En kold novemberdag

                                         

Pludseligt er der gået næsten en uge, siden jeg sidst tog billeder. Vejret har ikke indbudt til det, selvom vi slet ikke har fået regn i de samme mængder, som der meldes om fra den østlige del af landet. Det var virkelig koldt for fingrene i dag, og jeg bilder mig næsten ind, at de vejrbidte roser, jeg starter med, også har kolde kinder. Nogle af roserne har hverken blomster eller blade tilbage, andre har kun enkelte blade, og atter andre både blomstrer og har næsten alle deres blade i behold. Det er en utrolig udvikling, de gennemgår i løbet af et år. 

Når vi går om i skovhaven, skal vi lige verfe denne klematisranke væk for ikke at få den i ansigtet. Kurvebregnen i efterårsantrækket er et af de syn, der lokker os derom.

Staudefuchsiaen er ikke ligefrem et farveorgie. Alligevel har den fået lov til at stå på sin plads foran bøgehækken i mindst 20 år. Den er vel det, man kalder en halvbusk.

Nogle flere planter i efterårsantrækket:
berberis admiration

bonsaibøg

glasbær/ callicarpa

kvæde

Det næste billede er nok mit eget favoritbillede i dag. Jeg kan godt lide kontrasten mellem de runde rhododendron, de krogede grene fra æbletræerne og hjertetræets oprette stammer. Endelig gør det gyldne løv på rhod. concinnum sig også bemærket blandt de mange forskellige grønne nuancer. Busken beskrives som stedsegrøn, så jeg er bange for, at det gyldne løv er et resultat af, at den havde det for tørt tidligere på året.

Den interessante dynge herunder skjuler vores gunnera. I stedet for halm og plastik har Søren i år brugt blade og grene. Plastik er absolut ikke vores yndlingsmateriale, men er praktisk til mange ting, må vi dog  indrømme.

Blomsterbutikkerne er begyndt at lokke med planter til folks krukker, og skimmia er altid godt repræsenteret. Det er dog især den grønne med mørkerøde knopper, man ser, ikke så meget denne her med brogede blade.
Skimmia japonica magic merlot

Stueplanter gør jeg ikke meget i, men har dog to frueskoorkideer i bryggersvinduet. Den til højre købte jeg d. 23. marts, og den har blomstret lige siden. Blomsterstilken bliver længere og længere for hver blomst, den sætter an.

Kommentarer

  1. Ja, du har alltid noe spennende å vise, Marie. Det er utrolig at du har roser og clematis i blomst fortsatt. Kurvbregne, er det det samme som trebregner? Uansett navn så er den veldig fin.
    Dine Frueskoorkideer ser ut til å trives veldig godt hos deg. Jeg klippet av stilkene av på mine orkideer. Hos deg ser de ut til å bare fortsette blomstringen. Det må jeg prøve neste gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kurvebregne eller strudsvingebregne er en af de allermest almindelige bregner her i landet og samtidig særdeles dekorativ i alle faser og næsten flottest her om efteråret. Det er sjovt med orkideens lange stilk, hvor man kan aflæse, hvor mange blomster den har haft.

      Slet
    2. Aha, ja den har jeg her også. Strutseving kalles den her, men da er det samme bregne vi snakker om. Den er veldig fin ja. Det har jeg ikke opplevd med mine orkideer, men som nevnt har jeg klippet av stilken på de etter blomstring da de ikke har dannet nye knopper.

      Slet
  2. Dejlige billeder Marie, og ikke mindst dit eget yndlingsbillede med de mange kontraster i vækstform og nuancer! Skønne farver også i de lavere buske - og bregner er bare flotte selv når de er visne. Jeg har selv ladet en vissen bregne hænge ud over kanten på en potte i år, fordi jeg ikke nænnede at fjerne den. Skimmia trives ikke her desværre, men din er fin med de lyse kanter på bladene, og så kan jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet af din orkidé der bare bliver længere og længere. Hvilken udholdenhed!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, mange bregner har en speciel udstråling også i vissen tilstand. Mærkeligt med dine skimmia, for her skal de bare stikkes i jorden, så stortrives de, og det har jeg gjort flere gange, når vinterkrukken skal tømmes. Jeg venter på, at orkideen begynder at lægge sine blomster på vindueskarmen.

      Slet
  3. Jeg har arvet to skimmia i fine krukker med huset, de står fint. Gunnera har jeg ikke mere, de kunne ellers godt stå ved søen. Jeg var lige tilbage i mine billeder for at se, om R. concinnum havde gult løv om efteråret, desværre har jeg kun billeder af den i blomst.

    SvarSlet
  4. Jeg fandt et par efterårsbilleder, men der var ikke gult løv, vi havde også tørke i vores have, da jeg endnu havde den, nu er der absolut ikke tørke mere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak fordi du gad tjekke din concinnum. Jeg må nok konkludere, at det er tørken, der er årsagen til de gyldne blade. I kunne nemt have fået en gunnera med, da I var her, men det tænkte vi vist slet ikke på dengang.

      Slet
  5. Ouh, how beautiful colours!

    SvarSlet
  6. Hej Marie!
    Ser fint ut. Härligt med både rosor och klematis i blom, det såg jag i kommunens planteringar för några veckor sedan, men inte hos mig. Blev förvånad över att se Fuchsian ute i trädgården, men då är det en annan tåligare variant. Glasbär är riktigt fina. Vädret hos oss har inte varit särskilt inbjudande för att vara i trädgården, blött och kallt.
    Trevlig helg /Marika

    SvarSlet
  7. Nej, sæsonen for blomster er ved at gå på hæld. Det er nemlig en hacefuchsia, og den tåler fint vores vintre. Netop i dag har vi til en forandring det fineste solskinsvejr. Så bliver man i godt humør.

    SvarSlet
  8. Ja nu træder form og bark på stammer og grene frem. Haven får nye "billeder". jeg har osse fået øjenene op for bregner de senere år. Strudsfjeren var den først der kom, den er så god næsten alle vejne.
    Der har været frostvejr i nat, så de sidste blomster er blevet brune. Men det har været et fantastisk solskin i dag.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Bregnerne vil jeg næsten beskrive som sommerblomsternes diametrale modsætning. Man skal nok have været havemennesker en del år, før man begynder at sætte pris på deres særlige skønhed. Vi har ikke haft frost endnu, men den lurer i horisonten.

      Slet
  9. Din berberis har nogle virkelig smukke efterårsfarver, og den og stenene klæder hinanden.
    Engang havde vi også kvædebuske i haven. Jeg plukkede altid nogle af kvæderne af og tog dem ind i en skål. De sendte den skønneste duft ud i stuen.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Små berberisbuske har jeg flere forskellige af, selvom de stikker lidt. Deres løv er så dekorativt, synes jeg. Kædernes duft er virkelig skøn.

      Slet
  10. Flotte billeder af de forskellige pyntegenstande, du har i haven. Lækkert med både blomster og efterårsløv og frugter. Jeg er helt enig: et smukt syn med den fine kontrast mellem bark og løv og krogede grene. Den kan træde lidt at baggrunden om sommeren, men om vinteren er det lige sagen til at fange øjet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret i, at det er vidt forskellige ting, der fanger øjet sommer og vinter; men mon ikke de krogede stammer alligevel har indflydelse på, hvordan vi oplever haven om sommeren. Det må de næsten have.

      Slet
  11. I appreciate the authenticity and sincerity in your voice.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

Aprilblomstring