nyanskaffelser

En af de mange ting, jeg nyder ved at besøge andre haveblogs, er at få bekræftet, at jeg langt fra er den eneste, der kan være skør nok til at investere i nye planter, selvom matriklen egentlig er "fuld".  For et par dage siden ankom således en ny  fruesko, cypripedium formosanum, som foruden den typiske blomst får de mest fantastiske blade.

Cypripedium formosanum in flower

De minder i den grad om Elizabeth I´s flotte krave.


Den er blevet plantet sammen med de andre fruesko i en jordblanding, hvor vi har fulgt anvisningerne til punkt og prikke. For at beskytte dem mod vintervæde, og det får vi uden tvivl i rigelige mængder, er de også blevet dækket omhyggeligt med et stykke ikke alt for dekorativ plastik.



Cobaea pringlei, en staudeagtig og efter sigende ganske hårdfør klokkeranke, er en anden nyanskaffelse, som jeg venter mig meget af. Den var blevet omtalt på et par haveblogs, men viste sig at være vanskelig at google både som frø og som plante. Jeg fandt den dog her til sidst. Det ser ud, som om dens blomster er lidt slankere end den etårige klokkerankes.

Leverandøren anbefalede os at vente med at plante den ud til foråret, så den har fået en plads i drivhuset.



I forgårs forstyrrede jeg så en skrantende Anne Marie på Lønbæk planteskole for bl.a. at hente de følgende 2 planter:
Viburnum farreri  fioretta, dværgkejserbusk,det varer nok et par dage, før den kommer til at se ud af noget særligt.

Det er ellers dette smukke syn, der venter.
Viburnum-farreri-Fioretta-.jpg

Cornus controversa variegatus bilder jeg mig ind allerede har lidt af den karakteristiske vækstform, der har givet den tilnavnet wedding cake tree på engelsk.


Men også her er tålmodighed en nødvendig dyd.                             
I dag bragte posten en lille paeonia obovata alba, en art, som har stået på min ønske-seddel i årevis. Den blomstrer sikkert ikke de første år; men løvet er i sig selv en oplevelse.   

I en planteanvisning står der, at man skal grave et 50 cm dybt hul, putte omsat kogødning og noget kalk i bunden og derefter dække gødningen med havemuld. Det virker næsten som overkill ved denne lille plante; men er sikkert en god idé, hvis den skal blive stående, hvor den bliver plantet.






Kommentarer

  1. Ja det er fuldstændig rigtigt at det er dejligt at blive bekræftet i at man ikke er den eneste havenørd med tendens til at købe alt for meget, en anden ting der er rigtig godt ved disse blogs er at man somme tider får svar på noget man ikke har kunne finde ud af før. Det har jeg lige oplevet her. Den ene af dine buske som du havde hentet hos Annemarie, så jeg i en have på sjælland her i sommers, damen der ejer haven kunne ikke huske hvad den hed og der var ikke et skilt på den, men nu ved jeg at det er en Wedding cake,dejligt
    Med venlig hilsen
    Lene Jensen Nordjylland

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret - det var jo også via haveblogs, at jeg opdagede klokkeranken.

      Slet
  2. Sikke en dejlig leverance. Håber de må trives hos dig. Du er ikke den eneste der har svært ved at begrænse sig.

    Havehilsen
    Ole

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er skønt ikke at være alene om den last.

      Slet
  3. Det ser ud til at være skønne planter, du har købt hjem. Flere af dem kunne helt sikkert også friste mig. Og nej du er ikke den eneste, som bliver ved at købe nye planter til haven. Det er jo netop det, der er spændende at finde noget helt nyt, det har du i hvert fald gjort. Du har mange spændende planter.
    Jeg kigger lige nærmere på klokkeranken :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg helt enig med dig i - det er herligt med noget variation. Frem for alt er det herligt at have noget at glæde sig over og til året rundt.

