tirsdag den 13. februar 2018

Solskin og et fint lag sne

Sådan har det været i dag, og det må gerne fortsætte; for i morgen kommer børnebørnene på vinterferie, og så skal der helst brændes krudt af med udendørs aktiviteter.

Både vinteradonis og cyclamen coum tåler frostgrader; men mens adonisblomsterne rådner til sidst efter gentagne frostperioder, lægger cyclamenblomsterne sig ned og retter sig op igen gentagne gange, alt efter hvordan temperaturen er.

Det er ikke sjovt at være påskeklokke i disse tider. Billederne herunder er fra henholdsvis i går og i dag.

Da vi anskaffede den første troldnød/ hamamelis for sikkert tyve år siden, var den en sjældenhed i danske haver. Sådan er det ikke længere, og jeg har på fornemmelsen, at det til dels er havebloggene, der har været inspirationskilde. Busken er som skabt til vintervejret og forbløffende upåvirket af frostgrader.


Winter beauty står trygt og lunt i drivhuset og blomstrer både i top og bund. Det eneste minus er, at drivhuset er så proppet med potter og krukker, at det er svært for alvor at komme til at nyde de små klokker.

             

Camellia Nuncio's Cameo i bryggerset har startet sin blomstring. Jeg har svært ved at identificere farven på den nydelige blomst. Er den pink eller lyserød eller måske begge dele?

22 kommentarer:

 1. Fint med cyclamen. Jeg har en vårcyclamen her som jeg håper skal blomstre i år. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, både blade og blomster er fine. Spændende med din vårcyclamen.

   Slet
 2. Lyserød til laks måske? Fin er den i alt fald :-) Nu har jeg endelig også fåret en Kamelia - vidst bare en almindelig lyserød uden navn - men jeg glæder mig til den kommer i blomst og så synes jeg også at bladene er så fine.
  Jeg har altid drømt om en Hamamelis i haven, lige fra jeg så den i Brandts Have for mange år siden - men jeg aner ikke hvor jeg skal placere den, så det bliver nok aldrig til noget. Jeg er derimod glad for at jeg for nogle år siden fandt plads til en Cornus mas, så jeg i det mindste har én vinterblomstrende busk.
  Heldigvis får påskeklokkerne det sjovere igen når vejret bliver mildere. Det gør Cyclamen og vinteradonis sikkert også, men hvor er det klogt af dig at have så mange vinterblomstrende planter, så er der noget at nyde når du går en runde derude :-)
  God fornøjelse med børnebørnene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kameliaens skinnende, dybtgrønne blade er en rigtig fin baggrund for blomsterne. Vi kan jo umuligt rumme alle de buske og træer i haven, som vi falder for, og troldnød bliver en temmelig stor busk; men vinterblomstrende planter kunne jeg nu ikke undvære.

   Slet
 3. Det er også mange år siden jeg fik den røde Troldnød. Jeg deltog i en havedag, mener det var i Bjerringbro og en lokal planteskole havde den med, jeg havde godt set den gule, men en rød kendte jeg ikke, så den kom med hjem. De første mange år stod den lidt i stampe og der var ikke ret megen blomstring, men så for nogle år siden, stammede vi den lidt op og det var som om den vågnede op til dåd, nu har den en flot blomstring hvert år og jeg er også ret glad for løvet om sommeren. Den gule fik vi først sidste år, så nu er det den der lader vente på sig 😀
  Mine Adonis står på spring, men har ikke vist farve endnu. Winter Beauty er så fin, jeg havde 4forskellige vinterblomstrene clematis, men de ville ikke rigtig trives hos mig, så de er kommet videre til et par havevenner som havde mod på at prøve dem.
  God fornøjelse med besøg af børnebørn, det er en fornøjelse at have dem på besøg, men også lidt hårdt, vi trænger i hvert fald til et hvil, når vores har været på besøg 😀
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også vores erfaring, at hamamelis er langsom til at komme i omdrejninger. Det er spændende, om dine venner har mere held med de vinterblomstrende clematis. Det er superhyggeligt at have besøg af børnebørnene, men det trækker bestemt også tænder ud, det er der ingen tvivl om.

   Slet
 4. Hamamelis har fått sin popularitet her også, men de var absolutt ikke så vanlige her før. Dine cyclamen er så fine! Jeg har fått dilla på denne planteslekten, og det er mye pga. deg :)
  Jeg har nettopp kjøpt noen og er så spent på om de kan klare seg her.
  Vakker camellia! Ja, den har litt av begge deler :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det eneste minus ved hamamelis er, at de er dyre at anskaffe. De må være besværlige at producere. Det var da ikke det værste at være skyld i😊 Jeg håber, dine cyclamen kommer til at trives fint.

   Slet
 5. Næ var I heldige at få lidt sne, her har vi ikke set skyggen af sne, men vi skal heller ikke have børnebørn på besøg. Det er en flot farve din camelia har, men om den er pink eller lyserød ved jeg ikke. Jeg har "kun" den gule hamamelis, den lyser så dejligt op, den røde har jeg haft, men den gik desværre ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi fik et fint lille lag sne. Vi har haft to gule hamamelis. Den første voksede godt til, og vi blev nødt til at flytte den, hvorpå den omgående gik ud.

   Slet
 6. Hej Marie

  Flotte snebilleder - den mangler helt herovre.
  Ja, det er hårdt for forårsplanterne når vejret sådan kører rundt med det hele.
  Det ville være nemmere med en 20cm sne fra juletid til omkring 1 marts, men sådan skal det ikke være - Alletiders at din Adonis har klaret sig!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ville være det perfekte vintervejr for os havenørder. Adonisplanten som sådan har det udmærket, det er blomsterne som ind imellem tager skade af det fugtige vejr, vi er underlagt.

   Slet
 7. Adonis, cyclamen och julrosor har kommit ungefär lika långt hos mig. Men de underbara växthusbilderna på Clematisen och Camellian.... Jag blir riktigt, riktigt avundsjuk.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår godt misundelsen. De vinterblomstrende planter giver bare en indsprøjtning af glæde og forårsfornemmelser.

   Slet
 8. Hei Marie.
  Det har vært frost her lenge uten snø. Så jeg er spent når snøen forsvinner hva som kommer frem. Er redd for at ting kan ha gått.Håper det beste. Kos deg med barnebarna. God dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid med bange anelser, at vi haveejere holder øje med planterne oven på en periode med barfrost.

   Slet
 9. Jeg har også en troldnød magen til jeres, men den blomstrer da ikke endnu:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok. Mon ikke det er lige oppe over så.

   Slet
 10. Hvor er Winter Beauty sød :-)
  Bare jeg havde plads til en rød troldnød. Den er rigtig fin og skøn med blomster på denne årstid.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Winter Beauty imponerer mig med sin flotte blomstring, for jeg har nok fjernet halvdelen af dens lianer pga sygdom. Troldnøden lyser dejligt op i vinterhaven, hvad enten den er rød eller gul.

   Slet
 11. Hej Marie!

  Du har å mycket spännande i växt väg, det är härligt med ett växthus där man kan njuta av en tidigare vår än vad naturen bjuder på. Och jag gillar också Hamamelis, här står den i väl slutna knoppar ännu men det är nog klokt för än håller vintern sitt grepp om oss.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Gunilla. Det er rigtig nok, at drivhuset opleves lidt som at tage forskud på foråret. Det kunne tyde på, at det er temperaturen, der bestemmer, hvornår hamamelis springer ud.

   Slet