lørdag den 12. november 2016

lidt om græsser


Græsser er heldigvis blevet et udbredt element i tidens haver.


Pennisetum alopecuroides 'Hameln'/lampepudsergræs

De mest udbredte er nok elefantgræsserne, sikkert fordi de udvikler sig først på sæsonen og derfor er til salg  på planteskolerne om foråret, når haveejerne begynder at drømme havedrømme.
 miscanthus sinensis morning light

Det er i grunden lidt ærgerligt, for de er samtidig den gruppe, der vokser hurtigst, og derfor kan de let blive for store i mindre haver. Der findes mindre elefantgræsser; men de er jo ikke så hurtige at opformere for planteskolerne, så dem skal man nok lede lidt efter. Her kommer et par stykker.
 miscanthus sinensis adagio

miscanthus sinensis kleine silberspinne

Staudehirse/rishirse/ præriehirse/ panicum virgatum er en helt anden type, og fordi den udvikler sig i den varme årstid, er den sjældent i handelen om foråret, eller ser ikke ud af noget som helst på det tidspunkt.
panicum virgatum heavy metal


1. september

Det er en skam, for dens elegante vækstform passer ind alle steder, og der skal gå en del år, før den bliver for stor. På det næste billede ses tydeligt forskellen på hirsens og elefantgræssets vækstform.

Faktisk er det sådan, at mens elefantgræsserne skal holdes lidt ned, så skal man omvendt beskytte hirsen mod for dominerende naboer.
panicum virgatum shenandoah

 

23 kommentarer:

 1. Svar
  1. Enig, næsten smukkere end når de er helt sommerfriske.

   Slet
 2. Hej Marie

  Flotte og spændende græsser du viser. Havde jeg mere plads havde jeg bestemt også græsser!
  Og jeg har jo Overdam ikke så langt herfra.

  det er måske koldt men det ser nu godt ud med rim og lav sol!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt, at de kræver en del plads, hvis de skal have lov til at udfolde sig. snart er det vel desværre slut med sol og rim.

   Slet
 3. Det er godt med lidt information omkring græsser. Jeg fik et par stykker af Høneballe, glemte at få navnet, men de er nu grobund for et par græsbede.
  Hirsen er meget smuk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Lisbeths græsser hører vist til de hurtigtvoksende, ifølge hvad hun har skrevet om sine græsser. Hirsen er bestemt elegant.

   Slet
 4. Hej Marie!

  Mycket trevligt att du uppmärksammar gräsen, en trädgård är så mycket mer än enbart flashiga blommor.

  Jag är förtjust i gräs och det finns en hel del här i trädgården men i år har de inte riktigt kommit till sin fördel på grund av torkan.

  Ha det gott Marie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Græsserne bliver vel smukkest, når de både får sol og vand. For to år siden var sommeren så varm, at ekstraordinært mange elefantgræsser blomstrede. Det er ikke godt at vide, hvornår det sker igen.

   Slet
 5. Så vakre bilder av gress med rimfrost på! De trives dessverre dårlig her, for de fleste liker vinterkulden. Rimfrost og sol er veldig fint i sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sol og rimfrost og græsser er et fint match.

   Slet
 6. Hvor er dit græsbed skønt :) tak for inspiration... det kan jeg godt lige bruge noget af :)
  Kh Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og velbekomme. Nu har du også fået masser af plads, så du kan plante løs af hjertens lyst.

   Slet
 7. Hej Marie.Er bare vild med alle de flotte billeder du viser af alle dine græsser.De er bare SÅ smukke med rimfrost på.
  Ville ønske jeg havde plads til flere græsser.
  Rigtig god søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Jette. Rimfrosten i går fik virkelig græsserne til at vise sig fra deres bedste side. En hirse tror jeg da nok, at du kan skrue ned et sted.

   Slet
 8. Mye flott gress du skriver om. Ja, jeg skulle gjerne hatt elefantgress, men har ikke funnet plass foreløpig.
  Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Ingeborg. Elefantgræsset kræver selvfølgelig en del plads, så det kan godt være svært at finde en egnet plads til det.

   Slet
 9. Hej Marie. Hvor var det et interessant indlæg. Jeg ved så lidt om græsser og vil gerne have nogle flere, men jeg er ikke lykkedes så godt med de få stykker jeg har prøvet pånær en med blå aks, som er hårdfør. Jeg er blevet foreslået en rørhvene, så den skal jeg på udkig efter til foråret. Tak for et informativt og spændende indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, Birgitte. Hos os er græsser derimod noget af det letteste at lykkes med.

   Slet
 10. Skønne græsser som også sniger sig stille og roligt ind i min have. Det ser skønt ud i sensommerhaven og ikke mindst som nu, med rim på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, rim og græsser er et fint match. Nu, hvor den er forsvundet, ser bedet mere tungt ud.

   Slet
 11. Smukke billeder:) Jeg holder også meget af græsser og vi har en masse. Jeg fik en græs af jer hos Vivi, og jeg har selvfølgelig glemt navnet, så jeg vil høre, om du kan huske hvad det var for én?

  SvarSlet
  Svar
  1. I har jo også masser af plads, så græsserne rigtig kan få lov til at udfolde sig. Jeg tror, det var kæmpehavre / stipa gigantea, vi havde med.

   Slet
  2. Tak:) Ja, det var det - nu kan jeg godt huske navnet:)

   Slet