lørdag den 30. september 2017

Det er interessant at følge, hvor forskelligt træerne reagerer på efteråret. Hjertetræet starter med at bliver gult, og de nedfaldende blade begynder at dufte. Nogle af bladene lægger sig på den mørke hyld som dekoration.

Den lille guldlærk/pseudolarix følger samme opskrift, men dufter dog ikke.

Benved har først smidt frugterne og er godt i gang med også at tabe bladene.


Hanesporetjørnen smed derimod bladene først og står nu med masser af bær.

Leucosceptrum japonicum 'Golden Angel'/ Japansk Buskmynte - navnet har jeg hentet hos Thyboesminde, for personligt tænker jeg altid på den som "den der staude med de gule blade og det umulige navn".  Dens blade går fra gult til grønt, nu hvor andres går den modsatte vej. 

Chelonopsis (= duehovedlignende) blomstrer utroligt sent og har en uvane med at putte blomsterne om bag ved bladene, men er også en køn bladplante.

Jeg har tidligere vist klokkepileurt/persicaria campanulata; men gør det igen, fordi jeg lige har læst et par steder, at man især har den pga bladene. Jeg synes tværtimod også, at blomsternes små klokker er dekorative.

Podophyllum Spotty Dotty er lige så nydelig i dag som om foråret. Jeg fjerner de ældste og mest slidte blade, og så er den fin igen.


Gyldenlakken Erysimum cheiri 'Bowles Mauve'  er en lille succeshistorie. Jeg købte den for en slik sidste år i juli, hvor den så træt og forgroet ud, klippede den tilbage og nød dens blomstring, hvorefter jeg i oktober smed den på komposten  Lang tid senere opdagede jeg tilfældigvis, at den havde dannet nye knopper, så den kom i en potte og blev placeret i bunden af drivhuset, og her startede den sin blomstring i februar måned. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange siden jeg har klippet blomsterstænglerne ned til et nyt skud og dermed sat skub i endnu en ny blomstring.

Creme de Cassis er en ny dahlia i år , som lige er begyndt at blomstre. Den skal i hvert fald gemmes til næste år.

16 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Det er en fantastisk proces når planter og træer gør sig parate til vinteren!
  Flotte eksempler du viser.
  Jeg bliver bare så imponeret over Spotty Dotty, mine Podophyllum ser bare totalt brugte ud ved siden af:)

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Og lidt solskin ville gøre processen endnu smukkere. Jeg tænker også, at spotty Dorthe er noget af en turboplante.

   Slet
 2. Ja det er spændende at følge planternes udvikling hen til efteråret, hvor de ændrer farve og falder ned. Jeg synes ikke, efteråret er så langt hos os endnu, men det konstaterede jeg jo også, da vi var på Fyn.
  Jeg har en gyldenlak med samme farver, jeg må huske at klippe den, når den er afblomstret.
  Klokkepileurten synes jeg også har kønne blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det svinger lidt, synes jeg, med hvor langt planterne er kommet. En del planter er stadigvæk helt grønne. Gyldenlakken kvitterer omgående ved at blive klippet tilbage.

   Slet
 3. Hei Marie. Flotte farger det blir om høsten. Noen ting er ferdig for i år mens andre ting klarer seg bra. Det er meldt 200mm i løpet av helga. Vi drukner her. God helg til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var voldsomt meget regn. Så drukner efterårsfarverne.

   Slet
 4. Spotty Dotty er en veldig dekorativ bladplante. Din nye dahlia er superfin! Den må jeg prøve å få kjøpt til neste år.

  SvarSlet
 5. Hej Marie!
  Gyllenlack har jag för första gången i år, de har blommat fint hela sommaren, min har inte lika kraftiga blad som din. Creme de Cassis är en favorit, min har dock försvunnit, den blommade fint i några år.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Gyldenlakken er vel det, man kalder en halvbusk. Jeg kan godt lide den som krukkeplante. Ja, ikke alle dahlier når sikkert gennem vinteren.

   Slet
 6. Hej Marie!

  Och nu har jag lärt mig att hjärteträdet är detsamma som Katsura. Här håller det också på att gulna och doften sprider sig i trädgården.

  Ett mycket vackert, uppstammat exemplar av Katsura.

  `Spotty Dotty´ är något jag gärna vill ha men har ingen riktigt bra plats för den vackra växten just nu i alla fall. Men det löser sig..

  Trevlig helg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i grunden underligt, at det smukke træ har forskellige navne på dansk og svensk. Oftest går navnene igen på de to sprog. Spotty Dotty kunne jeg sagtens se passe ind i din have.

   Slet
 7. Hej Marie. Det er spændende at læse om træerne og deres forskellige måder at forberede sig til vinteren på. Jeg kan også godt lide blomsterne på din pileurt. Sikken en historie om din gyldenlak, det var godt, at du reddede den og den har da vist også vist sig fra sin mest taknemmelige side:).

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, efteråret har mange interessante ting at byde på. Jeg er nok blevet specielt glad for gyldenlakken pga vores fælles historie🙂

   Slet
 8. Et spændende indlæg hvor du viser os, hvor forskelligt planterne "tager imod" efteråret. Men det er vel ligesom os mennesker, vi har også mange forskellige måder at forholde os til efteråret på.
  Det er næsten rørende at læse om gyldenlakken. Den fandt det rigtige hjem!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, det kan du bestemt have ret i. Gyldenlakken minder mig faktisk lidt om H. C. Andersens grantræ, men det er nu ikke planen, at den skal brændes🙂

   Slet