agapanthus m.m.

Så længe jeg kan huske, har vi haft krukker med agapanthus stående på dækslet i vandværksbedet. I 2012 frøs de næsten allesammen væk, og siden da har vi stille og roligt opbygget en ny samling.


Black pantha hedder den bå, som fylder mest. Jeg kan godt lide, at blomsten får et lilla anstrøg, når den falmer.

Der florerer forskellige myter om, hvordan man bedst dyrker agapanthus. En af dem er, at en forudsætning for blomstring er, at deres rødder står i trængsel. Måske er der noget om snakken. Alligevel er jeg tilbøjelig til at holde med John Grimshaw, som hævder at det først og fremmest handler om, at planten skal være veletableret og gødes godt. Jeg bruger langtidsvirkende gødningskegler, idet jeg ved, at jeg ikke får gødet dem en gang om ugen, som det anbefales.

Blomsten herover virker meget mørk, lige indtil man ser Midnight Cascade, som kommer her. Jeg skulle lige vise blomsten til Søren, og så stod jeg pludseligt med stilken i hånden, så måske kommer blomsten ikke til at springe ud:-(

De blomstrer ikke allesammen lige meget. Silver Moon med de brogede blade gør det slet ikke i år.

Roserne er lidt medtagne af al regnen og blæsevejret; men det gør dem næsten bare smukkere. Her er det Hot Chocolate og Black Baccara, hvis gren næsten ikke kan bære vægten af blomsterne.


Karma Choc klarer vejret noget bedre.

På Spotty Dotty har jeg fjernet de ældste, grimme blade og medfølgende blomster, men den har bare kreeret en ny generation.

Selinum wallichianum er ikke blevet så stor, som jeg kunne have ønsket; alligevel kan man sagtens nyde det fine, filigranagtige løv, som passer utrolig godt til blomsterne. Den har ikke et dansk navn - på engelsk kaldes den mælkepersille.

Kommentarer

 1. Så mange flotte agapanthus du har! Den Midnight Cascade så riktig mørk ut i blomsten, og håper at du får den til å springe ut.
  Ja, det finnes mange fremgangsmåter om hvordan få de til å blomstre. Hos meg går det litt på hell eller uhell, for jeg blir aldri helt klok på de. Jeg har en kjempestor potte full avde og der står de trangt. Den har fått to blomster i år. Så har jeg en potte til med en blomst hvor det er veldig god plass, så jeg føler at det er litt tilfeldig her om de blomstrer eller ikke ;)
  Men ditt tips om langtidsgjødsel skal jeg huske på! Det har de garantert godt av.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg synes også, det er svært at afgøre, hvad der virker, og hvad der ikke gør det; men helt unge planter blomstrer i hvert fald ikke, og hvis man deler dem i mange stykker, forsinker det også blomstringen.

   Slet
 2. Hej Marie

  Spændende betragtninger om Agapanthus - generelt tror jeg heller ikke på korttidsvirkende gødning.
  Lækker "Hot Chocolate" godt at se den har klaret regnen så flot!"
  "Spotty Dotty" viser godt nok stor livskraft hos dig - måske det er året - mine Podophyllum er stadig grønne, de plejer at være borte på denne tid.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg har en lille privat teori om, at næste års agapanthus-blomstring bliver grundlagt her i august - september, så man skal huske at vande og gøde lige nu og håbe på masser af sol.
   Spotty Dotty var lige så voldsom sidste år; men 15 0g 16 minder vel også en del om hinanden.

   Slet
 3. Søren Ryge siger også at man skal gøde Agapanthus om efteråret, det synes jeg nu også jeg har gjort, men jeg prøvede at dele den i foråret, det skulle jeg ikke have gjort. Den mørke er flot, ærgerligt at blomsten knækkede af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har set det anbefalet, at man nøjes med at dele en stor plante i to dele, som man så potter op i hver sin potte. På den måde får de noget frisk jord og er stadigvæk i en vis form for trængsel.

   Slet
 4. Din selinum er meget dekorativ. Det kan pynte overalt.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke, selvom den er meget diskret.

   Slet
 5. Beautiful, I grow all my Agapanthus in tubs with different results. I have them already many, many years. I feed them in early spring with granulated cow manure, lateron with 12-10-18 liquid and in autum they get another handful of cow manure. Dependant of how many food I give them they flower with only a few flowers to many flowers.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks for your information. You seem to be of the opinion that the amount of flowers they produce depends on how well you feed them and not on how congested the roots are.

   Slet
 6. Jeg har nogle potter med hvide agapanthus. De blomstrede flot sidste år, men er lidt sølle i år. Jeg vil prøve at gøde dem lidt mere her i efteråret, og se om det måske hjælper. Selinum wallichianum har jeg også, det er en dejlig plante.

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag har vi hjulpet hinanden med at bakse den store blå agapanthus ud af potten, fordi den helt mørke stod i samme potte og skulle flyttes. Det er altså megabesværligt; men efter omplantningen giver jeg dem også en sidste gang gødning.

   Slet
 7. Hej marie.De agapanthus kan godt være lidt vanskelige.Havde selv to blå og en hvid som står i drivhuset om vinteren.Men den hvide og den ene blå gik til.
  Der er mange gode råd om pasning og ompotning.Men har da læst at de med at de ikk skal stå klemt ikke har noget på sig.
  Men gødes det skal de.Og den mørke du viser er da bare så smuk.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man som os er nødt til at slæbe dem ud og ind af drivhuset, er svært at sætte sig ind i, at de nogle steder i England breder sig så meget, at det er en plage. Der florerer mange modstridende teorier, så vi må vel holde os til det, vi synes fungerer.

   Slet
 8. Hej Marie. Det var spændende at læse om dine agapanthus. Hot Chocolate er bare flot. Jeg har aldrig forsøgt med agapanthus, da jeg ikke rigtig synes, jeg har pladsen til at overvintre dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, med alle dine pelargonier kan jeg godt forestille mig, at det vil være svært at finde plads til agapanthus også.

   Slet

Send en kommentar