tirsdag den 8. november 2016

det var den sæson

I går var vi rigtig flittige og gravede dahlier op og kørte de sidste frostfølsomme krukkeplanter i sikkerhed i drivhuset. Vejret var perfekt til arbejdet, tørt og stille. Solen kiggede frem engang imellem, og temperaturen var lige omkring frysepunktet. Det kunne ikke være bedre.
Den dahlia, der havde flest friske blomster, var den mørke karma chok, som nok også er min personlige favorit.

Vi har heldigvis den gamle stald, hvor der er masser af plads til opbevaring. Hvis vi får ekstreme kuldegrader, kan vi starte genvindingsanlægget, som hænger under loftet, fra dengang der var dyr i stalden. Indtil videre har det nu aldrig været nødvendigt.

Jeg er blevet spurgt ind til frugten på vinget benved/ euonymus alatus. Den er meget mindre end på billedet her og et helt lille kunstværk med en utrolig farvekombination. De hænger normalt enkeltvis.

Clematis rehderiana har stadigvæk nydelige små blomsterklaser. 

Voksen vedbend/ hedera helix arborescens er overstrøet af  sine diskrete blomster og frugter. Indtil det blev for koldt for dem, var den omgivet af utallige svirrefluer. De lokkes sikkert til af blomsternes temmelig specielle lugt.

Prince hedder denne lave asters. Blomsten ligner lady in black til forveksling; men planten er betydeligt lettere at passe ind i et bed.

Snow flurry er dekorativ på sin krybende facon, ikke mindst i dag, hvor den er dækket af morgenrim.

Omvendt er kongebregnen/ osmunda regalis  tilsyneladende helt upåvirket af minusgraderne.

I sensommerbedet ses det tydeligt, at natten har været kold. 

Fra denne vinkel bemærker man især de to store blåtoppe/ molinia caerulea.  Den forreste er Windspiel og den mere oprette i baggrunden Skyracer. Når frosten rigtig får fat, knækker de flotte aks desværre ned.

29 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Det var da alletiders med stalden til vinteropbevaring, dejligt med plads nok!

  med dagfrost idag og snevejr iaften kan man sige at vinteren banker på. Noget vil klare sig en tid endnu, andet vil gå til ro.

  Din Clematis rehderiana er das egentlig imponerende!

  ha en dejlig dag


  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan vist godt sige, at vi lige nåede i mål, før vinteren bankede på. Det er en god fornemmelse. Med rehderiana er vi allerede begyndt at glæde os til næste år.

   Slet
 2. Også jeg bemærkede din Clematis rehderiana, den står så flot, det er nemmere at have krukker, når man har så meget plads til vinteropbevaring. Karma chok har en perfekt farve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karma chok har lidt historie. Jeg forelskede mig i den i Idéhaven hos Helga Hald for nogle år siden, og hun vidste, at den kunne købes hos Henriette i Birkelse. Det gjorde vi så, og lige siden har den været et lyspunkt i sensommerhaven.

   Slet
 3. Så flott stall du har, og så god plass til mange planter som må inn! Ja, snart blir det vel flere minusgrader hos deg også? Til weekenden melder de -12 her, og det kan jo hende det blir kaldt i Dk også. Jeg har blitt helt oppgitt over den tidlige vinter vi har fått, og har lyst til å gå i hi og våkne opp neste vår ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da også utroligt, så koldt I har fået det allerede. Det næste døgn meldes her om 4-5 minus grader. Det er jo ingenting sammenlignet med det, du kan forvente. Det er virkelig rart med så god plads til krukker og knolde og kartofler osv.

   Slet
  2. Det må vel siges at være rettidig omhu, godt at I har den store stald og endda mulighed for at tune lidt på temperaturen.

   Slet
  3. Det kunne man vel i grunden godt kalde det. Der er heller ikke meget ved at pakke haven ned, længe før frosten gør sit indtog.

   Slet
 4. Jeres gamle stald er perfekt til overvintring, ser det ud til - den virker også lys. Dejligt at I fik det hele op og ind og at det var en tør og fin dag.
  Frugten på vinget benved er et helt studie værd, den er så fin!
  Superflotte billeder fra sensommerbedet - græsserne sætter virkelig prikken over i i sådan et bed :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Stalden er fin til overvintring af mange ting, men er ikke lys nok til camellia, så de overvintrer bag bobleplast i drivhuset. Sensommerbedet har udviklet sig til lidt af et yndlingsbed især i anden halvdel af havesæsonen.

