Fra en vindblæst have


Hvis det ikke regner, så blæser det gennem marv og ben, og som regel både regner og blæser det.  De seneste dage er det dog især blæsten,  der har domineret. Æblerne er nu ikke blæst ned for nylig, men har ligget i græsset et stykke tid, og mange af dem er allerede godt udhulede af sultne fugle.
Midt blandt æblerne ligger der nogle hullede stammestykker fra det væltede æbletræ. De skal blive til fuglehuse, for det har vi god erfaring med. 

Blæsten giver liv til magnolia grandifloras blade, så man både ser den skinnende forside og det brune indument på bagsiden. Oven i købet gemmer der sig en blomsterknop højt oppe i træet.



Den hvide peberbusk flasher traditionen tro sin allerførste lille blomst her sidst i november.

Hortensierne giver stadigvæk farve. Det er guld værd med blomster, der visner så smukt, som de gør.

I de visne blade gemmer sig en lav daphne, som blomstrer i månedsvis.  Blomsterne dufter, når det er lunt i vejret .

daphne eternal fragrance

Den lave penselfyr er også pakket ind i visne blade. I det hele taget ligger der et tykt tæppe af visne blade over det hele. På et tidspunkt bliver vi vel nødt til at fjerne det; men lige nu er det hyggeligt at kigge ud på.
pinus parviflora tamina no yuki

Vores to katte følte på samme tid trang til at hvæsse kløer. Sagkundskaben siger, de gør for at:
Holde kløerne skarpe.
Mærke territoriet med deres duft.
Mærke territoriet med synlige kradsemærker.
Strække sig.
Afhjælpe stress.
Som ”overspringshandling”.


Kommentarer

  1. Ja vindblæst er det også her, men det må vi leve med.
    Jeg er så glad for at jeg fik fat i Magnolia grandiflorum.det er en fantastisk smuk plante. Jeg lader også bladene ligge så længe, de ikke er visne, men Bent synes de skal væk, de pynter da, synes jeg. Den hvide peberbusk jeg fik af jer skyder også fint, men den er ikke klar til at blomstre endnu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg troede egentlig, at der var mindre blæst på Fyn. Da jeg første gang så magnolia grandiflora, var jeg I tvivl om, hvad det var for en plante, indtil jeg læste navneskiltet. Den minder jo om rhododendron og så alligevel ikke. Jeg synes bestemt også, at bladene pynter indtil videre.

      Slet
  2. Ja, hos deg er det nok både vind og regn. Her er det bare kraftig vind (til her å være). Dere i Danmark er jo godt vant til vind i forhold til her. Så flotte fuglekasser dere går laget av de gamle greinene. Din Daphne er helt nydelig. Ja, katter er helt avhengig av å få kvesset klørne. Siden mine er innekatter har jeg noe som kalles for klorestokker til de. De blir brukt hver aneste dag. Det er søte katter du har 😊

    SvarSlet
  3. Ja, blæsten er næsten en daglig foreteelse på vores kanter. De gamle grene er som skabt til at blive til foderkasser. Hvis man har indekatte, kan jeg godt forestille mig, at man skal sørge for, at kattene kan få afløb for deres hvæsning af kløerne, uden at de går ud over møblerne.

