åbne haver

Også Søren og jeg har benyttet os af weekendens mulighed for at besøge haver, som ejerne har åbnet for andre haveinteresserede. Den første valgte vi først og gfremmest, fordi haveejeren som en af de få i landet har anlagt et stumpery  eller stubhave. Det har jeg tidligere lavet et indlæg om, og det var virkelig inspirerende at se, hvordan Edel Nygaard Rüsz har grebet det an. Her kommer nogle billeder.

Som det ses på billedet  herover, drejer det sig om et forholdsvis stort anlæg med nåletræer som overstandere. Vi har selv et mørkt område i haven, hvor ikke meget vil gro, og der kunne jeg godt tænke mig, at vi lavede et stubbed i meget mindre målestok med stubbe og bregner, som kan passe sig selv, og hvor smådyr kan hygge sig i fred og ro. Resten af haven var bestemt også seværdig; men pga regnvejr fik jeg kun taget billeder af stubhaven.
Den anden have, vi besøgte, hedder Furiehaven, og den er absolutt også et besøg værd. Her er et par billeder.


Sådan et havebesøg er jo helt perfekt, hvis der er mulighed for lidt plantekøb, og det var der begge steder. Her kommer en opstilling med de nyindkøbte planter

I Furiehaven faldt jeg for en sjælden gangs skyld for en pelargonie og købte desuden en spændende staude med navnet succicella frosted pearls.

                   
På bænken ved siden af det lille bord står en codonopsis tangshen, som lige er begyndt at blomstre. Den giver mig anledning til at gøre opmærksom på, at jeg lige har opdateret min side om codonpsis her på bloggen.

         

Kommentarer

 1. Ja det var nogle lidt anderledes haver, I har besøgt. Stubbedet siger mig ikke så meget, men jeg kan godt se, at hvis man har et sted, hvor ikke andet kan gro, kan det være en god idé. Den der Frosted Pearls har jeg fået foræret af Linda Irving, hun har købt den hos Rita. Den skal vist styres lidt, den breder sig gerne, men den er meget sød. Jeg må kigge på din fane med Codonopsis, den du viser her ser fin ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Stubhaven bliver mindre domineret af stubbene, efterhånden som bregnerne breder sig, og når der bliver balance mellem elementerne, tror jeg virkelig, det kan blive godt. Frosted pearls er vist i familie med en vild plante, der hedder djævelsbid på dansk, så det skal nok passe, at den breder sig en del i haven.

   Slet
 2. Hej Marie, det var spændende haver i har besøg. Altid godt med besøg og gerne lidt planter med hjem. Din Codonopsis fane må jeg absolut besøge. Spændende. Dejlige billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er altid sjovt at besøge andres haver og hive nogle nye ting til ens egen have.

   Slet
 3. Hej Marie.Det var da en meget speciel have.Men det kræver vist også en stor gammel have hvis man skal have alle de stubbe.
  Har lige talt at jeg selv har 6 srubbe i min have som jeg bruger til at sætte krukker på.
  Smukt rundt bed du viser fra Furiehaven.
  Og altid dejligt med nye planter.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo en helt anderledes måde, du bruger stubbene på. Stubbe a la en stubhave vil jeg mene man med fordel kan bruge i hjørner, hvor man ikke kan få andet til at trives.

   Slet
 4. Spennende å se denne stumphagen! Har aldri sett noe lignende, men jeg husker at du skrev om det på bloggen din tidligere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da noget helt specielt og uden tvivl ikke alles smag. Hvis jeg kan få min mand med på ideen, vil jeg gerne prøve det af.

   Slet
 5. You visited some wonderful gardens and I love that Codonopsis you bought.
  Regards, Janneke

  SvarSlet
  Svar
  1. The gardens were certainly fun to visit. The conopsis is not one of the new plants, but one that I have had for a few years. I just thought it might like some company:-}

   Slet
 6. Interessant og anderledes den stubbehave. På sigt bliver det måske som i en skov hvor mos og bregner dækker? Jeg har nogle gamle stubbe og opgravede stød som ligger allerbagest i haven under min kæmpestore hassel, så de er altså ikke fremme som pryd men til glæde for insekter og fugle.
  Det er altid spændende at komme ud og se andre haver og det lyder som om i har haft en spændende dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker, at det bliver lidt skovbunds- forfaldagtigt med tiden,nok noget i stil med det, du beskriver fra din have. Det er bestemt inspirerende at se andres måde at have have på.

   Slet
 7. Det lyder spændende med din stubhave.... gror der også forårsblomster eller er det mest bregner som trives der.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har ikke lavet stubhaven endnu, den er kun på skitsebordet. Og tak for tippet om også at lægge forårsløg der.

   Slet
 8. Interessant stubbe have-men tror det bliver en del mere kønt når det gror til:-) Jeg har også et par stubbe/rødder der er brugt sammen med bregner, og det begynder at ligne det som var for det indre øje. udover kravl, kan musene også lide at være der.
  God fornøjelse med jeres område!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det, du beskriver, ligner meget godt det, jeg har i tankerne. Jeg ved, vi har pindsvin i haven, selvom vi aldrig ser dem, og det er bl.a. dem, jeg tænker vil kunne lide sådan et sted.

   Slet
 9. Har fulgt dine ideer med stubhave, og googlet på det. De kan være ret flotte og høre hjemme i store haver eller skovpræg og kræver lidt alder for at være rigtig "moden"
  Med underbelysning og fine spinkel klatreplanter, bregner , hosta og alt andet skovplanter samt mosser i rå mængder...og skal det være rigtig vild , så tåge/dis maskiner ;-) jeg kunne blive ved. Haven Molevitten har også en nyanlagt Stubhave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige tågemaskinen kan jeg godt undvære, men ellers er jeg overbevist om, at det med alderen, som du skriver, kan blive et rigtigt spændende miljø.

   Slet
 10. Hej Marie

  Et par spændende haver. Jeg bliver i øjeblikket ret inspireret af stubhaverne, både mulighederne, men også udfordringer som jo også Gunilla har skrevet om... Det er jo på en måde en "tempereret regnskovs" eller bunden af den - Vi får se.

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da en god definition på en stubhave. Den har mange ting, der taler for at lave en: det er genbrug, den er dyrevenlig, kræver minimal pasning, og så inddrager den begrebet fofald i haven, noget som vi havevejere kan have det lidt svært med.

   Slet
 11. Det lyder som en god idé med et stykke skovbund, og så kan man bygge noget spændende op med knortede rødder osv. Er ikke tvivl om at I kan få noget flot ud af det - og måske begynder du at samle på mos- arter ;-)! god ide med bregner osv. ... I må ud på skovtur og få gode ideer til planter. Hilsner!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et sjovt projekt at gå og fundere over, og forhåbentligt vil stubbene ret hurtigt blive mosgroede.

   Slet
 12. Hold da op du fik nogle dejlige planter med hjem. Det er skønt at komme rundt til åben have arrangementer, jeg ville selv gerne havde været afsted....

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, havefestivalen er en fin idé, og det er herligt, at der findes haveejere, som gider have bøvlet med at invitere os andre indenfor. Jeg nyder at gå forbi nyanskaffelserne på vej om i haven.

   Slet
 13. Oj, så spännande med ett riktigt stumpery, så där skall det se ut men det är svårt att hitta så många fina och stora stubbar.

  SvarSlet
  Svar
  1. Disse mennesker var så heldige, at en nabo havde rykket en stor mængde træer op og oven i købet havde en stærk traktor, de lånte ud.

   Slet

Send en kommentar