onsdag den 30. november 2016

det er næsten ikke til at fatte

- at dagene kan blive kortere; men det kan de, og brunt og grønt er de farver, der dominerer i haven for tiden, og vil være det længe endnu. En sjælden gang imellem forskønner solen dog den matte brune farve, så den nærmest ligner kobber.


Clematis viorna er for længst holdt op med at blomstre. Nu er det dens frøstande, der fanger øjet, vel at mærke når solen skinner. Ellers er det noget værre pjusk.


Viburnum farreri December Dwarf er lige begyndt at blomstre, men fanger ikke umiddelbart øjet, med mindre man går lige forbi den. Når man zoomer ind på knopper og blomster, kan man ikke være i tvivl om, at den er i familie med kejserbusken.
 I bryggerset er denne amaryllis sprunget ud. De røde nuancer er virkelig lækre i mine øjne.Heldigvis er der en knop mere, som måske venter med at springe ud til jul.

27 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Er det også martagon frøkapsler jeg ser til højre i det første billede?
  Det er som om de Clematis der har de mest enkle og elegante blomster også har de mest iøjnefaldende frøstande, er der noget om det?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er det - godt spottet. I hvert fald er viornas frøstande meget iøjnefaldende. Roguchis frøstande er f.eks. ikke så holdbare.

   Slet
 2. Flot kobberfarve! Man skal være hurtig og komme ud når det stadig er lyst og især når solen skinner.
  Clematis er dekorativ selv efter afblomstring.
  Meget smuk dyb rød farve den Amaryllis har!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du ret i, når solen er fremme, så er det med at komme ud og nyde synet af de ting, der bliver belyst. Farven er fin, og blomsten virker stoflig på en eller anden måde, lidt som fløjl eller tyk silke.

   Slet
 3. Din smukke Amaryllis har lige den røde farve som jeg bedst kan lide og som jeg synes hører julen til:-) De lyserøde knopper fra Viburnum farreri er yndige og et friskt pust her i vintermørket og er en skøn kontrast til den store amaryllisblomst. Frøstandene på Clematis viorna er også dekorative - det er dejligt at der er noget at se på derude:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er første gang, jeg har set en amaryllis med to røde farver. Jeg nyder også de små viburnumblomster og håber på, at de også kkommer til at dufte, når den står i fuld blomst.

   Slet
 4. Jamen, der er jo noget at se derude, man skal bare kikke godt efter :-) Og den dybrøde amaryllis trøster da også i vintermørket. Jeg synes i øvrigt at solen har skinnet udsædvanligt meget i november, så de korte dage føles lidt længere end de plejer ... men det er måske bare lige her på Sydsjælland vi har været så heldige ...?

  SvarSlet
  Svar
  1. I har nok haft mere sol på Sydsjælland, end vi har her i Vestjylland, og solen skal jo helst lege med, hvis man skal finde motiver at glædes over i haven. Det er sådan set utroligt, at sådan en blomst kan få humøret til at stige, men det kan den jo faktisk.

   Slet
 5. Ja på denne årstid kan solen få det hele til at stråle og forlænge dagen, men en grå dag som i dag er til gengæld vældig kedelig, så er det bedst at hygge sig indendøre.
  Måske har du også set Niels Skjøldbergs indlæg om hans skønne rhododendronhave, han har da ret i, at den er smuk også om vinteren, men det er nu rart at have lidt andet om sommeren, synes jeg, så må vi tage de visne stauder med, eller klippe dem ned, hvis vi ikke kan holde ud til at se dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, i dag var der bedst inden døre. Jeg er bange for, at Skjøldbergs blog smuttede for mig, dengang blogger fjernede min blogliste. En ren rhododendronhave tror jeg også, at jeg ville opleve som for ensformig, også selvom man gjorde sig umage for at skabe variation i bladfarver og -former.

   Slet
  2. Her er den https://rhodospecialisten.wordpress.com/2016/11/30/vinterens-stedsegroenne-have/ den er ret flot nu, men det bliver ensformigt. Vi så jo ene rhodoer i Hadsund, da vi var på havebesøg der, det syntes Cecil var kedeligt.

   Slet
  3. Tak for det, den kopierer jeg omgående. Efter min mening skal haven ikke nødvendigvis være pæn henover vinteren. Der må godt være nogle slatne staudeblade og nogle stilke, der stritter; men det med, at den er arbejdsbesparende, er selvfølgelig en vigtig pointe.

   Slet
  4. Vi er helt enige også i, at det skal være arbejdsbesparende, vi bliver jo ikke yngre og mere adrætte med årene, desværre.

   Slet
  5. Nej, lænden kan godt mærkes oven på en lang dag i haven. På den anden side er det ligefrem hyggeligt at komme ud og rydde op i vinterbedene, hvis vejret er til det.

   Slet
 6. Det er med at nyde, det der er tilbage derude. Netop frøstande kan være meget smukke, derfor også en god grund til at vente med at klippe stauderne ned. Din Amaryllis er utrolig smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dengang jeg arbejdede, lod jeg haven passe sig selv indtil påskeferien. Som pensionist nu rydder jeg lidt op i bedene, efterhånden som staudetoppene nedbrydes mere og mere og bliver kedelige at se på. Det er da ret hyggeligt, synes jeg, og man overraskes næsten altid af planter, der er begyndt at røre på sig.

   Slet
 7. Clematis har så flotte frøstander. Det er i det store og hele en vakker plante i alle stadier :)

  SvarSlet
 8. Åh... Så dejlige billeder, jeg synes nu at hver sæson har sin charme og skønne farver. Frøstandene er dejlige at have også.
  Hvor er din amarylis langt, jeg købte to forleden, men de kommer vist ikke i blomst foreløbig - sikkert til jul :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du positiv! På en grå og mørk og blæsende og våd novemberdag synes jeg nu ikke, der er meget at glædes over. Når solen så kommer på besøg, er det straks anderledes. Der er vist noget med, at det tager 6 uger for en amaryllis at komme i blomst.

   Slet
 9. Jeg kalder novemberhaven for den brune have, for jeg synes, der er så mange smukke grene og frøstande i brune farver. Og så er brunt jo ikke en farve, man ellers lægger så meget mærke til i haven.
  Med en flot rød amaryllis kan julestemningen næsten ikke undgå at indfinde sig.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag har jeg revet blade væk fra græsplænen, så det har absolut været brunt og grønt, jeg har haft kig på. I dag vender amaryllissen mod to verdenshjørner - det går næsten for stærkt, selvom den står forholdsvis køligt.

   Slet
 10. Hej Marie. Jeg er vild med det første billede. Det er jo rigtige kobberfarver:) Jeg har set flere steder, at man kan lave flotte kranse hvor man bruger frøstande fra clematis. Det kunne være, du skulle prøve det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ikke en dum idé. Jeg har da rigelig af dem.

   Slet