia bealii går for at være frostsart; men det er nu ikke vores oplevelse - faktisk ser den betydeligt friskere ud om vinteren end almindelig mahogni. Med gule blomster og lidt rim på bladene er den ligefrem smuk.

I dag lørdag kommer børnebørnene på juleferie, og så skal der sikkert julepyntes til den store guldmeldalje. Det eneste, jeg har  bedrevet indtil videre ud over at binde en adventskrans, som allerede ser kedelig og vissen ud, er at arrangere disse tre gamle træsko. Min mor undrede sig højlydt det første år, hvor min fars gamle træsko kom på julebordet som pynt.


22 kommentarer:

 1. Ja men det var godt du kunne tage lidt billeder i haven, når du nu ikke vil bruge arkivet :) Roserne holdt længere hos dig, nu er mine færdig for i år.
  Skal børnebørnene pynte op til jul, siden du selv har valgt det fra. Træskoene er u fine med pynt i, men det har sikkert været lidt underligt for din mor at se. Hvad er det for kunster de unge finder på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de træsko har sikkert været ude i både møg og mudder. jeg laver nok nogle dekorationer og lader børnebørnene om at hænge ting og sager op - med lidt voksenassistance.

   Slet
  2. Jeg tror godt, jeg kan undvære nogen portulakker til dig, hvis du er interesseret. Vi kan lige skrive sammen om det, når vi når ind i det nye år. Jeg har så mange af dem.

   Slet
  3. Tak for det, Lisbeth. Så må vi se, om jeg har noget du kunne tænke dig til gengæld,

   Slet
  4. Du har rigtig meget, jeg kan tænke mig, men jeg kan ikke huske hvad. Det skal selvfølgelig være noget af det, du har så meget af, så det ikke kan ses, at du deler det.

   Slet
  5. Du kunne jo nævne nogle ting fra din ønskeseddel, så kan vi jo se, om jeg er leveringsdygtig.

   Slet
 2. Hej Marie
  Jeg kan godt forstå, at du oplever dine æbletræer som julepynt. Det er meget SMUKT!
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Jette, det er rart, når naturen selv finder ud af at pynte op.

   Slet
 3. Hej Marie.Ja! den milde vinter kan jo ses i vores haver..Har lige været en runde for at se hvad der er på vej op af jorden.........og fandt store knopper på min træpæon og vintergækkerne er også på vej.
  Din papirbarkløn er bare så smuk .........ligeledes dit æbletræ.
  Sjovt med de gamle træsko.Og rigtig god jul med dine børnebørn Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man går rundt og kigger på alle de grønne spirer og knopper, kan man ikke lade være med at spekulere på, hvordan vinteren mon bliver. Julen kan kun blive fin i selskab med sådan nogle størrelser på 2 og 5 år.

   Slet
 4. jae, men du har alligevel noget at blogge om derudefra, så helt slemt er det ikke:)) Jeg holder havepause, men nu hvor jeg har ferie kan jeg komme ud og se haven i lys og måske går jeg ud og laver lidt mellem jul og nytår - men kun hvis det bliver tørt og klart.
  Din Maghonia er flot og rank, jeg synes at mine har det med at lægge sine grene ned og derfor klipper jeg dem ned hvert forår. Berberis er flot, men en satan hvad angår stikkerier og siden min gartnertid hvor mine arme og ben ofte var prikkede af knækkede berberistorne har jeg ikke haft den i haven. De senere år har jeg alligevel overvejet at indføre en rødbladet igen.
  God julefornøjelse med børnebørnene, det må være en fest for dem at være med til pyntningen.

  SvarSlet
 5. Sådan har jeg også tænkt om berberis, men har aldrig selv været i infight med dem, og de er altså rigtig fine med løv og bær. Vores mahogni er lige modsat; for jeg beskærer den ca hvert andet år, fordi den vokser stift opret. Veddet har i øvrigt en utrolig flot gul farve.

  SvarSlet
 6. Jeg synes da, det er herligt julepynt du viser! De træsko er da en skøn idé.
  Ligesom der altid er dejlige motiver fra din have. Papirbarklønnen er virkelig et syn for nisser ja og mig!
  Med sådan en bugnende æbletræ, er du da sikker på, at få besøg af havens fugle!

  SvarSlet
  Svar
  1. Juleting med en historie er det herligt at finde frem fra gemmerne.

   Slet
 7. Hej Marie

  Ja her i den grå vinter hænger motiverne ikke på træerne. Men lidt har også ret! Det er da sjovt med din alpine tufsten - og planterne ser da ud til at trives på den!

  Jeg har en berberis i Sverige - og må indrømme at jeg heller ikke går tæt på den, og bruger hækkeklipper de gange jeg har beskåret.

  En dejlig søndag herfra!

  SvarSlet
 8. Ved nærmere eftertanke må jeg indrømme, at det er ret harmløse dværgberberis, jeg har anskaffet mig.

  SvarSlet
 9. Sikke nogle herlige have-jule-træsko... :)
  Nu kan vi heldigvis glæde os over at alting går den rigtige vej, nemlig mod forår... Ja,ja jeg ved godt det måske lige er at være optimistisk nok, men jeg tror du ved hvad jeg mener. ;)
  Ønsker dig en rigtig dejlig jul og på genkik i det nye haveår. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde , Fri friis. Jeg glæser mig til udveksling af haveoplevelser i det nye år.

   Slet
 10. Du har helt ret!! It's hard to be a gardenblogger!
  Men hvis min have så lige så skøn ud som din i denne mørke og forblæste tid, så ville det nu være knap so hard:-) Jeg tænker også på mine æbletræer og nedfaldne æbler som havepynt, og samtidig er det også fuglefoder.
  Glædelig Jul:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, fuglene må vi ikke glemme. Også glædelig jul til dig. Vi blogges ved i det nye år.

   Slet
 11. Smuk papirbarksløn...ærgerligt jeg ikke har plads til sådan et træ i min have :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, når det gælder træer, og der jo så mange forskellige skønne træer, må man lære begrænsningens kunst og nøjes med at nyde de fleste i parker og arboreter.

   Slet