Nogle træer i oktoberhaven

Nu hvor bladene har drysset fra træerne efterhånden  i flere uger, og skyggerne bliver lange, begynder selve træstammerne at træde mere frem og fange blikket. Tibetansk kirsebær/ prunus serrula dominerer i sydenden af staudebedet, men jeg ved, at der gemmer sig spændende ting i jorden omkring det, som vil glæde os til foråret.


I et  indlæg tidligere på måneden viser Åse fra bloggen Fredes, hvordan de har været  nødt til at fælde en stor og flot vandgran/ metasequoia. Det sendte mig ud for at finde vores eksemplar og tage det i nærmere øjesyn. Vores vandgran er nok omkring 20 år gammel, og stammen er ved at have noget af det typiske, furede udtryk. Papirbarklønnen er nogle år ældre, men virker umiddelbart spinklere end vandgranen. Det indtryk ændrer sig dog noget, når man går tættere på forgreningen.


Cornus controversa variegata er et af de træer, som har holdt længst på bladene. I år har rådyrene ladet det være i fred, og vi nåede heldigvis at vande det, inden bladene nåede at  visne i tørken.

Figentræet har smidt en del blade, så nu kan man ret tydeligt se, at der er mange grønne figen tilbage på træet. Mon figenchutney smager godt?

Herunder ses både figentræ og papirbarkløn bagved den lille siddeplads. Lønnen fik en del visne blade i tørken og blusser ikke så flot op, som den plejer.

Der er noget sart og lidt forfrossent over de blomster, jeg viser i dag. De kan slet ikke hamle op med de mættede farver, vi har været vant til fra efterårsløvet.
stjerneskærm/ astrantia major

klokkeranke/ cobaea scandens

geranium lavender pinwheel

høststenbræk/ Saxifraga cortusifolia 'Rubrifolia'

Jeg vil slutte med to buske, som varmer i hvert fald rent visuelt på denne råkolde og blæsende oktobersøndag.Troldel/ fothergilla får duftende lampepudserblomster om foråret, og rhododendron schlippenbachii har smukt løv både forår og efterår, og dens smukke blomster har også en dejlig duft.

Kommentarer

  1. Ja nu skal vi til at kigge på stammerne, men jeg venter lidt endnu, der er stadig løv tilbage. Min den store Sorbus dodong har heller ikke så flot løv, som den plejer, måske har du ret i, at tørken er skyld i det. Ellers er vi jo blevet positivt overrasket med hensyn til farver. Min schlippenbachii er kun et lille eksemplar i forhold til dit. Jeg har lige fået lovning på en Fothergilla, det glæder jeg mig til. Den første var stor og flot, men den gik ud. Den næste er et meget skrabet eksemplar, den har allerede smidt løvet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi kan sådan set glæde os over begge dele lige i disse dage, selvom blæsten tager rigtig godt fat i de blade, der hænger tilbage. Ja, selv en forholdsvis lille busk som fothergilla er nogle år om at blive til en flot plante.

      Slet
  2. Kære Marie
    Smukke træstammer og bark er lidt overset. Jeg er vild med begge dele, og det er nogle vældigt smukke eksemplarer, du viser.
    Min controversa døde som det eneste træ i haven i år. Jeg ved ikke, om det er helt dødt, men vi fælder det nu nok frem for at eksperimentere med noget, der måske ikke bliver pænt (Det står lige ved en siddeplads).
    Vi fik et snedrys her til morgen, men ikke frost, så dine lyse og blå blomster er da SÅ passende :-)
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Cornus controversa kræver i grunden en del plads for virkelig at komme til sin ret, og en amputeret version af den ville I utvivlsomt hurtigt blive træt af at se på. Vi fik også lige et minidrys for lidt siden,men slet ikke noget, der kan ses på græsset. Jeg er nu heller ikke mentalt klar til frostvejr.