   Slet
 5. Stallen ser ut som en drøm :-)
  Her har vi et lite rom på uthuset som vi holder varmt gjennom vinteren.
  Virkelig fine vinterbilder.Falt helt for astersen Prince og snow flurry.
  (Her rakk vi ikke å få inn georginene, så det blir nye neste sommer)
  Ha en fortsatt fin uke.
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Når vi lader os friste af de eksotiske planter, som ikke tåler frost, er vi jo også nødt til at have et sted, hvor de kan overvintre. Egentlig gør vi det lidt besværligt for os selv på den måde. Så har i muligheden for at prøve nogle nye georginer.

   Slet
 6. Sorry, jeg fik smidt min kommentar ind som et svar ovenfor, det var ikke meningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du gjorde opmærksom på det, ellers havde jeg nok ikke opdaget din kommentar.

   Slet
 7. Karma chok er meget smuk og jeg har hørt at den skulle dufte af chokolade.

  Smukke billeder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte. Duften af chokolade må i så fald være svag, for vi har ikke lagt mærke til den. Jeg gik ud fra, at navnet hentydede til farven.

   Slet
  2. Det står bl.a. herunder, men det kan godt være det er sansebedrag:
   http://www.crocus.co.uk/plants/_/dahlia-karma-choc-pbr/classid.2000016105/

   Slet
  3. Tak for linket, Gitte. Jeg tog lige en snuseprøve af buketten og fandt ingen duft overhovedet. På den anden side, kan det måske hænge sammen med, at blomsterne nu er allersidst på sæsonen.

   Slet
 8. Den mørke dahlia er rigtig smuk.Spændende klematis.
  Fine forhold I har for vinteropbevaring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Desuden er den mørke dahlia både robust og nem at overvintre. Ja, vi er heldige, at vi har stalden. God plads giver så også let anledning til rod, har vi erfaret.

   Slet
 9. Jeg synes vedbenden har så smukke blomster - en fin farve og kuglerunde. De er diskrete på deres helt egen måde.
  Dahliabuketten er en flot afslutning på sæsonen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Vedbenden er også fin i dekorationer, synes jeg, og det er nok både de blanke blade og blomsterne, der gør det.

   Slet
 10. Det var godt, at I fik de sidste planter ind inden frosten for alvor kom. Jeg fik også sat de frostfølsomme ind søndag og mandag fik vi gravet georginerne op, vi startede først da Javsen kom hjem fra arbejde klokken 16, så det foregik med pandelampe, men vi blev færdige og nu står 19 hollænderkasser fulde af georginer i gangen og tørrer inden vi sætter dem i kartoffelkælderen hos Javsens søster.
  Hvor er frugten fra din benved flot tæt på og du har ret i at Blåtop virkelig er et græs man lægger mærke til.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var ellers noget af en slutspurt, I fik sat ind. I har jo også utroligt mange georginer, der skal graves op. Lige nu sidder jeg og følger med i, at Trump vinder valget, mens spredte snefnug daler ned uden for vinduet.

   Slet
 11. Hej Marie.Godt at have en stor dejlig stal til opbevaring for vinteren.
  Her må jeg vikle bobleplads om de særlig følsomme planter i drivhuset.
  Din benved har bare de fineste bær/blomster.
  Synes der er flere der har skrevet om asters i år.
  Tror jeg vil lave et indlæg om alle de stedsegrønne vækster i min have.
  De er gode at have her om vinteren.
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har allesammen hver vores metode til at beskytte de frostsarte planter, og de fleste vintre lykkes det jo ok. God idé at lave et indlæg om dine stedsegrønne planter.

   Slet
 12. ak..ja... alt den gode plads kunne jeg også godt have brugt herhjemme ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kommer til at tænke på dem, der sender deres krukker på vinterophold. Det behøver vi heldigvis ikke.

   Slet
 13. Hej. Det er vel nok godt, at I fik ordnet det for vinteren. I har god plads og det er jo nok nødvendigt:) Det er en fin asters, du viser. Den ser ud til at kunne passe ind mange steder!

  SvarSlet