lidt mere om navne

Alle planteelskere har utroligt meget at takke de såkaldte plantejægere for. Uden dem ville vores haver være ufatteligt meget fattigere på planter og planteoplevelser.
Imidlertid har det altid irriteret mig voldsomt at se den imperialistiske uskik med at opkalde planterne efter "store" vestlige mænd i stedet for, hvis muligt, at holde fast i deres lokale navn.

22. juni 2013

13. juni 2013

Tag for eksempel stewartia herover, som hører hjemme i Japan og Korea.  Det er selveste Carl von Linné, der har opkaldt træet for at hædre John Stuart (bemærk stavemåden), en skotsk adelsmand og ikke særlig populær britisk premierminister, som tilfældigvis også var en ivrig botaniker.
13. juni 2013

15. juli 2012

3. oktober 2013 
                                                                                                                
Ifølge Wikipedia hedder træet på japansk natsutsubaki, som betyder falsk camellia, mens det i Korea kaldes overmodent agurketræ. Hvor fedt kunne det ikke være at have et overmodent agurketræ i sin have!

20. oktober 2012

9. december 2013

Hvad har det nu med jul at gøre? Ikke en pind, udover, måske, at frøstandene er helt eminente i en juledekoration.
20. december 2014

NB Jeg vil lige tilføje, at det, der generer mig, er når selve slægtsnavnet bliver opkaldt efter disse vestlige personer. At der tilføjes et element, som fortæller noget om, hvem der har haft en finger med i spillet, synes jeg i grunden er okay. Det er da helt fint, at græsset herunder hedder molinia Poul Petersen.


Carl von LinnéCarl von Linné

Kommentarer

 1. Sjove betragtninger du har gjort der Marie, men der er noget om snakken. De kan lige så godt beholde deres navne i stedet for at blive opkaldt efter Stuart eller andre.
  Det gør ikke spor, at det ikke har noget med jul at gøre, selvom det er den 20. december, så meget mere nød jeg synet af dine billeder og især af din smukke Stewartia.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores vendensanskuelse i dag afviger sikkert en hel del fra den vi ville dele, hvis vi gik 100 til 200 år tilbage i tiden, og det indbefatter også vores opfattelse af andre verdensdele og deres "beboere". I det mindste fik jeg da nævnt ordet jul.

   Slet
 2. Hej Marie

  Det med navngivningen af planter og dyr er noget af en videnskab i sig selv.

  Og ja man er blevet væsentlig bedre end tidligere, idag kan man ikke bare navngive, det skal faktisk godkendes. Når man tænker på hvor mange arter der hedder innominata (Iris innominata feks) fordi de har glemt papiret med det navn opdageren havde givet den. Det var jo ikke gået idag:)

  Og ja, som du nævner: Linné er der så stor respekt og veneration omkring, at hans navngivning meget meget sjældent ændres.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Men nu er der vist alligevel ved at blive pillet ved Linnés arbejde, så vidt jeg kan forstå. Det er hans seksualsystem, der bliver vurderet som utilstrækkeligt -ikke noget jeg ved noget som helst om.

   Slet
 3. Hej Marie-Ja !!! det havde ikke så meget at gøre med jul.............men det gør nu ikke så meget.
  Det med plante navne kan nogle gange været lidt kompliceret .
  Men du er rigtig god til de latinske navne....................men er glad for også at få de danske navne.
  Min ynglingsbillede i dag er det med den smukke græs.
  Rigtig god aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret i, at det med navne kan være en kompliceret affære, også selvom man holder sig til dansk. Ja græsset er smukt, og så er det oven i købet en dansker der har udviklet det. Det kan vi da godt være stolte af.

   Slet
 4. :-)))) overmodent agurketræ, lige nu morer jeg mig over navnet, gad vide om jeg også ville gøre på sigt..
  Tak for grinet og god søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ellers et smukt træ trods det morsomme navn. Også god søndag til dig.

   Slet
 5. Ja, vi har mye å takke forrige århundres plantejegere for, og jeg synes det er flott at plantene får navn etter de. Linné sitt system og navngiving har bestått lenge, men det er sikker mye ny viten om plantene som gjør ar de må endre på noe av det

  Flott tre du viser!

  Jeg ønsker deg en gledelig jul, Marie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Også glædelig jul til dig, Marit.

   Slet
 6. Hej Marie,
  Det var da et fint indlæg om de der mange navne planterne får. Roserne har også mange navne for samme type.
  Vores planteverden er stadig kæmpe stor selvom vi bytter, spirer og planter på kryds og tværs af hele kloden.
  Glædelig Jul til dig. det er altid lærerigt at læse med hos dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Også glædelig jul til dig, Anne - altid hyggeligt at høre fra dig.

   Slet

Send en kommentar