onsdag den 7. november 2012

frø, succes og fiaskoOle har på sin blog gjort status over, hvordan 2012 har været som frøår, hvilket har fået mig til at overveje at gøre det samme; men faktisk har jeg besluttet, at det må vente til foråret af to grunde. Den ene er, at jeg har udplantet en del planter, som er visnet ned nu og måske, måske ikke dukker op til foråret. Den anden grund er, at som hovedregel skal man gemme uspirede potter mindst én vinter.

Alligevel vil jeg vise nogle få af de planter, som allerede ser ud af noget nu og burde overleve vinteren. Én af dem er gulbladet fasanbusk, Leicesteria Formosa gold leaf, som gerne skulle gerne se sådan her ud næste sommer
Featured Plant: Leycesteria formosa GOLDEN LANTERNS

Den har jeg en hel kasse af, som skal ind i drivhuset og overvintre

Også trælupinen ser lovende ud, bortset fra at den ifølge frøposen skulle blive helt blå. Blomsten ligner tydeligvis en staude lupin, men både bladene og grenene afslører, at der er tale om en busk.Codonopsis såede jeg 4 forskellige arter af, og de 3 har afgjort været en succes. De skal overvintre i dette sandbed sammen med andre småplanter.


Da jeg flyttede potter over i sandbedet, fik jeg til min stor overraskelse øje på disse småfyre. 


Det er bittesmå frøplanter af sisyrinchium macrcarpum, som det er svært at finde planter til salg af. Guderne må vide, om de overlever vinteren.


Primula sår jeg hvert år, og næsten alle dem, jeg har prøvet, er meget spirevillige. Disse planter er primula japonica oriental sunrise.


Det bedste er næsten, at de med garanti blomstrer til næste år. Nogle stauder skal jo have et par år til at vokse sig store og stærke først.

14 kommentarer:

 1. Jeg er imponeret over så dygtige I er til at få frøene til at spire, det er bestemt ikke min stærke side. Jeg mangler nok også tålmodighed. Jeg kan godt se, at det er meget spændende.
  Den gulbladede fasanbusk er da imponerende, har du købt frø til den? Eller har du selv en busk, du har taget frø af?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg købte frø af fasanbusken, og jeg tror, de spirede allesammen.

   Slet
 2. Det var godt nok nogle spændende planter du har frøformeret.

  Jeg har aldrig før hørt om trælupin. Bliver den så stor på en enkelt sæson?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og den var oven i købet længe om at komme i gang. Den skal i øvrigt helt sikkert vinterdækkes.

   Slet
 3. Den fasanbusk er SÅ flot. Det er farligt, at læse på din side, jeg bliver voldsomt fristet hver gang!!
  Iøvrigt fik jeg skrevet til Anne Marie fra Lønbæk planteskole og jeg fik lov til at bestille varer. Så om snart er jeg
  også den lykkelige ejer af en dværg-kejserbusk. Du skriver på bloggen om dig selv: Denne Marie er en (her tilføjer jeg).......farlig fristerinde! Nå nu må jeg lige Google fasanbusk!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Alle tiders, at du har fået fingre i en dværg-kejserbusk. Ja, blogverdenen er fuld af fristelser, heldigvis.

   Slet
 4. Spændende. Jeg er selv frøtosset, så det er sjovt og se, hvad I andre finder på. Er også vild med den Fasanbusk. Har godt nok aldrig hørt eller set den før. Og så Primula....de er også en skøn forårsblomst. Dem har jeg også en rimelig succes med.

  Mange havehilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, man får meget inspiration fra at læse om andres frøerfaringer.

   Slet
 5. Dejligt at se at du har succes med frøsåningen. smart med en sandkasse til "planteskolen". Den ide kan jeg godt bruge.

  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet
  Svar
  1. Frøsåning er en herlig tidsfordriv. Ja, jeg mener også, at sandkassen er et nyttigt hjælpemiddel.

   Slet
 6. Det er alltid spennende med staudesådden, om det spirer eller ikke. Jeg må si at dette året har det generelt vært sårlig spiring. Kanskje det skyldes det fuktige og kjølige været vi hadde i vår og i sommer? Jeg har også noen uspirede potter som står et år til, så vi får se til neste år!
  Jammen har du sådd mye! Jeg håper det meste klarer vinteren, men dere har vel ikke så strenge vintre i Danmark!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tålmodighed skal der til, når man er såentusiast. Vintrene her er måske ikke så strenge som hos jer. Til gengæld er de fugtige, og der kommer ofte en irriterende frostperiode sent på foråret. Jeg har gemt din blogadresse i min blogroll.

   Slet
 7. Jeg faldt også for sandkassen. Jeg har lignende arrangementer, men med jord, og det er ikke altid en success. Sand har jeg ikke tænkt på, men det må være super, både dræn og beskyttelse samtidig. Og nettet over er nok heller ikke så tosset. Så tak for gode ideer.

  Jeg ønsker mig staudefrøbogen til jul. Jeg håber at få mere held med en instruktionsbog inden for rækkevidde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ideen til sandkassen har jeg fået inspiration til via alpinklubben. I et alpint hus står potterne i sand og under tag, men ikke frostfrit, så mit sandbed er da lidt derhen ad.

   Slet