      Slet
  3. Hej Marie!
    Vackra trädstammar är underskattade i våra trädgårdar, så mycket fokus ligger på blad/blomning och stammarna hamnar i skymundan, fint att du visar de vackra stammarna.
    Jag tittade just idag på Fothergilla som fortfarande har gröna blad. Den brukar bli väldigt fin i höstfärg som den du visar men nu verkar den inte hänga med riktigt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sansen for smukke træstammer er måske

      en "acquired taste", som kommer med alderen. Her i 2018 synes jeg ind imellem, at man ser planter, som opfører sig atypisk

      Slet
  4. Hvor er det smukke stammer, du har samlet i haven. Jeg kan rigtig godt lide vandgran, og sikke en flot bark, men den bliver jo så stor, at jeg ikke regner med at slippe den ind i haven.
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, barken på vandgran har rigtig meget karakter, men man skal vælge placeringen med omhu, hvis man vil have sådan et stort træ i sin have.

      Slet
  5. Åh, jeg har været vild med tibetansk kirsebær siden jeg så sådan et træ i Tivoli for år tilbage, men har ikke plads, så må nøjes med at nyde det på billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det forstår jeg godt - altså begge dele. Du kan ikke forestille dig, hvor mange kraftige rødder der ligger lige i jordoverfladen.

      Slet
  6. Hei Marie.
    Trestammer kan være flotte. Dessverre har jeg så liten hage at det har jeg ikke plass til. Imponert over at du har klokkeranke enda.
    God søndag.
    hanne-Lise.

    SvarSlet
  7. Hej Marie

    Ja, træstammer kan være så flotte - og de får jo karakter med alderen - ligesom nogen af os;)
    Sikken flot stor schlippenbachii - jeg har noget at se frem til!

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. ja, vi bliver også lidt furede i barken:-} Og schlippenbachii beskar jeg endda kraftigt for nok fem år siden. Da havde den nemlig en ranglet og uskøn vækstform.

      Slet
    2. Det kan de være, ja; men vi er jo nødt til at indrette os efter den plads, vi har til rådighed.

      Slet
  8. min mor har en vandgran der er ca 50 år. Den er så facinerende i barken. I mange år var det som om der var et troldeansigt i barken, det er nu ved at forsvinde, lidt ærgerlig, det var så sjovt at digte historier om barktrolden til familiens yngste.
    Vores er kun ca 30 år, og der er desværre ikke flyttet underjordiske ind, endnu, men barken er da smuk endda.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er helt nyt for mig, at der er underjordiske, der kan finde på at flytte ind hos vandgranen:-)Så er det godt, at vores gemmer sig bag en skov af jordskokker.

      Slet
  9. Spennende stammer hos deg, og papirbarklønnen er et tre jeg har lyst til å prøve her. Så fin Geranium lavender pinwheel er.

    SvarSlet
    Svar
    1. Papirbarklønnen er jo fuldstændig hårdfør i Danmark. Om den også er det i Norge, ved jeg sådan set ikke. Geranieblomsten er lillebitte, det er en phaeum type.

      Slet
  10. Jeg kan godt lige at kikke på træernes stammer. På en gammel træstamme kan man finde mange smukke farver og strukturer. Har man fantasien med, kan man også nogen gange finde ansigter, dyr og andre figurer. På dine billeder er det især vandgranens stamme, jeg bliver betaget af.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Vandgranens stamme synes jeg også er smuk på en robust og rustik måde, og så gør historien om, at den egentlig var uddød, men så genopstod i form af et frø, der blev fundet, bestemt ikke træet mindre interessant.

      Slet
  11. Hej Marie!

    Vackra träd och buskar du visar :) Buskarna du visar sist är jag väldigt glad i. Kopparlönnen är fantastisk när den kommit upp i storlek som din. Fint att ni höjt kronan på trädet så stammarna syns.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren. Det kræver stor tålmodighed at vente på, at træer får den rigtige størrelse.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid