morgensol og sygdom

For en gangs skyld nåede jeg at få et par billeder af morgensolen.
Men ellers har jeg mest nusset om den dobbelte hvide helleborus Mrs. Betty Ranicar. Den er så smuk, men desværre også syg, som man måske godt kan ane på billederne. Generelt er de lyse helleborus de mest modtagelige for svampesygdomme, og fordi denne her stammer fra Tasmanien er mit gæt, at det danske vejr er for fugtigt for den. De gamle blade fjerner jeg troligt hvert år, selvom de ser ikke syge ud, men bare er visne og grimme. Det er mere blomsterstilken og nogle af knopperne, som bliver ramt. Nu har jeg fjernet næsten alle de angrebne dele og givet planten et lag kompost. Så får vi se, om  det ender med, at alle blomsterstilke skal fjernes. Det skal lige tilføjes, at Søren er meget omhyggelig med at give alle vores helleborus kalk hvert år, så den lider ikke af kalkmangel.


Helleborus x sternii har vi haft i en del år; men i reglen handler det for den mere om at overleve end at tage sig ud. I år synes jeg nu, den tager sig godt ud.
        

Oven på helleborusdramaet er det mere opløftende at se, hvordan paeonia veitchii woodwardii strækker sig mere og mere.
Snart bliver løvet olivengrønt.  Og rockii træpæonen ligeså.
 

Som hos jer andre står mini narcisserne på spring.

Den første lille lærkespore er sprunget ud.

Kommentarer

 1. Hej Marie

  Sikke noget med Mrs. Betty Ranicar, det lyder som om hun får al den omsorg man kan give, så mon ikke hun har er god mulighed for at komme sig!

  Flotte Pæoner og ja Paeonia veitchii woodwardii er temmeligt langt fremme, imponerende nærmest lilla i farven, der har jeg ikke noget der kan være med lige nu.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, poænen er utroligt tidlig hvert år. Jeg håber, Betty tager sig sammen.

   Slet
 2. Så deilig med morgensol gjennom busker og trær i hagen. Det pigger en opp selv innendørs. Koselig å se hvor langt våren har kommet hos deg. Håper Julerosen din blir pigg og frisk igjen. Den får i allefall bra stell.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, morgensolen giver lige humøret en tak i vejret.

   Slet
 3. Hm jeg har aldrig givet mine helleborus kalk, det har det helt fint, der er godt nok en enkelt af de lyse, som har lidt brune pletter, jeg vidste ikke, at det var svamp.
  Ög så ser jeg at du også har Sternii og at jeg kan se blomsterne hos dig, jeg har jo først lige anskaffet den, her står løvet så flot, og der er flere knopper på vej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tiden vil vise, om de brune pletter på dine planter er svamp.Sternii er fin med de røde stilke og de brogede blade, synes jeg.

   Slet
 4. Den er smuk din Sternii og viser sig i al sin skønhed, skal jeg love for. Jeg har ikke fået anbefalet at give noget til Hellerboruserne, så jeg lader helt være......det ser ud til, at det virker meget godt.
  Men måske den fornemme Mrs Betty er vant til et ganske andet klima i Tasmanien, og måske i virkeligheden også jordbundsforhold? Pøj pøj med hende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jordbundsforholdene burde være ok; men jeg kan da ikke lade være med at spekulere på, om den bør plantes om, eller om det vil gøre ondt værre.

   Slet
 5. Hej Marie.Jeg er bare helt vild med dit billede af træerne med solen der skinner igennem.
  Lidt ærgerligt med den smukke helleborus...........jeg viste heller ikke at de skal have kalk.
  Har lige set til min ene træpæon...........og der er fine knopper på.Så jeg håber på nogle smukke blomster i år.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, selvfølgelig skal det ikke være en frøplante, der er problemer med, men en, som ikke er så nem at få en anden plante af. Spændende hvordan din træpæon kommer til at se ud.

   Slet
 6. Hej Marie
  Tak for kommentaren ovre hos mig. Jeg er endnu ikke nået til at give mine Helleborus kalk, men de ser ud til at klare sig fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde. Åbenbart er det slet ikke alle, som giver dem kalk, så måske er det ikke helt så vigtigt, som vi har forstået, at det var.

   Slet

Send en kommentar