    SvarSlet
  4. Flot billede af efterår det første. Der er noget særligt med gamle krogede æbletræer. Hule grene er alletiders at lave fuglehuse og andre ting med.
    Vi lader osse altid bladene ligge i bedene, men fjerner dem på gange og græsset. De pynter og luner og er jordforbedrende.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Gunvor. Ja, før eller siden kommer vi også til at fjerne bladene fra græsplæne og gange. Mange smider jeg ind i bedene for så bare at skulle fjerne dem igen om foråret, fordi de ikke er blevet omsat.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Vi har haft det grått och blött, men igår och idag skiner solen. Trodde den hade försvunnit helt. Fågelboet ser så fint ut, det smälter in i omgivningen. Blir naturligt för fåglarna att flyga in där. Den blåa hortensian är mycket vacker, tänk att den behåller sin färg. En knopp på Magnolian, undrar om den kommer att slå ut? Vi har försökt få upp alla löv från gräsmattan och en hel del är krattade in i blomrabatterna. Det blir att städa upp det i vår.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Solen har også lige været fremme her, og det hverken regner eller blæser, kort sagt en fin lørdag. Fuglene har været ganske hurtige til at tage de gamle huse i besiddelse, så det sker sikkert også med de nye. Jeg forventer ikke, at magnoliaknoppen kommer til at springe ud. De visne blade giver os noget arbejde på en eller anden måde. Det slipper vi ikke for.

      Slet
  6. Ja for søren som det har blæst. Man kan hurtigt blive træt af det. God ide at bruge træstammerne til fuglehuse. Jeg kunne tænke mig en hvid peberbusk, men har læst at den skal stå i læ. Har du en god lun krog til din? Smukke oversigtsbilleder. Træernes bare grene er så smukke.

    SvarSlet
    Svar
    1. I dag lørdag gør det godt omsider med stille vejr og et enkelt solstrejf. Vores peberbusk har ingen særbehandling fået. Nu er den nok 10 år gammel og er begyndt at se lidt træt ud. Heldigvis har den sået sig selv ganske flittigt, så det er let at finde en afløser, når den tid kommer.

      Slet
  7. Hej Marie,
    De gamle æbletræer er helt skulpturelle og ser dejlige ud også uden blade her i vintertiden.
    En frygtelig blæst har det været i de sidste dage og hidsige byger, i dag var der is på søen.
    Hortensia er en dejlig plante som blomstrer længe, min står stadig med blomst i skoven.
    Jeg er meget glad for Daphne, og har lige købt en ny Daphne perfume princess, den skulle være ret hårdfør, der er flere af mine almindelige daphne som blomstrer nu, men den hvide fra dig er der ingen blomst i endnu men den er jo heller ikke så gammel.
    De sidste par krukker er kommet ind og enkelte planter som stadig er i skoven er blevet pakket ind i går, bl.a. nandina, R. rex, loropetalum og et par andre.
    God weekend til jer.
    kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi kunne godt undvære de mange nedfaldsæbler, men ellers er der kun godt at sige om æbletræerne. De er nok det element i haven, vi holder allermest af. Daphne har også altid været en af mine favoritplanter. De kan desværre ikke ret godt lide at blive flyttet, har jeg lært, og jeg har det med at plante dem det helt perfekte sted klimamæssigt for at få dem i gang, selvom der er trængsel,og efter nogle få år bliver det så nødvendigt at omplante dem. Det skal jeg simpelthen holde op med. Vores tre krukker med camellia står ude endnu, men op ad en nordvendt mur, og et par graders frost klarer de fint.

      Slet
  8. Ja såmænd, vindblæst og vådt i lang tid, men nu er det let frost og klart vejr med fuldmåne. Flotte billeder fra haven og alt det man stadig kan nyde derude! Grandiflora er flot og tænk der allerede er en blomsterknop på vej! Her er der også små blomster i et par Viburnum-buske og man kan ikke lade være med at elske dem for denne 'utidige' blomstring, for nu er vi taknemmelige for alt det der indtager de de kolde måneder. Imponerende æble-tæppe! Der er mad til mange sultne solsorte. De hule stammer er jo geniale til fuglekasser - og tilmed pæne. Rigtig god idé!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nærmest forfriskende med sådan en let omgang frostvejr, som vi har haft I nat og i dag, i modsætning til det deprimerende regnvejr, vi har så meget af. Pudsigt nok ser jeg magnoliablomsten som en efternøler og ikke en forløber 🙂 Søren har en teori om, at solsortene og andre halvstore fugle æder æblekødet, og derefter tager småfuglene for sig af kernerne.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.