vi skal jo til det

Det, jeg hentyder til, at det så småt er ved at være helleborus-/ påskeklokketid. Der er ingen af vores planter, som står i fuldt flor bortset fra juleroserne, men der er en del enkeltstående, fuldt udsprungne  blomster rundt omkring. Sådan plejer det vist også at starte.


De fire i collagen er navnløse orientalishybrider, mens de næste to begge har navne. Den første er vildarten helleborus multifidus hercegovinus, en lille plante med fligede blade og grønne blomster. Den falder sikkert ikke i alles smag, men personligt nyder jeg bestemt synet af den.Den anden med de iøjnefaldende blade hedder helleborus erichsmithii Bob's Best. Efter nogle år, hvor den havde stået for skyggefuldt, plantede jeg den sidste år et sted med fuld sol, og det ser ud til at bekomme den vel. Efter omplantningen har jeg fundet ud af, det netop er et kryds, som foretrækker sol og et godt dræn.Alligevel er den tilbøjelig til at få sorte pletter på de smukke blade.


I disse dage har vi det typiske, danske vintervejr, nemlig regn og plusgrader. Vinteradonis ville uden tvivl foretrække sol og et par graders frost.

Til sidst to buske med hvide blomster, som begge ville dufte, hvis temperaturen var højere: hvid peberbusk/daphne mezereum album og kødbær/ sarcococca confusa.

Kommentarer

 1. Sarcococca är jag så sugen på att prova här. Uppskattar mer och mer växter som är vintergröna och doftar. Julrosorna är vackra. Några står i knopp här också... Nu får vi se hur februari blir.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver så spændende at se, hvordan vinteren arter sig. Sarcococca er en virkelig diskret busk, man samtidig dekorativ. Mon ikke godt den kan trives oppe hos dig.

   Slet
 2. Ja der kan jeg ikke være med, min sarcococca er ikke ret stor, så den er lidt for diskret, tørken har været hård ved den.
  Min multifidus har slet ikke vist sig i år, måske har tørken taget den, jeg har kigget efter den flere gange. Jeg troede ikke, at helleborus brød sig om at blive flyttet, så det er da flot, der er blomster i din.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores sarcococca står i udkanten af et surbundsbed på nordsiden af stuehuset og var så heldig at blive vandet engang imellem. Den brogetbladede helleborus så så ynkelig ud, at jeg var nødt til at gøre forsøget, og det gik heldigvis godt

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja H. niger har vi jo haft i nogen tid nu, Nu er det tid til alle de andre. Ericsmithii har nu noget flot marmoreret løv. Sidste år prøvede jeg at lave den - ved at krydse niger med sternii men tørken var hård ved min sternii og frøanlæggene blev afstødt.
  Dine Adonis er stadig længere fremme end mine.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er det ved at være tid for de andre helleborus. Det var ikke nemt at manøvrere under tørken. Jeg har gemt en del frøpotter for at se, om de spirer til foråret, men er bestemt ikke optimist.

   Slet
 4. Uh ja påskeklokkerne kribler op osse her. Selvom jeg ber dem om at vente en lille tid endnu. Man er vel en hønemor. H. niger har jeg osse, men af en eller anden grund har den aldrig trives så godt, og den blomstrer faktisk samtidig med påskeklokkerne.
  hilsne Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan opfører planterne sig så forskelligt i vores haver. Hos os er det erantis, som lader vente på sig i forhold til andre haver.

   Slet
 5. Så fine Påskeklokker, vore står også kun med nogle enkelte udsprungne, men der er mange knopper. Den hvide juleroser har det lidt svært her hos os, de bliver mindre og mindre år for år, men frøsår sig flittigt.
  Vores Adonis er ikke nær så langt fremme som jeres, men de stikker da snuden frem.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de mange knopper lover en stor blomstring, hvis ellers vejret tillader det. Det er så trist, når frosten tager pynten blomsterne. Vores adonis er altid tidligt på færde, det er så hyggeligt at gense den omkring juletid.

   Slet
 6. Du har så mange fine Helleborus, og jeg misunner deg ditt klima nå. Tenk å ha blomster i hagen på denne tiden. Om en uke er det spådd -20 grader her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi nyder de mange Helleborus rundt omkring i haven. Jeg vil alligevel gerne have noget vintervejr, men ikke - 20 grader.

   Slet
 7. Hei Marie.
  Flotte helleborus. Skjønt å ha noe som blomstrer ute på denne tiden. Nydelig den med grønne blomster.
  God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, når vi nu som regel har grøn vinter her i landet, er det fint også at have nogle planter, som blomstrer.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Helleborus i olika varianter är en favorit, tyvärr trivs inte alla hos mig. Men är säker på att det blir några nya igen på trädgårdsmässan i mars. Niger trivs bäst hos mig, och har förökat sig.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. I de fleste danske haver forholder det sig lige omvendt, sådan at det niger, der ikke altid trives. Skønne er de allesammen.

   Slet
 9. Hvor er det dejligt at se, hvordan det udvikler sig i din have og minder om alt det, der venter os :-)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er præcis sådan, det er at være haveejer om vinteren.

   Slet
 10. Det er da en dejlig tid, når det er Helleborus tid.
  Her trives de vist ikke - der er ikke ret mange knopper at skue, men måske dukker de op alligevel, har lagt mærke til de andre år at vi er langt bagefter alle andre mht. Helleborus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan godt forundres over, hvor forskelligt planterne arter sig i vores haver. Hos dig er det helleborus, der er langsomme i optrækket. Hos os er det erantis.

   Slet
 11. Helleborus är älskade plantor av alla trädgårdsentusiaster, de är oemotståndliga med sin tidiga blomning och särdeles vackra blommor.
  Här är det inte dags ännu men det är alltid H.niger som är först ut. H. erichsmithii har jag en variant av och de vackra bladen håller sig fint även i stark kyla. Den står lite skuggigt och blomningen verkar avta med åren, kanske borde den flyttas till en soligare plats när jag läser vad du skriver.

  SvarSlet
 12. What is not to like😊 Smukke blomster om vinteren og fint, grønt bunddækkende løv resten af året. Ja, måske ville det være en god idé at finde en lysere placering til din plante.

  SvarSlet

Send en kommentar