stueplanter

For et par dage siden læste jeg dette indlæg, hvor Noel Kingsbury skriver om sit forhold til stueplanter og funderer over den renæssance, de har fået. Rigtig mange af de planter, han nævner, har jeg selv dyrket i vindueskarmene, og nogle af dem blev kæmpestore mens andre blomstrede på livet løs.

I dag er der kun nogle få succulenter tilbage i vindueskarmene som for eksempel ceropegia/ hjerteranke eller faldskærmsblomst, og den har jeg udelukkende, fordi den minder mig om, dengang børnene havde et sommerferiejob med at opbinde ceropegia i et nærliggende gartneri.

Trenden med små succulenter og kaktusser har også vundet indpas hos mig; men som billederne viser, får de hård konkurrence af diverse glasting, som lyser op og giver farve i vinduerne uden at skulle vandes og nusses.

Paradistræer i forskellige størrelser og udformninger har vi dog også - som de fleste ved, er de nærmest umulige at slå ihjel; men som det ses på billedet herunder, må de vige pladsen i entreen  til fordel for frømenageriet.

Det er rosenslyngere/ rhodichiton, der vokser under vækstlyset - de skal snart pottes om, så rankerne ikke når at filtre sammen..

Bryggersbord og bryggersvindue er det kølige sted, hvor jeg placerer planter, som jeg skal holde ekstra godt øje med og huske at vande. Lige nu står der en camellia (Nuccio's Cameo), der er på nippet til at springe ud.


Pelargonium sidoides bor også her, så jeg ikke overser nye blomsterranker, som skal bindes op.

Jeg glæder mig til at gense dens små, elegante blomster.

Men dem, jeg nyder allermest lige nu, er to ret specielle vintergækker, som jeg ikke tør plante ud i haven. De befinder sig godt i vindueskarmen, men blomstrer tydeligvis hurtigere af, end hvis de stod i drivhuset.

Kommentarer

 1. Så hyggelig at du skriver om stueplanter, for de har en stor plass i mitt hjerte. Stuen her er så full at det er faktisk ikke plass til flere ;)
  Flott camellia som snart blomstrer, og vakre bilder av vintergækkene!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mens jeg lavede indlægget, kom jeg også til at tænke på dig; for du er nok den haveblogger, der har vist størst interesse for stueplanter.

   Slet
 2. I dag er det en god idé at have fokus på stueplanterne, for det er ikke vejr til at komme ud og kigge. Jeg tager arkivbillederne i brug som vanligt.
  Mine camelia står ude i bedene, så de er ikke klar endnu. Til gengæld har jeg en gerbera i blomst her inde i stuen.
  Flotte billeder af vintergækkerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, føj for et vejr! Det bliver spændende at se, om camelliaknopperne springer ud allesammen, eller om nogle af dem tørrer ud og falder af. Det håber jeg selvfølgelig ikke.

   Slet
 3. Jeg kan rigtig godt lide stueplanter, de er med til at skabe hygge - men desværre er jeg slem til at glemme at vande dem, og så er det jo også lidt besværligt, når man tager på ferie. Det er en fin og sjov opstilling med de 2 kaktus, den ene passer vel næsten sig selv, og den anden skal bare støves af engang imellem.
  Regn og blæst igen, igen. Så er det godt at have noget smukt i vinduerne.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit problem er også at huske vandingen, og at jeg derfor nemt kommer til at overvande planterne med katastrofale følger. Der er ikke noget mere trist end synet af en hensygnende stueplante.

   Slet
 4. Hej Marie

  Ja de ser ret specielle ud dine flotte vintergækker. Det er nogen vilde priser der indimellem opnås for netop sådan nogen!

  Ha en dejlig ny uuge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt; så man må veje prisen op mod, hvor inderligt man ønsker den enkelte vintergæk.

   Slet
 5. Hei Marie.
  Jeg er glad i stueplanter. Har spesielt flere sukkulenter. Har de inne på vinteren, og ute om sommeren. Ute regner det. Det har snødd i hele dag, og det blåser kraftig. God kveld til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sukkulenter synes jeg personligt næsten bedre om inde end ude, selvom jeg ikke længere har ret mange stueplanter. Vi har også haft stærk blæst i dag.

   Slet
 6. Ja det er lidt sjovt at se hvordan gamle stueplanter er blevet moderne igen, jeg har især lagt mærke til den der vist hedder Pilea.
  Her hos os er der ikke mange potteplanter i karmene, men lidt grønne planter skal der være, vi har ikke held med dem, men så bliver de skiftet ud en gang imellem.
  Mine Kameliaer står i drivhuset, den ene er fuld af knopper, men den anden har kun nogle få.
  Fin vintergæk, jeg skal til vintergækfestival på lørdag, det glæder jeg mig til, det er sjovt at se de mange forskellige der findes, men priserne er godt nok lidt for høje på mange af dem.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene. Din tilgang til stueplanter ligner meget min. Den lyserøde kamelia er en nyanskaffelse og skal også overvintre i drivhuset til næste år. Nu skal vi lige nyde blomsterne tæt på. Det er godt nok vilde priser, der forlanges for de sjældneste vintergækker.

   Slet
 7. Sjovt, at du har vintergækkker i vindueskarmen. Hvornår har du sat løgene? Har du haft dem inde hele tiden?
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
 8. Potterne har jeg hentet i drivhuset, og de kommer tilbage, når de er afblomstret, og det er de næsten allerede.

  SvarSlet
 9. Stueplanter! Dem har jeg aldrig været venner med. Jeg ville gerne, men jeg formår altid at de dør for mig.
  Kh. Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan har jeg det nu, men var ret god til dem tidligere. Du har for resten lige sendt nogle frø til mig bare under navnet Helene Christensen.

   Slet

Send en kommentar