onsdag den 8. februar 2017

Et blandet lot

OK,  kulde og sne har vi da fået; men i stedet for solskin er vi blevet belemret med en blæst, som går gennem marv og ben, og rhodoerne skutter sig i kulden.
Rex

Dauricum
Eller bliver godt blæst igennem.
Insigne


De udsprungne helleborus ligger hen ad jorden.

Denne fligetbladede gør dog ikke, sikkert fordi den står lidt beskyttet bag en sten og ind under en busk.

Den plantes oftest for bladenes skyld. På engelsk har jeg set den blive kaldt bregnebladet helleborus, men det latinske tilnavn er multifidus hercegovinus. Personligt synes jeg rigtig godt om den lille og meget grønne blomst.


Alliumplanterne bliver tilsyneladende heller ikke påvirket af frosten.

I erkendelse af , at jeg ikke får passet dem, har jeg med årene skåret kraftigt ned på stueplanter og erstattet dem med forskellige glasting. Forrige weekend faldt jeg for to nye ting - det sker nu ikke så tit længere - og den ene var det balusterformede hyacintglas, som står til venstre i billedet herunder.

Den anden var et lille blækhus, som er et veritabelt lille hus med skorsten, tag, dør og  to vinduer.

Den har fået sin plads i køkkenvinduet sammen med andre små glasting.

27 kommentarer:

 1. Ja, den samme kalde vind er her også. I går hørtes det ut som tordenvær ute her, men det var bare vind. Håper dine helleborus reiser seg opp igjen etter kulden. Stakkars små som hadde begynt å blomstre. Flotte glassflasker! Jeg har vinduskarmene fulle av planter, for de kan jeg ikke unnvære om vinteren. Må ha noen planter å stelle med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du passer uden tvivl bedre på dine stueplanter, end jeg gør. Det er svært at forestille sig, at de slatne helleborusstilke vil rette sig op igen; men det gør de jo. Blæsten er virkelig ulidelig.

   Slet
 2. Dine glasting er meget smukke og jeg forstår udemærket du vælger dem fremfor stueplanter.Jeg ofrer heller ikke stueplanter meget opmærksomhed,men har stadig nogle,mest orkideer.
  Det er bidende koldt her,så det er begrænset hvor megen udendørs aktivitet jeg udfører.
  Dine rhododendron "skutter" sig i kulden,men de retter sig vel,når vejret bedres.Jeg er ved at forberede et rhododendronbed,men foreløbig har det begrænset sig til klyner og spagnum.
  Hilsen fra
  Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja,dit surbundsbed skutter sig da i hvert fald ikke. Det bliver spændende at se det i tilplantet tilstand. For mig er det nærmest en lettelse ikke at have dårlig samvittighed over de stakkels stueplanter.

   Slet
 3. Ja blæsevejr og frost er hvad det bliver til, solen ser vist ikke ret mange for tiden, det må vi så undvære. Godt vores rhododendron kan passe på sig selv i kulden. Mine helleborus ser ud som dine, men min Multifidus er endnu ikke i blomst. Glastingene er fine, det ligner ikke dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis ikke vi vidste, at rhodoerne beskytter sig selv mod kulden, vill vi være nervøse for, at bladene ville knække af. Jo,jeg har skam mange glasting rundt omkring.

   Slet
 4. Ja, jeg skal love for blæsten har været strid. Derfor havde jeg da også min Thyborønhabit med på jobbet igår. Jeg skulle nemlig være gårdvagt...og til forskel fra mine kolleger, frøs jeg ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at din Thyborønhabit er et fund for en gårdvagt.

   Slet
 5. Det lille blækhus er så fint - og passer vel på en eller anden måde fint til en fhv. lærer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt tænkt! Jeg skal dog lige gøre opmærksom på, at jeg trods alt ikke er så gammel, at mine elever har skrevet med ☺

   Slet
  2. UPS jeg glemte blæk - et alderstegn??

   Slet
  3. neeei - pen og blæk var helt tilbage i mine første skoleår... guuuuud, hvor er det længe siden.
   Det var bare symbolsk

   Slet
  4. OK da. Det da helt vildt længe siden.

   Slet
 6. Hej Marie

  Tror hele landet har samme vejr - den vind gør det mindre morsomt at være ude!
  Fantastisk som Rhodoerne og Helleborus retter sig igen når vejret er til det.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er vist dømt blæsevejr over hele landet. Jeg ved faktisk ikke, hvad præcis der foregår i planterne, nå de reagerer på temperaturerne.

   Slet
 7. Jeg har det helt som dig, masser af farvet glas i mine vindueskarme og normalt ingen potteplanter, bortset at jeg lige har fået en raptus med Pelargonium vildarter som nu står i et vindue på førstesal.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da morsomt, for for allerførste gang nogensinde har jeg en pelargonie vildart stående i en vindueskarm til overvintring

   Slet
 8. Hej Marie. Ja, det er koldt udenfor, og bedst at være inde! Det er nogle spændende glasting du har samlet. Det er så dejligt, når man gør et godt fund!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, føj hvor er det koldt. Din daglige cykeltur må være en udfordring i disse dage. Hyacintglasset er temmelig sjældent og derfor desværre også forholdsvis dyrt.

   Slet
 9. Hej Marie!

  Våra växter uthärdar mycket och isiga vindar är påfrestande både för oss och för våra växter. Jag tycker illa om kraftig blåst, det är nog det väder som får mig att gå in från trädgården, är hellre ute i lätt regn.

  R Rex ser lite plågad ut i vinden men det gör ju alla Rhododendron och de återhämtar sig snabbt. Man kan skymta det vackra indumentet på undersidan av bladen, så fint!

  SvarSlet
 10. Ja, planterne ser ud,som om de har det skidt i kulden, selvom sandheden er,at de midlertidig lukker ned for fabrikken som værn mod kulden. Hvis det sker gentagne gange, er det desværre min erfaring, at helleborus blomsterne til sidst bliver ødelagt.

  SvarSlet
 11. Hej Marie!
  Vi har också fått kallare väder, men det är soligt. Har en Helleborus som blommar, de andra brukar komma igång senare. Det är ingen snö, så rådjuren har mumsat på murgröna och annat grönt, men Helleborusen har klarat sig. Dina glas är vackra.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er interessant,at jeres vintervejr er anderledes end vores bortset fra kulden. Rådyrene har vi ikke set endnu, men sidste år vandrede de en del rundt i haven. Det kommer nok på et tidspunkt.

   Slet
 12. Uf! Hvor der den rododendron forfrossen ud.
  Hvor er det smukke glasting. De pynter i vinduet på en hel anden måde end vintertrætte potteplanter.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den synes helt sikkert ikke om kulden. Der skal ikke meget lys til at skabe et farvespil i glastingene. Det giver lidt liv i vinduet.

   Slet
 13. Det er smukke glas du har. Det lille blækhus er bare så fint!
  Dine rhododendron skutter sig godt nok i kulden, mon I fik sne lige som vi, så har de det nok allerede bedre?

  SvarSlet
  Svar
  1. Sælgeren hævdede, at blækhuset var engelsk; men i dag kan man jo finde alt muligt på nettet, og der er ikke tvivl om, at det faktisk er amerikansk. Desværre har vi næsten ingen sne fået, så planterne har det fortsat koldt.

   Slet