onsdag den 3. august 2016

sidste etape

- på min rundtur i farvecirklen handler om nuancerne mellem blå og grøn  -  med en hurtig afstikker til hvid, selvom det hævdes, at det ikke er en farve.

Når man googler turkise blomster, oversvømmes man af billeder af kunstigt farvede blomster, som tilsyneladende er meget populære til bryllupsarrangementer. Helt personligt synes jeg, de er gyselige. Ude i haven har turkis været den sværeste farve at finde blomstereksempler på. Turkisblå beskriver dog udmærket den gammeldags hortensia, og farven bliver mere og mere turkisgrøn, efterhånden som den falmer.

 Jomfru i det grønne er nok en anelse mere blå.

Det mest turkisgrønne er  de friske valmuelfrøstande.

Når man kigger nærmere på disse to mandstro, viser bundfarven sig faktisk at være grøn, og samspillet med bladenes skinnende grå og blågrå farve og de små hår resulterer i mine øjne i en blågrøn nuance.
 


Er hvid en farve, bliver der spurgt på nettet, og et sted bliver der svaret: Hvis du er fysiker - Nej.
Hvis du er maler eller typograf - Ja.   Til det sidste vil jeg tilføje: Hvis du er haveejer - Ja.

Den flotteste hvide blomst her i haven lige nu er madonnaliljen, som samtidig dufter helt berusende.
  
Det vil sige, den var flottest, indtil magnolia grandiflora sprang ud. Så røg den ned på andenpladsen.


Vi har allesammen hvide blomster i haven  og bruger dem på mange forskellige måder. Sissinghurst har givet inspiration til utallige smukke måneskinsbede rundt omkring i verden; men den slags monokrome bede appellerer nu engang ikke til min havekreativitet - måske stof til et nyt indlæg樂


Lys skal der til, og brudeslør på en gråvejrsdag kan godt have et gråt skær, mens det er en hvid sky i solskin.

Ud af øjenkrogen fik jeg øje på dette motiv i går i det flimrende sollys og syntes, det kunne være en passende afrunding på et afdæmpet indlæg.

14 kommentarer:

 1. De hvide blomster er flotte, men det sidste billede har du ret i, er en passende afrunding, meget flot. Vi er helt enige i, at kunstigt farvede blomster er gyselige især orkidéerne.
  Jeg kan godt forstå, at Magnolia Grandiflorum kom ind på førstepladsen.
  I øvrigt spændende med de farvetemaer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg syntes, jeg fik lidt farveabstinenser, selvom jeg er glad for både turkis og hvidt. Der gik lidt sport i at gennemføre farvetemaet. Der må jo være mennesker, som kan lide de farvede blomster, for ellers fandtes de jo ikke i de mængder.

   Slet
 2. Det er artig å følge din runde rundt fargesirkelen! Hvitt er så absolutt en farge mener nå jeg også. Ellers så er alle de hvite blomster en illusjon ;)
  Nydelig magnolia, og forstår godt hvorfor den har førsteplassen i hagen akkurat nå.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, for de fleste af os giver det ikke mening at hævde, at hvid ikke er en farve. Om et par dage er magnoliaens blomst faldet, så den skal nydes her og nu.

   Slet
 3. Hej Marie

  Magnolia grandiflora er da bare lækker ja - hvor gammel/høj skal den være for at blomstre?
  En anden hvid favorit jeg har lige nu er jo den kridhvide Phlox - det behøver ikke være så mægtigt;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har haft magnoliaen i tre år, og den havde allerede blomstret det år, jeg købte den, så den behøver nok ikke at være forfærdelig gammel. Den hvide høstanemone er også smuk i sin enkelhed.

   Slet
 4. Det er en fin tavle med de 9 hvide blomster. Jeg spekulerer på, hvad blomsten nederst i midten hedder? Er det blomster eller knopper? De ser så fine ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en mandstro, du har fået øje på. Den har tilnavnet yucciifolium pga bladene og springer en lille smule mere ud.

   Slet
 5. Det er en spændende farveskala følgeton du har lavet:-) Hvide blomster fremhæver nogle af deres andre farver så smukt, som du også viser det her. Jeg har aldrig rigtigt været til det hvide, men i år har jeg opdaget nogle af deres kvaliteter-i samspil med andre farver. Så mere hvidt er kommet til:-) Siden har jeg også set et hvidt bed der er sprængfyldt af vibration og liv, slet ikke kedeligt! Spændende med det næste emne:-)
  Farvede planter bringer afsky frem, og det er UTROLIGT at de kan sælges.
  Hilsner Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig- hvidt kan noget af det samme som komplementærfarver, nemlig fremhæve andre planters kvaliteter. De bedste hvide bede, jeg har set, er lige så afhængige af gråt løv som af hvide blomster. Det er herligt, at vores smag udvikler sig.

   Slet
 6. Kære Marie Interessant og spændende indlæg. Jeg elsker stort set alle farver blomster, blot de er naturlige og sat der hvor jeg synes de ser fine ud. Men pludselig kan man af andre blive inspireret til noget helt andet af andre. Det er det som er vidunderligt ved haver og deres mennesker ;-) hav en dejlig dag.
  PS Har skiftet blognavn til tina.thorsby.blogspot.com
  Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, planter der trives, er alfa og omega for et smukt resultat, og det er altid inspirerende at følge med i, hvordan andre indretter sig. Tak for info om din blog.

   Slet