hortensier


Som I andre nyder vi de mange flotte blomster i hortensierne i år ekstra meget oven på sidste års manglende blomstring. Vores første hortensia-blomst viste jeg allerede 22. maj, og det var denne plante med mørkt løv og rødkantede blomster. Det er en hovaria type med navnet Mirai.

"Love you kiss" er også en hovaria. Den beskrives som kompakt, men er i år oppe i hovedhøjde, hvilket  ikke nødvendigvis er en god ting.



En tredje lille hortensia med de røde kanter står i surbundsbedet, og den har jeg ikke navnet på. Den ligner Love you kiss i en spinklere udgave.

Vores ældste hortensia er den typiske macrophylla. Den lyser op inde under en træagtig hortensia.
 


H.serrata blue bird har også mange år på bagen og er blevet stiklingeformeret i stor stil. Moderplanten her står faktisk temmelig tørt.
 

De mørkeste  er desværre navnløse begge to. Den  ene er nærmest marineblå med et lille anstrøg af lilla, og den anden changerer i lilla farver. De limefarvede, ikke udsprungne blomster danner en lækker kontrast til de mørke blomster hos dem begge to.






Egebladet hortensia og pinky winky er hvide og ændrer  ikke farve uanset jordbundsforholdene. I New York så vi en egebladet h. med tilnavnet snowflake, som blomstrede helt overdådigt.



 

H. aspera, fløjlshortensie, er lidt af et smertensbarn. Den reagerer omgående på tørke og har en stiv og opret vækst, som kræver naboplanter, der kan bløde op på vækstformen. Denne her står i staudebedet.

Blomsterne i collagen er i grunden ganske fine; 

men da jeg købte dem, havde de en blomst a la denne her. Når man googler det med hortensiafarver, viser det sig, at det sværeste er at bevare pink og føre farven tilbage til pink, hvis ens jord er disponeret for blåt. Den sikreste metode er at dyrke planten som krukkeplante.

Hydrangea Hovaria Hobella

Kommentarer

  1. hvor ser det dog ualmindeligt skønt ud :)
    KH
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din kommentar, Marianne.

      Slet
  2. Sikken en masse dejlige hortensiaer du har, de mørke er meget flotte. Mens jeg læser dit indlæg, kommer jeg i tanke om, at jeg for første år har set knopper i mine to egebladede hortensier. De er købt hos Anne Marie, jeg må ud og kigge til dem.
    Sætter din fløjlshortensia rodskud? Jeg havde en som gjorde, og jeg har foræret mange væk, tænk så døde min egen, og de andres har ikke sat rodskud. Lidt ærgerligt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den sætter en del rodskud. Hvis dem, du har foræret væk, ikke gør det, tror jeg, de står det forkerte sted og ikke trives godt nok. Den mørklilla har også lavet en aflægger ved nedkrogning.

      Slet
  3. Hej Marie.Dejligt indlæg om hortensia..................og hvor har du mange forskellige.
    Jeg har også rigtig mange,både i jorden og i krukker.............og de blomstre alle sammen i år.
    Har bla.en helt fantastisk Annabelle og to Lime Light.
    Jeg ville ønske at nogle af mine blev blå/lilla...............men alle mine har en rosa tone.
    God aften Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha, sådan er det bare: jeg har blå hortensier og ønsker, at de var pink, og du har det lige omvendt. De er jo også dekorative i krukker, så det bliver nok min løsning.

      Slet
  4. Hvor har du/I mange smukke hortensia'er og de blomstrer jo helt overdådigt. Det er virkeligt et godt hortensia år :-)
    Jeg har et par stykker bl.a. Lime Light, som også nu står med flotte blomster lige nu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, blomstringen er helt overdådig og væksten voldsom. Jeg tror, jeg vil fjerne de længste grene ved jorden på de højeste buske, når blomstringen begynder at tage af.

      Slet
  5. Ja, i år sætter vi ekstra pris på hortensiablomsterne. Interessant med aluminiumindholdet i jorden - jeg har sjovt nok en pink og en lilla ved siden af hinanden, macrophylliatyper.Min fløjlshortensia blomstrer for første gang og har rigtig nok skulle vandes tit i tørken. Den egebladede er meget skulpturel. Den kunne jeg godt tænke mig men er vist ret sjælden til salg. Fantastisk at se dine store bede og kæmpe hæk i baggrunden. I øvrigt er det ikke svært at tage stiklinger af flere af typerne og have held med dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mon ikke også nogle hortensier er bedre til at holde på den oprindelige farve end andre uanset jordbunden? jeg har desuden læst, at varme / kulde også påvirker farven. nej, stiklinger er ikke så svære at få rod på - og så er der jo alt at vinde og intet at tabe.

      Slet
  6. Hej Marie

    Hortensia er de egentlig en ganske flot plante! Og hvor har du da mange:)

    Mon ikke mange af dem også har nydt godt af den vildt milde vinter?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Det overrasker mig lidt, at vi har så mange, for halvdelen af året er den jo ikke ligefrem en skønhedsåbenbaring, og så er der problemet med knopperne, som kan ødelægges af frosten.

      Slet
  7. Den egebladede Snowflake er ekstra flot i blomst, da den har fyldte blomster i store hoveder. Fuld hårdfør i DK.
    En lav koreansk bunddækkende hortensie breder sig ved rodskud og er meget blomstervillig( lidt som Blue Bird i farve og form).
    Hav en god aften.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
  8. Den Hydrangea aspera du har har også et efternavn til, nemlig Hydrangea aspera sargentiana
    Gode hilsner
    Mathias

    SvarSlet
  9. Sikke mange flotte og forskellige.
    Jeg har en hvid hortensia, og den er for første gang i år blevet til noget. Så har jeg klatrehortensiaer, men de tæller vel ikke rigtigt?
    Vh Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, klatrehortensiaen tæller bestemt med, men den har jo bare en anden sæson. Den er flot både med blomster og frøstande.

      Slet
  10. Serrata blue bird er da noget af det fineste jeg har set. Den kunne jeg godt bruge.
    Jeg er også glad for hortensia, men jeg har ikke så meget knald på farverne som du. Det skyldes sikkert både sorterne og ler i jorden. Men dine giver et frisk pust.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid