onsdag den 10. august 2016

vi venter på sol og varme

- for så går høsten i gang, og så får Vagn sin mark ryddet, og så får vi lagt fiberbredbånd ind, og så vil det ikke længere tage evigheder at uploade billeder til bloggen.

2,60 m. høj og uskadt på trods af det voldsomme blæsevejr - det er godt klaret af leopardliljen.


Allium carinatum ssp pulchellum er jeg ganske begejstret for. Den starter med at række fingeren i vejret, inden den udvikler sine smukke blomster, som jeg har set beskrevet som et fyrværkeri, ikke af farver, men i form.
                                    

Den lave allium sikkimense blomstrer også lige nu. Foruden de kønne blomster og den sene blomstring, udmærker sikkimense sig ved, at bladene forbliver grønne og friske under blomstringen.


Forleden så jeg et engelsk haveprogram, hvor Monty Don fortalte, at den eneste geranium, han ikke skærer tilbage, er Ann Folkard, fordi den er specielt god til at mingle med sine naboer. Det fik mig til at spidse ører, for jeg gør nøjagtigt det samme. Her er det astilbe sprite, den hygger sig sammen med.

De tidligste geranier er startet på genblomstringen.

Den nuttede clematis crispa producerer hele tiden enkelte af sine smukke blomster, selvom den står meget skyggefuldt. Jeg ville gerne have flyttet den og placeret den mere lyst, men det har vist sig umuligt. Den har nemlig lænket sig til det faste stativ i drivhuset.

Clematis orange peel får heller ikke ret meget lys ude i haven; ærgerligt i grunden, for blomsterne er rigtig kønne.

De er godt nok små, blomsterne på clematis rehderiana/ nikkende skovranke, og på en gråvejrsdag ser planten ikke ud af ret meget oppe i sin bærmispel. Det kommer den forhåbentlig til.Vild kinin/ parthenium integrifolium har blomstret længe, og blomsterne springer ikke mere ud end det her. Blomkål med ører beskriver den enkelte blomst ganske godt.


Vores eneste gladiolus har selskab af dahliaen Twyning's After Eight med mørkt løv.

Hvilken skønhed!! Den er en gave, og der stod bare lilla på etiketten. Måske lilac time.

12 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Imponerende flot Lilium pardalinum - så høj har jeg aldrig haft den!
  Tror jeg har den almindelige Allium carinatum i haven,der vil den gerne brede sig.
  Allium sikkimense er noget af en favorit!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bedste ved liljen ud over blomsten er, at den er temmelig opret og desuden har vist sig også at være holdbar i blæsevejr. Begge de små allium kan jeg virkelig godt lide.

   Slet
 2. Ja det bliver godt med hurtigere internet, så sætter du måske også mange flere billeder ind :)
  Der skal meget tålmodighed til, hvis det går så langsomt, så det er da en god portion du sætter ind nu. Måske skulle jeg have mig Anne Folkard, jeg er så irriteret på mine geranier som vælter rundt. Ikke alle mine clematis står lyst, men det går da meget godt alligevel - i hvert fald med de fleste af dem. Jeg har også nogle som bare gror uden at blomstre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er, som om jeg har en personlig grænse omkring de 13 billeder + -. Ann Folkard minder om Roxanne i væksten, men fornyr sig mere med blomster i toppen efter min mening.Klematisvækst uden blomster er der lige præcis ikke meget sjov ved.

   Slet
 3. Hej Marie.Du kan tro du bliver glad når du får lagt fibernet ind.........fik det selv i her i foråret.Og det går rigtig hurtigt med at uploade mine billeder.
  Her kommer bygerne og går..........men det værste er næsten blæsten.
  Så ikke så meget havearbejde for tiden.
  Flot Allium med det svære navn.Du viser altid så mange spændende blomster.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig virkelig også til det fibernet.
   Blæsevejret får det hele til at se lidt medtaget ud, og bygerne kan snyde og få en til at tro, at potterne står og sopper i vand, mens de i virkeligheden er knastørre. Der må da snart komme flot høstvejr med varme og sol og høj blå himmel.

   Slet
 4. Vi skal også få lagt inn fiber her i løpet av høsten, og det skal bli godt med litt mer hastighet ja! Så jeg tenker du merker forskjell. Jeg er så forelsket i dine forskjellige clematis, og crispa er jo bare så søt. Ønskelisten blir stadig lengre ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så kan vi udveksle forhåbentlig positive erfaringer til efteråret. Ja, jeg er også begyndt at lave en ønskeliste med frø og planter til næste sæson - sådan er det jo.

   Slet
 5. Hej. Det er en sød clematis, som du har sat i vasen. Det er imponerende at den lilje kunne klare den hårde blæst. Jeg har været nødt til at binde rigtig mange af mine planter op, for de sidste to dage har været helt voldsomt med blæst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, blæsten har været grum, og det er de mest uventede planter, der bukker under. Jeg glæder mig til at se den lille klematis næste år. Da skulle den gerne indtage hele sit klatretræ.

   Slet
 6. Hvor er det en smuk samling clematis. Hver enkelt blomst er et lille kunstværk.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes også rigtig godt om de små klematis, selvom de selvfølgelig ikke er så dramatiske som de storblomstrende.

   Slet