fredag den 26. april 2013

dicentra m. m.

Ud over en kold runde med kameraet tager jeg en slapper og holder havefri i dag.

To forskellige hjerteblomster er sprunget ud. Den ene hedder dicentra cucullaria, på engelsk har den tilnavnet "Dutchman's breeches" (hollænderbukser). Bukserne må  vel i så fald vende på hovedet.
    I skovhaven har jeg gjort tingene lidt
     besværligt for mig selv ved at bruge
     småhjerte i hvidt, pink og mørkerødt
     som bunddække forskellige steder.
     Især den, der er  pink, er overvældende
     social.
     Det er kun den mørke, som er sprunget
     ud indtil videre. Den holder jeg meget af

To fritillarier - elwesii og uva-vulpis

To trillium - chloropetalum og luteum.

I stenbedet har vi forsøgt os med at plante småplanter i en tufsten. Det er vi ikke ret rutinerede i, så det er spændende, hvordan det kommer til at gå. På sydsiden har vi placeret en lille stenbræk.


På nordsiden har vi plantet en ramonda og jankaea, som begge foretrækker skygge og en lodret placering. Det er skægt at eksperimentere med nye måder at bruge planterne på.

En plante, som fylder en hel del mere, er brogetbladet storkonval, som starter haveåret med disse finurlige skud.

Til sidst et billede af en helleborus, jeg købte hos Spiren sidste år. Desværre er jeg kommet for skade at plante den som nabo til en kridhvid helleborus, hvilket slet  ikke gør noget godt for den gule farve.


14 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Super spændende planter du viser, Dicentra har langt flere arter en man måske lige går og tror!

  Trillium præsenterer sig flot allerede, og så er det godt at se noget andet end den normale storkonval - Polygonatum er også det en slægt med et stort potentiale!

  Dejlig aften herfra!

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, polygonatum er en spændende planteslægt, men udvalget i Danmark er nu ikke overvældende stort.

   Slet
 2. Du har mange spændende planter :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak; men alt er næsten spændende, når det skyder om foråret.

   Slet
 3. En brogetbladet storkonval....ikke set før. Den må du gerne vise, når vi kommer lidt hen på sæsonen. Den lyder spændende og den må vist med i overvejelserne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nem og kraftig i væksten.

   Slet
 4. Ja den brogetbladede storkonval ser ret fristende ud, den må vi se mere til. Jeg har i dag opdaget en plante som ligner din fritillaria Uva-Vulpis, gad vide hvor jeg kan have den fra. Jeg må prøve at tage et billede i morgen, det jeg tog i dag blev ikke godt.
  Den er plantet i regnvandsbedet, gad vide om det er godt. Den er i hvert fald levende, så måske kan den lide at stå der.
  Den gule Helleborus er flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. De lidt mere usædvanlige vibeæg synes jeg desværre ikke holder ret mange år; men det gør tulipaner nu heller ikke.

   Slet
 5. Vi har også haft kig på tufsten, men er ikke nået så langt endnu. De er rimelige i pris i Tyskland. I Kew garden så vi en flot tufstenvæg, hvor der bl.a. også var plantet ramonda (og selvfølgelig mange andre). Det var rigtig flot.

  Jeg er begyndt at udrydde den lyserøde småhjerte, for den tromler alt ned på sin vej. Men den er nu alligevel flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har tydeligvis de samme erfaringer med den lyserøde småhjerte som mig. Tufsten bevirker jo, at man kan dyrke planter, som ellers ikke trives, og så ser det jo flot ud; men jeg synes nu selv, at det skal bruges med måde.

   Slet
 6. Opklarende spørgsmål :-) Jeg satte 4 Småhjerter sidste år, men der er kun en der har overlevet.... der er konkurrence om pladsen i det bed, hvor de blev sat - især af vilde tulipaner der virkelig opfører sig vildt - du skriver:
  "Især den, der er pink, er overvældende social". Betyder det, at den er særlig hårdfør..... eller ?

  SvarSlet
 7. Hov, jeg kunne jo bare have læst hvad Ulla skriver, hi hi

  SvarSlet
 8. Superfine planter ,det ser rigtig godt ud ,specielt dine trillium,de står godt,bliver spændende med tuffa og planterne,men som det ser ud på dine foto,tror jeg det nok skal blive godt,en lille detalje vedr de 2 fritillaria, det er ikke elwesii, men acmopetala du har:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ifølge skiltet skulle fritillariaen være en affinis sunray; men det er det bestemt ikke, så jeg har ledt i diverse billedarkiver for at identificere den. Mange af arterne ligner hinanden, og det er heller ikke usandsynligt, at man sommetider får noget andet tilsendt, end det man har bestilt.

   Slet