onsdag den 3. april 2013

flere småting

Efter en lille uge med halsbetændelse vovede jeg mig udenfor i dag i det skønne vejr; men det strålende solskin og biernes delikate summen (noget mere delikat end min idelige snøften) var næsten for meget for mine medtagne øjne og ører.
Det første, jeg bemærkede, var de første udsprungne blomster i himmelblå lungeurt, som er en herlig og pålidelig forårsstaude.

Disse krokus har boet i haven i længere tid, end jeg har, hvilket efterhånden ikke siger så lidt.

 Skuddene herunder er jeg næsten sikker på stammer fra den kvan, som hedder angelica sylvestris 
vicar´s mead. Den såede jeg nemlig i 2011 og plantede ud i staudebedet sidste år, og den beskrives undertiden som en "short-lived perennial", så den kunne godt med lidt held dukke op igen i år.


Alligevel har jeg fremtidssikret den ved at så frø - og det ER vicar´s mead herunder, selvom frøplanterne er grønne. Så vidt jeg husker, bliver planten først rød det andet år.


Erantisbedet tog jeg også et billede af, da jeg tror, det så småt begynder at synge på sidste vers.

Til sidst fritllaria raddeana, hvor blomsterknopperne kan anes. Den har en raffineret skønhed i alle sine udviklingsstadier.


10 kommentarer:

 1. Det var godt at du kunne komme lidt ud på trods af halsbetændelse - det hører desværre også med når temperaturerne svinger op og ned.
  Desværre er alle mine lungeurt forduftet fra haven, uvidst hvorfor. Jeg lover mig selv at de skal genindføres.
  Det er godt at din Kvan Vicars Mead har klaret vinteren. Har du sået de nye ude? Jeg har desværre ikke haft held med mine hjemmesåede kvan tidligere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hellere halsbetændelse end influenza. Jeg har sået kvanen indendørs og håber lidt på, at den også har sået sig selv i haven.

   Slet
 2. Hvor er det dejligt at se, at de tidlige forårsblomster er i gang hos dig :-) Jeg savner lidt alle de forskellige forårsblomster jeg havde i min gamle have. Håber snart lidt af det, jeg har taget med herud begynder at blomstre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må være spændende at få gang i den nye have og finde ud af, hvordan tingene trives.

   Slet
 3. Hej Marie

  Dejlige forårsblomster! - Din Fritillaria raddeana præsenterer sig flot - jeg har den stærkt i overvejelserne!
  Har den samme lugt som de ordinære F. imperialis?

  Du må have en dejlig aften :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tja, jeg har ikke tænkt over, at den har en stærk lugt, så måske er det ikke så slemt endda.

   Slet
 4. Spændende... også hos dig er lungeurten sprunget ud. Din Fritillaria vil jeg da gerne se i en udsprunget udgave senere.
  Det er sådan en dejlige plante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fritillariaen får sartgule eller cremefarvede blomster, som jeg nok slet ikke kan lade være med at vise. Lungeurten er i grunden en meget tidligtblomstrende staude, men gør jo ikke meget væsen af sig.

   Slet
 5. Herlige skønne vår billeder - jooooo, der sker noget derude nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold your horses1 Jeg synes da, det går megalangsomt.

   Slet