mandag den 1. juni 2015

første juniindlæg

Nye kartofler er et af forårets store lækkerier, og fordi Søren startede dem under plastik, har vi kunnet nyde dem de sidste ti dage.


Mere vil have mere. Fodblad dysosma (podophyllum) pleiantha er en  imponerende bladplante, som oven i købet får nogle helt specielle mørkerøde blomster. Alligevel havde jeg håbet på et kæmpeblad mere i år, men må nøjes med et lillebitte et helt nede ved jorden ligesom sidste år.Så er der mere gang i spotty dotty, som også snart springer ud. Den sender nye blade op igennem hele sæsonen og bliver megastor.


I vinteren 2012 (eller var det 11?) gik vores clematis montana rubens ud. Det var der vist mange som oplevede den vinter. Efter et år under jorden begyndt den dog at lave små skud, og i år har den blomster ca. 1 meter op.

Vi plantede en ny montana ved højre side af jernbuen, da vi troede, den gamle var gået ud, og den har nu indtaget over halvdelen af buen.


Mange af jer havebloggere er utroligt ferme til at komponere stillleben og bruge "gammelt skrammel" på kreative måder i haven. Der må jeg stå af - har simpelthen ikke øje for mulighederne - men jeg er glad for at genbruge ting, der er fundet her på matriklen, i nyttige funktioner. Det gælder f.eks. min fars mælkespand, som nu er en regnvandsbeholder, og min mors vaskebænk, som er kommet til ære og værdighed som en hyggelig siddeplads ved seniorbedet, nok vores mest benyttede siddeplads.

 


Rosenslyngeren fra sidste år bliver også genbrugt - den overvintrede bag bobleplast i drivhuset.

Jeg vil slutte med et billede fra spaltebedet, som nu er ved at se ganske beboet ud, ikke mindst takket være en blomstrende og duftende krybende stenrose, daphne cneorum.
18 kommentarer:

 1. Ja det er ikke lige os at genbruge gammelt skrammel, men så lader vi de andre om det :) men dit genbrug er nu meget fint.
  Flot at I har nye kartofler allerede, det har vi selvfølgelig også herovre, men de koster, jeg har dem ikke selv i haven. Stenrosen ser fin ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sidste år ventede vi for længe med at tage hul på kartoflerne, så den fejl ville vi ikke risikere at lave igen i år. Stenrosen er køn og dufter i tilgift dejligt.

   Slet
 2. Hej Marie

  Spotty Dotty ser da ganske overdådig ud - på sin egen helt specielle måde. Jeg er glad for at begge mine Podophyllum faktisk har overlevet, og ser ud til at være i vækst, blomster tør jeg ikke håber på;)
  Sjovt at genanvende gamle ting så de igen bliver nyttige!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Dine planter skal sikkert være lidt ældre, før de blomstrer.

   Slet
 3. Det var dog en spøjs plante - den Spotty Dotty :)
  Godt at din Montana kommer igen, den er jo næsten ikke til at undvære.
  Jeg dur heller ikke til pynt og skrammel - men nyder meget at se andres stilleben.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, montana er et smukt syn lige nu. Andre kan jo få skramlet til at ligne skatte, det er imponerende.

   Slet
 4. Din Spotty Dotty er så fin, og den må jeg bare få kjøpt på nytt. Alle fotblad har fine blader, men den er helt spesiell. Så godt at din Montana kom igjen, for det er så ergerlig når de dør. Den klarer seg ikke her, så den må jeg nok bare nyte på din blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sidste år anskaffede jeg podophyllum caleidoscope, og den er utroligt svag i væksten sammenlignet med spotty dotty. Jeg ved ikke, om det gælder planten generelt eller kun mit eksemplar. Men det er vel ikke alle clematis, der ikke tåler dit klima, hvad med f.eks. alpina?

   Slet
 5. Lækkert med nye kartofler. De er alligevel hådføre de clematis. Den skal nok hurtigt blive stor igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nye kartofler er næsten køkkenhavens trumfkort. Jeg troede oprindeligt, at montana var en meget robust klematis, men det er den jo nok alligevel ikke.

   Slet
 6. Haj Marie.Skønt med tidlige kartofler..................det er bare det bedste fra køkkenhaven.
  Vi lagde vores d.6/4.Men de har ikke blomstret endnu.Venter med længsel på den første kartoffelmad.
  Godt at der gang i din Montana igen...............for den er da ikke til at undvære.
  Og med hensyn til gammelt skrammel,så er du da godt med.
  Genialt at bruge den gamle mælkespand til vandbeholder.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt med, ved jeg nu ikke rigtigt. Jeg kan ikke finde ud af at lave smukke arrangementer, men kun genbruge de gamle ting til nogle praktiske formål. Jeg er vokset op med 6 brædre og en enkelt søster, og det har nok ikke fremmet min kreativitet.

   Slet
 7. Heldige jer. Der er nu ikke noget som nye kartofler fra egen have. Smukke billeder både af den første og af den nye clematis. Jeg har også et par clematis, som har været erklæret døde et par gange og vupti - så var der alligevel lidt liv tilbage. Smukt ser det ud med den blomstrende Daphne cneorum, så nu er jeg helt solgt igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at du har haft samme oplevelse med et par klematis - man skal altså ikke bare afskrive dem med det samme., men være tålmodige.

   Slet
 8. Det er da også dejligt at kunne genbruge de gamle ting på en funktionel måde, der kan nogle gange være for meget fnidder. Det ser skønt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Vibe, det giver også en god fornemmelse at kunne genbruge de gamle ting, som har en fortid på gåren.

   Slet
 9. Det er da også dejligt at kunne genbruge de gamle ting på en funktionel måde, der kan nogle gange være for meget fnidder. Det ser skønt ud.

  SvarSlet
 10. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

  SvarSlet