      Slet
  4. Dværgkejserbusken er fluks kommet på ønskelisten. Vi skal have besøg af Anne Marie til foråret i vores havekreds. Det kan være hun kan lokkes til at tage én med. Det var efter svære overvejelser, at vi gravede vores almindelige kejserbusk op. Den er fantastisk, men alt for stor til det sted, hvor den stod, nemlig lige udenfor køkkenvinduet, så vi kunne nyde blomsterne i kuldeperioden.
    Det er nogle vildt flotte blade på frueskoen. Køber du dem i udlandet? Ellers er Per Bangsgaard i Gråsten leveringsdygtig i mange forskellige slags fruesko. Og til rimelige priser, synes jeg.
    Og om pæonen behøver jeg vist næppe skrive, at jeg faldt helt i svime :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kender du forøvrigt ham her: http://www.w-frosch.de/Cypris/aaa_d.html

      Slet
    2. Du har ret i, at den alm kejserbusk kommer til at fylde meget. Lige præcist denne fruesko har jeg købt i udlandet, men jeg har også købt fruesko på plantemarkeder herhjemme.Bangsgaard og Frosch har jeg ikke handlet med, men de ser bestemt interessante ud.

      Slet
  5. Ja dværkejserbusk lyder da også besnærende, det er jo med at få plads til det hele. Så den må også på min ønskeseddel!
    Frueskoens blade minder meget om foldblads (veratrum nigrum) blade, sådan en plisseret nederdel, så de ville klæde hinanden, tror jeg. Du kan få frø, hvis det har interesse. Blomsten er sort.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør de da også, nu du nævner det,og tak for tilbuddet; men jeg har faktisk foldblad i forvejen. Selvom de ligner hinanden og sikkert ville klæde hinanden, vil jeg placere dem to forskellige steder, da deres vækstkrav og vækstform er meget forskellige.

      Slet
  6. Ja, skønt at finde ligesindede, der forstår sætninger som "Jamen haven bliver da ALDRIG færdig!", "Jamen selvfølgelig er der da plads til en kassefuld+ nye planter!" og "Prøv lige at se - er blomsten ikke VIDUNDERLIG?"

    Min mand forsøger at vise begejstring, meeen...han har nu lidt svært ved at holde have-koncentrationen mere! Derfor er det vist for os begge skønt, at jeg så kan komme ud med min boblende have-kuller via egen og andres haveblogs!

    Skønne sager du har inviteret indenfor i haven og selvom det til tider kan virke som en håbløs opgave at finde nok ledig jord, lykkes det som regel. Vi har dog et vennepar, som mener, at en have kan spytte planter ud, når den bliver overfyldt! Dette er endnu ikke sket her, så jeg fortsætter som dig ufortrødent!

    Mange hilsner og god fredag
    Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Rart at høre fra en ligesindet. Jeg kan nu godt finde på at smide planter ud, især planter som trives alt for godt og optager alt for meget plads; men Søren nupper tit noget af det og planter det ud i sit rodehjørne i køkkenhaven.

      Slet
  7. Marie jeg var på vores lokale planteskole i går, de fortæller mig at dværgkejserbusken ikke er fuldt hårdfør i Danmark, og at de derfor ikke har den i deres sortiment. Ved du noget om det? Jeg tænkte at du havde talt med Anne Marie om det! Ellers må jeg vist hellere bestille mit eksemplar hos Lønbæk Planteskole!

    SvarSlet
    Svar
    1. Anne Marie beskriver den som hårdfør i sin planteoversigt og nævnte overhovedet i hårdførheden, da vi handlede. Det er jeg sikker på, hun ville have gjort, hvis det var relevant. Også på denne hjemmeside beskrives den som hårdfør http://www.atouchofgreen-gardenwebshop.nl/index.php
      Jeg købte i øvrigt det største eksemplar i Lønbæk,så vi er ovre i småtingsafdelingen, og Anne Marie skal opereres midt i november, så planteskolen ligger nok ret stille henover julen.

      Slet
  8. Ja, man kan altid blive fristet - på alle tidspunkter af året :-) Det er nogle spændende indkøb, du har gjort dig, men jeg har på fornemmelsen - efter at have fulgt din blog - at du har nogle vanvittigt spændende og usædvanlige stauder i din have.

    Pudsigt, at du nævner Cobaea pringlei, som jeg ikke kendte til indtil for nylig, da en haveveninde nævnte den, og jeg var straks hooked!!! ;-)

    Kh. Marlene

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nok rigtigt, at jeg godt kan lide at have et varieret udvalg af stauder i haven. Og klokkeranken glæder jeg mig til at følge til næste år.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid