hvad er et stumpery?

Jo, kort fortalt er det en have eller et haveafsnit, som er bygget op omkring træstubbe, trærødder og andre døde trædele og beplantet med især bregner og mosser. I de sidste 25 minutter af denne udsendelse får du en præsentation af det ældste eksempel i England. Det er fra 1856, så et stumpery er altså et viktoriansk haveelement.

Esther Westerveld, Flickr.com

Som med al havedesign er det et spørgsmål om smag og behag, om man kan lide det eller ej. Således citeres Prince Philip for at have sagt: “When are you going to set fire to this lot?’, da han første gang så Prince Charles's stumpery i Highgrove og vandrede forbi en række døde træer, som var vendt på hovedet. Det er dog  min fornemmelse, at der generelt er en stigende interesse for Viktoriatidens effektjagende stil inden for havedesign og ikke mindst plantevalg. Det nye eksempel herunder finder jeg nu ikke specielt vellykket, tværtimod ser jeg det som et eksempel på, hvad man ikke skal gøre. Et stumpery skal sikkert også have en vis alder, før den ønskede effekt overhovedet kan opnås.

I danmark har man oversat stumpery til stubhave, hvilket i grunden er misvisende; for når man googler ordet, viser det sig, at en stubhave oprindeligt er et synonym for stævningsskov, hvor man med jævne mellemrum skærer især hassel ned til stubbe, som så producerer nye skud.

Igen ved hjælp af Google har jeg fundet ud af, at der ligger en have med et nyt stumpery ikke så langt herfra, som holder åben have d. 13. august i år.Den er jeg spændt på at besøge. Gunilla med den smukke og interessante blog Hagtorpet har også skabt et spændende miljø, hvor trædelene kombineres med mosgroede, lokale sten og en varieret beplantning.

Stumpery

Personligt kunne jeg ikke finde på at indrette et regulært, viktoriansk stumpery i haven - dertil er stemningen alt for dyster, nærmest spøgelsesagtig - men ideen med at bruge døde træer og stubbe kreativt er fin, synes jeg, og trækker bevidstheden om forfald og tidens gang med ind i haveoplevelsen.

Det har vi sådan set gjort, men særdeles diskret, i skovhaven, hvor en del stubbe af de udgåede elmetræer fik lov til at blive, da vi indrettede haven - se herover. Efterhånden som de formulder, planter vi nyt i den lækre jord, der er blevet dannet, og derved forsvinder stumpery præget jo mere og mere - desværre, kan man måske sige.

Sørens siddepladser i skovhaven skal heller ikke glemmes i denne sammenhæng - lige i dag ser jeg dem som "stumpery with a twist".

Når regnen holder op (om mange dage?), vil jeg gå ud og udforske, hvad vi har liggende af døde trædele og undersøge, hvor og hvordan de kan integreres på én gang kreativt og naturligt.

Kommentarer

  1. Stumpery kräver nog sin skog eller en inramning som få villaträdgårdar har men i liten skala kan det ju vara jättefint. Trevlig blog du har.
    Hälsning Helene

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig. Ellers bliver det til tom effektjageri.

      Slet
  2. Spændende indlæg. Det er rigtig, at sådan nogle formuldede stubbe giver lækker jord. Jeg har heller ingen planer om at lave sådan noget i min have. Nr. 2 billede er stygt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, ikke, kreatøren er så glad for det.

      Slet
  3. Spennende! Engelskmenn er dyktige på alt som har med hage å gjøre, men jeg visste ikke at dette hadde et eget navn. Har sett mange lignende ting her også. Her laver snøen ned i dag, og jeg lengter etter våren :)
    God weekend!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det blev oprindeligt skabt for at finde anvendelse for affaldstræ, og det er jo i sig selv en fin tanke.

      Slet
  4. Spennende! Her fikk jeg noen nye ideer for skoghagen. Og sitteplassen deres var veldig fin!

    SvarSlet
  5. A stumpery, did not know they had a special name for a piece of garden with old stumps, but I like it. First photo is wonderful but the second stumpery photo is terrible, very ugly. I only have one big stump in my garden over which I grow a wild Clematis.
    Wish you a nice weekend!

    SvarSlet
    Svar
    1. Big tree roots are also very decorative in my opinion - used in the right way, that is.

      Slet
  6. Hej Marie

    Super! Er helt enig i dine betragtninger, også i at det nye stumpery du viser nok trænger til lidt patina og måske en lille oprydning?
    I Sverige har jeg alle muligheder for let at få egnet materiale, Det er godt med lidt inspiration:)

    Ha en dejlig weekend!

    SvarSlet
    Svar
    1. ja, se bare Hagtorpet - det kan altså blive rigtig fint.

      Slet
  7. Hejsan!

    Men så roligt att du uppmärksammar den här typen av trädgård. Det finns inget ord på svenska heller för `stumpery´ men jag kallar det stubberi för jag vill hålla språket så rent som möjligt, engelskan tenderar hela tiden att tränga sig på.

    Bilden med krukorna, kätting och konstgjorda stenar är förfärlig, i stubberiet passar bara inslag från naturen.

    Highgrove är fantastiskt vackert men några sådana stubbar och grenar finns inte här så jag får nöja mig med det material som kan flyttas med handkraft. Mossa har jag planterat och odlat i många år men stubberiet är ganska nytt och det behöver tid till att växa på sig lite och så har jag behov av mera stubbar och grenar. Jag ser med spänning fram emot våren/sommaren och hur det kommer att arta sig.

    Den här miljön var de roligaste jag någonsin skapat i trädgården.

    Allt gott!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunilla
      Jeg tillod mig at henvise til din blog uden at spørge om lov - tænkte at det er en form for reklame. Dit stubberi er specielt fint, fordi det glider umærkeligt over i naturområdet uden for haven.I mange andre haver er det et aflukket haveområde, som sikkert skal have en form for chokeffekt, når man træder derind.

      Slet
    2. Tack Marie!

      Självklart får du länka till min blogg, inget du behöver fråga om lov för.

      Slet
  8. Spændende indlæg med et anerledes havetiltag. Ja Stubberi sker nærmest kun hos mig omkring Jul hvor jeg gerne samler dekorativt træ med lav og mos. Men en hel have..ja hvorfor ikke hvis det passer ind i omgivelserne.

    SvarSlet
    Svar
    1. I hvert fald kan man da lade sig inspirere af det til at forny sin stil i haven. En hel have indrettet som stumpery synes jeg lyder ret overvældende.

      Slet
    2. En spændende havetype, som vi i mange år arbejdede på i skovhaven. Stubbe og knortede træer fik lov at forfalde, indtil jeg opdagede en honningfarvet svamp spredtes langs de døde rødder hen til levende træer, som så døde og måtte fældes. Efter en tid gik det op for mig, at det var den frygtede Honningsvamp, vi havde fået i haven(måske med noget flis).
      Så nu bliver alt træ fjernet fra skovhaven, til vi ser om det vil ebbe ud med angrebene.
      I England er svampen en stor plage i skove og parker.
      Af skade bliver man klog.
      Hilsen
      Anne Marie

      Slet
    3. Uha, nævn ikke honningsvamp. For et par år siden var der et blogindslag, som berettede om dens frygtelige hærgen i en have. Heldigvis har vi den ikke. Det har vi undersøgt.

      Slet
  9. Hmm..........interessant indlæg, men ikke lige en havestil jeg har lyst til at indføre her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, heller ikke her; men stubbe og rødder sammen med bregner kan sikkert godt blive et udmærket indslag under nogle store træer.

      Slet
  10. Interessant, og lidt gyser agtigt.
    Efter nu at have set ordet/havestilen-Stumpery viser det sig at være det første jeg forsøgte mig på her, det holdt ikke 24 timer, det var så grimt, at jeg ikke havde lyst til at arbejde videre på det.
    Men når det er sagt kan jeg også godt lide at se stubbe og rødder blive brugt som spændende elementer, og det kan fuglene også.
    Sørens bænk er utrolig skøn.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, i sin oprindelige form tiltaler det sikkert ikke så mange danske havemennesker, men i modereret form tror jeg, det kan blive fint, og diverse dyr vil elske det.

      Slet
  11. Hej Marie. Det var interessant. Jeg tror, det er godt for mange små dyr og insekter, at der ligger lidt træstubbe rundt omkring. Vores have var kun en græsplæne da vi flyttede ind for 12 år siden, så der er ikke noget, der er gammelt endnu. Jeg kan også godt lide Sørens bænk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er enig med dig i, at det er godt for dyrelivet med de døde træelementer. Jeg skal bringe rosen videre til Søren.

      Slet
  12. Hej Marie.Et spændende indlæg.Har jo kun en villahave.......men har da en del stubbe som jeg er rigtig glad for.Det ville jo også ødelægge mange af mine bed hvis de skulle graves op.
    Men fin collage fra din skovhave.........of Sørens bænk er da sjov.
    God søndag Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo nok ikke en villahave, at et stumpery passer bedst ind i; men nogle forvitrede stubbe i bedene ser garanteret rigtig udmærket ud.Sørens bænk er så gammel, at dele af den er blevet skiftet ud flere gange.

      Slet
  13. Interessant.
    Lige umiddelbart tiltaler et stumpery mig ikke...det er for dystert...og spøgelsesagtigt, som du også skriver.
    Til gengæld kan jeg sagtens se det smukke i et par stubbe brugt rundt i haven - gerne med mos på.
    Jeg har hentet en stub hjem fra skoven en gang..indtil videre står den i udestuen indtil jeg finder ud af, hvad jeg vil bruge den til.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid