efterårstendenser

Det kan godt føles, som om vi har sprunget over høsten og har taget hul på efteråret. De første to trillebørfulde nedfaldsæbler er allerede blevet kørt på komposten, og den første helleborus blomst har vist sig.

Det samme har den første efterårsstenbræk, som jeg mener har det lækre tilnavn "blackberry and apple pie".

Cyclamen eller alpevioler er blevet lidt af en dille, og jeg sår frø hvert år.  Det er formentlig ikke muligt at have dem i blomst hele året - der vil nok altid være en sommerpause; men i hvert fald er den nye sæson startet med purpurascens.

Og hederifolium - den hvide bliver til et pænt stort tæppe, og den pinke udvikler sølvgrå blade.


Lisbeth efterlyser billeder af øjenbæ,og det nærmeste, jeg kan komme det i denne omgang, er dette billede af to fritillarialøg (sewerzovii), som er begyndt at rådne. 

Jeg skulle nok have lagt dem til tørre efter blomstringen; men hvem kunne vide, at sommeren ville blive så våd;-)  Nu har jeg i stedet for forsøgt mig med en redningsaktion, som går ud på, at man fjerner det angrebne med en skalpel (læs urtekniv) og derefter pensler løgene med husholdningssprit. Efter at de har ligget og tørret, bliver de pottet op igen, og så krydser man fingre. Forhåbentligt får vi de afdæmpede blomster at se igen til næste forår.

Pileurt / persicaria er nærmest uundværlig, synes jeg, med de lette fligede aks, som passer så udmærket sammen med græsser og andre sensommerstauder.

Der er ingen tvivl om, at pileurt breder sig hæmningsløst, hvis de får lov. Det gør virginiana herunder ikke. Den danner nemlig bunddække et tørt sted i skovhaven og blomstrer sjældent af samme grund.

Painter's palette er endnu mere udpræget en bladplante. Den er en farverig overraskelse på en skyggefuld plet i haven. Navnet kunne ikke være mere velvalgt.


 Begonia evansii opfatter jeg også som en bladplante. Især i modlys bliver den meget synlig.

Dahliaplantene er generelt særdeles frodige i år. HS Wink er mere spinkel i væksten og har dekorativt mørk løv.Kommentarer

 1. Hej Marie

  Jeg har jo min sewertzowii i højbedet der har den klaret en sommer -sidste år-foreløbigt, plantet efteråret 14. Den kom fint i år. Og er jo en fantastisk fin og lækker plante!

  Det var godt nok tidligt med den Helleborus, jeg håber ikke den ved noget om vejret de næste måneder?

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores fritillaria står i en potte i sandbedet, så det mosvarer vel ganske godt dit højbed. I perioder vi altså fået virkelig meget vand denne sommer.

   Slet
  2. Ja det er jo det... jeg frygter for min...
   Vi får se, håber det bedste for vore løg!

   Slet
 2. Ja vi må tilstå, at det er efterårsagtigt, selvom solen da skinne lidt her hos os. Jeg havde også et fritillaria løg, som rådnede, jeg prøvede at redde det, men det lykkedes ikke. Jeg er også glad for mine pileurt, jeg håber, jeg kan styre dem, indtil videre går det ok.

  SvarSlet
  Svar
  1. Et vist spild må vi nok regne med, når vi investerer i diverse løg, og det bliver for stort et arbejde at skulle tage dem op og lægge dem til tørre. Det kan være nok med spiseløgene.

   Slet
 3. Ja, i dag har det vært det vi kaller høstvær her. Vind(blæst) og øsende regnvær er litt for tidlig for meg ;)
  Cyclamen hederifolium er så vakre, og jeg har sådd de gang på gang, men de overlever ikke vinteren her. Jeg har også en Helleborus som står med knopper, og det er jo så hyggelig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt at cyclamen ikke kan klare sig oppe på dine breddegrader. Helleborus er hyggelige, men minder bare foruroligende meget om vinter.

   Slet
 4. Except the two hot weeks we had, our summer is chilly and rainy too. So interesting your Cyclamen are already flowering. The Cyclamen hederafolium are always starting end of August/begin of September here.

  SvarSlet
  Svar
  1. As far as I can tell, the cyclamen started flowering here at the same time last year. We really deserve some good weather at harvest time after all this wind and rain.

   Slet
 5. åh de dejlige Cyklamen.... her er bladene fra nogen af de forårsblomstrende arter kommet op.... det undrer mig.... der er lææææænge til det bliver forår

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da godt nok også tidligt. Ja, heldigvis er der længe til foråret.

   Slet
 6. Helleborus? Allerede? Arg!! JegkanikkehørenogetLALALALAAAA( dame løber rundt i cirkler på Fyn med fingrene i ørerne)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rolig nu. Vi er kun i første halvdel af august.

   Slet

Send en kommentar